Elke week kwam  oude man op zijn brommertje.  Hij was er rond  tien uur, dronk samen met zijn dochter  één kopje koffie met opgeklopte melk en een sneetje ontbijtkoek. Om de drukte van een gezin met tien kinderen toch wat te ontvluchten, combineerde hij het nuttige met het aangename. Na de koffie ging hij een bootje huren en roeide de plas op, op zoek naar een rustig plekje uit de wind. Hij gooide zijn hengels uit,  at de meegebrachte boterhammetje op , sloeg zijn dekentje om  en deed een tukkie in de zon.  En mijmerde wat terwijl hij  wel zijn dobbertje in de gaten hield.
Tien kinderen ! Wat bezielde haar toch. Hoe vaak had hij het er niet met zijn vrouw zaliger over gehad.  Waarom zoveel ? Maar ja, je kon je er ook niet mee bemoeien toch?

Als de kerkklok vier uur roeide hij terug, maakte zijn wekelijkse praatje met botenbaas over de vangst van die dag . Daarna ging hij om een pakje sigaretten naar de sigarenboer en wisselde wat papiergeld voor guldens, kwartjes en dubbeltjes .  De kinderen waren altijd blij hem te zien. ‘Kom je volgende week ook weer Opa?’  was het eerste wat ze hem vroegen als hij binnenkwam. Ja, ze waren best dol op hem, dacht hij.

Hij bleef mee eten. Sinds zijn vrouw overleden was schoot de warme maaltijd er nogal eens bij in. Dus was het wekelijkse uitstapje op de brommer een mooie combinatie. Lekkere vissen, mee eten en – maar dat vertelde hij haar natuurlijk nooit – op die manier zeker stellen dat zij niet in de verleiding kwam met een aantal kinderen bij opa op bezoek te komen. Hij moest er niet aan denken, stel je voor dat dat allemaal in zijn huisje kwam. Nee, dit was eigenlijk een hele mooie oplossing.

Om half zes gingen ze aan tafel.  Allemaal  hun vaste plaats. Groot en klein zaten, om en om,  naast elkaar. De schoonzoon sneed en verdeelde het vlees en zijn dochter schepte op. Zij bepaalde wel hoeveel elk kind moest eten. De oudste kinderen hielpen de kleintjes. Lust niet kwam in het woordenboek van zijn dochter niet voor. En wie niet wilde eten kon met bord en al naar de keuken verhuizen. Hij had al meningmaal met gekromde tenen aan tafel gezeten. Want natuurlijk lusten niet alle kinderen andijvie, spruitjes of witlof. Dat ze daar geen begrip voor had, dat wilde er bij hem niet in. Toch had er iets op gevonden.

Aan het eind van de maaltijd pakte hij, net als elke week, zijn portemonnee. De kinderen wisten  wat er kwam. Al naar gelang hun leeftijd kreeg elk kind  twee kwartjes, één kwartje of een dubbeltje.  Voor schoonzoon  was het pakje sigaretten en zijn dochter kreeg  een gulden. Om voor de volgende keer als Opa kwam appelmoes te kopen!

Categorieën: Algemeen

miepske

Wie regelt verzorging van huisdier, tuin of huis als jij er niet bent of het niet kunt? Dat doe ik met mijn www.vakantie-assistent.nl Wie of wat ben ik? Moeder, oma, partner, ondernemer, actief, fit, snel, enthousiast, vindingrijk, ondernemend, hou van schrijven, organiseren, bezig zijn, bezit een scherp tongetje en een scherp pennetje soms ook.

5 reacties

troubadour · 9 december 2015 op 12:39

‘Elke week kwam man op zijn brommertje’.
‘Toch had er iets op gevonden.’
Weet je wat ik doe? Ik lees mijn stukje nog tien keer over om te kijken of het overkomt. Daarenboven lees ik het nog één keer en dan zeg ik elke keer tegen mezelf; ‘Taalkundig nu Troub, punten en komma’s, vergeten woorden en ‘d’ en ’t’ perikelen!’. Elke twee zinnen zeg ik dat! Het lezen gaat dan héél langzaam, letter voor letter.
Als ik dit niet doe, ga ik anders weer automatisch over op de inhoud. In het café doe ik het minder, daar maak ik af en toe een nepfout, dan denken de mensen dat alle fouten nepfouten zijn.

arta · 9 december 2015 op 13:21

Er zitten inderdaad veel slordigheden in dit sympathieke verhaal. Dat is jammer, want het leidt af van de inhoud.

Zelf lees ik mijn stukken altijd minimaal drie keer over. De eerste keer op taalfouten, de tweede keer op stijlfouten/interpunctie, de derde keer op continuïteit.

Harrie · 9 december 2015 op 13:43

Heerlijk die onbevangenheid in het schrijven. Niet te veel aan veranderen. Opa had zich natuurlijk wel kunnen terugtrekken zo nu en dan. Had vast wat kindjes gescheeld.

pally · 9 december 2015 op 14:31

Leuk opgetekend, deze opa en het gezin van zijn dochter. Allebei houden ze van steeds hetzelfde volgens een vast patroon. Benauwend en toch ook weer niet. Duidelijk voor iedereen. De ontbrekende pers. voornaamwoorden vond ik zonde, leidt toch af…

miepske · 9 december 2015 op 16:57

Oh oh en oeps, en dan te bedenken dat ik het al zo vaak ‘gecontroleerd’had….Ik moet veel zorgvuldiger worden!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder