Het was op een koude dag in januari. Het vroor vier graden en er lag verse sneeuw. Ik had afgesproken met fervent schrijver en fotograaf Kees Krick met wie ik die dag de rimboe van Almere zou gaan fotograferen. Gewapend met diverse camera’s, goede winterkleding en een stoere wagen gingen we op pad. Maar het avontuur was niet zonder gevaar… Ons eerste doel was het IJsselmeer. Hier gleden we af naar beneden voor wat macro opnamen van bevroren (voormalig) Zuiderzee water. Met gevaar voor natte voeten probeerden we het natuurwonder op kunstzinnige wijze vast te leggen. En met succes.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere1.jpg[/img]

Daarna was het tijd voor het echte werk. Via een omweg langs het Big Brother huis reden we langs het centrum naar het ‘Weerwater’, een meer waarvandaan de skyline van deze bloeiende stad in aanbouw te bewonderen was.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere2.jpg[/img]

Maar het gevaar was nabij. Om dit punt te bereiken moesten we een groot parkeerterrein oversteken. Het risico hiervan is normaal gezien niet zo groot, maar een auto langs de kant van de weg had bij ons een lichtje op moeten steken.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere3.jpg[/img]

Voor we het wisten was het te laat. Het parkeerterrein was één groot ijsmeer geworden met een 40 cm hoge laag water. Die andere auto was vast komen te zitten en kon geen kant meer. Hoewel wij nog slechts enkele centimeters van de ‘overkant’ verwijderd waren moest ook mijn auto er aan geloven. De 140 pk sterke voorwielaandrijving was machteloos tegen het natuurgeweld.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere4.jpg[/img]

Terug naar achteren dus, wat aardig lukte. Met enige overtoeren van de motor slaagde de wagen er in om bijna de droge kant te bereiken, alleen het laatste deel ging niet. We zaten vast in een meer van ijs, gewapend met alles wat je maar bedenken kon, behalve een paar fatsoenlijke laarzen.

Gelukkig had de andere auto al lang en breed hulp ingeschakeld en verscheen er een pittige fourwheeldrive. Kees sprong er uit en rende – na een aantal foto’s – snel naar deze behulpzame man toe. Deze had het klusje alweer geklaard en wilde bijna weer wegrijden, maar met verbaal protest van mijn medepassagier (‘Nou, als u toch bezig bent…’) werd ook mijn bolide ‘uit de sloot gevist’.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere5.jpg[/img]

Het parkeermeer zag er nu uit als een veldslag, maar dat weerhield andere mensen er niet van om te stoppen. Nadat we enkele minuten voor verkeersagent hebben lopen spelen, wilden er twee auto’s op een gegeven moment toch rechtdoor. De één via een sneakroute langs de besneeuwde kant (helaas voor hen, dat was ook ijs) en de ander reed zonder blikken of blozen rechtstreeks de plomp in. Hierna hebben we de politie maar gewaarschuwd en gingen we verder met onze missie. Deze had nu tot nu toe al een besmeurde auto, een doorweekte schoen en 64 foto’s opgeleverd.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere6.jpg[/img]

Onze tocht voer verder langs opgerepte wateren, McDonalds en een kasteel. Daarna keerden we heelhuids huiswaards om het avontuur nog eens digitaal te aanschouwen. Het kost een reis naar de wasstraat, maar het levert wel weer een column op. 😉

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/almere7.jpg[/img]

– Jeroen

Meer foto’s en de andere kant van het verhaal staat in [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=38]Diepzeeduiken met ColumnX[/url] (Kees Krick)


Jeroen

Mede-oprichter van Column X

5 reacties

gast · 8 januari 2003 op 10:57

vooral die foto waar je uit het water wordt getrokken is superkoelio! vinkwel

Kees Schilder · 8 januari 2003 op 13:31

Hoi Jeroen,
Jij zegt dat jullie barre toch langs ongerepte wateren en een kasteel voerde.
En dan noem de daarna McDonalds!! Meen je nou echt dat een McShit barak, deze idyllische omgeving ontsiert?? Moeten we Amnasty of Greenpeace niet inlichten dan???
Gave columns trouwens van Kees en Jou.
Groet
Kees

Jeroen · 8 januari 2003 op 13:54

[quote]Jij zegt dat jullie barre tocht langs ongerepte wateren en een kasteel voerde. En dan noem je daarna McDonalds!! [/quote]

Tja, de McDonalds is een vast onderdeel van de skyline van Almere. En ze zijn zo in trek dat ze er meteen maar vier hebben neergezet en dan noem ik nog geen aantallen Burger Kings. Ach ja, dat hoort bij een stad van 164.000 inwoners nietwaar…

Als het kasteel straks af is dan is dat weer een beetje compensatie 😉

Kees · 8 januari 2003 op 19:57

Ha die Kees,

Ik probeer jou even naar “onze” auto te verplaatsen. We zaten midden in een zee van ijs, blubber en water, met slechts drie camera’s om onze honger te stillen. Ik kan je vertellen, die geheugenkaarten zijn niet alleen duur, maar ook behoorlijk taai. En dan, terwijl de auto met misselijkmakende blup-blup-blup geluiden langzaam naar de bodem zinkt en door de achteruit een strak blauwe hemel zichtbaar wordt en plotseling als een opkomende zon een gouden letter M (dit keer niet van Mora) in beeld komt. Reken maar dat je dan een schietgebedje doet: “als we hier ooit levend uitkomen, zweer ik…”
Ook de M-aaltijd hebben we trouwens overleefd, met enige oprispingen, dat wel.

Doei!
😀

Jeroen · 8 januari 2003 op 22:20

[quote]Ook de M-aaltijd hebben we trouwens overleefd, met enige oprispingen, dat wel.[/quote]

Inderdaad, ik gooide door m’n bevroren handen nog een volle McCola over de vloer.

P.S. Kees Schilder: wist je dat Almere en Volendam/Edam eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen… over water althans!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder