En terwijl ik naar de afschuwelijke beelden zit te kijken van een verwoest Birma, vraag ik me af waaraan je zult denken als je meer dan drie dagen, bedolven onder een betonblok, ligt te wachten op hulp. Wat gaat er door je hoofd? Je zult in eerste instantie in paniek zijn, maar na een aantal uren zal je hoofd wel tot rust komen en dan heb je nog een aantal dagen te gaan. Zul je denken aan het sprookjeshuwelijk van Frans Bauer? Hoe mooi het is, dat de twee liefdesduifjes eindelijk het ja-woord aan elkaar hebben gegeven. Zo’n mooi huwelijk was het alleen niet, want één van Mariska’s halfbroertjes is bijna doodgegaan omdat er een partydrug in zijn drankje was gestopt. Daar keek heel Nederland van op. Mij verbaast het eigenlijk niks dat er drugs op de bruiloft van Frans worden gebruikt. Ik vermoed al jaren dat hij volledig onder de dope zit. Zo lief als Frans is, zo kan toch niemand nuchter zijn? Hij moet elke dag knuffelen met half invalide, kwijlende mensen, dat houd je toch alleen maar vol als je stijf staat van de coke? Het jongetje is zeven jaar en werd niet echt lekker van de drug. Het bleek achteraf waarschijnlijk om GHB te gaan, een paardenverdovingsmiddel. Het jongetje zei in de krant dat zijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar XTC in combinatie met whisky. Het was dus even schrikken toen hij ineens iets geheel anders in zijn drankje had zitten. Gelukkig is hij is er met de schrik vanaf gekomen.

Of zul je, terwijl je 10 meter boven je nog net een klein gaatje licht ziet, aan de vele stakingen van de laatste tijd denken? ‘Busje komt zo’ was wel een erg makkelijke grap om te maken naar alle gereformeerden die bij de bus stonden te wachten omdat ze geen tv mogen kijken. Helemaal niet egoïstisch, al die stakingen van de laatste tijd. Het is heel begrijpelijk dat als je 20 euro meer salaris wilt, om daar dan heel Nederland de dupe van te laten worden. De postbodes willen meer geld en de buschauffeurs zijn lekker op een veldje de baas verrot gaan schelden. Ook hebben de Nederlandse Spoorwegen het werk neergelegd. Daarvan heeft gelukkig niemand wat gemerkt.

Of zul je na poging driehonderd om die enorme betonblokken van je af te duwen, denken aan het gemeentehuis te Huizen. Dat heeft zichzelf deze week wel heel erg wereldvreemd in het nieuws gebracht. Ik wist dat ze in het Gooi een beetje vreemd waren, maar preuts? Iedereen weet, dat als je gemakkelijk aan bevrediging wilt komen, dat je in het Gooi moet gaan shoppen. Golden creditcard of zak met geld, en scoren is gegarandeerd. En nu mag een schilderijtje met ontblote borsten niet langer getoond worden omdat er mensen zijn die zich daaraan storen. Heel begrijpelijk! Ik heb de schilderijen gezien en ik was echt in shock. Wat een ranzige, vieze, vrouwonvriendelijke printen. Je ziet gewoon de borsten van de dame. Bah! Ze hebben de schilderijen nu vervangen door de prints van de omstreden tekenaar Nekschot. De burgemeester gaf toe dat sekskunst niet wordt gewaardeerd in het rijkeluisdorpje, racistische humor daarentegen een stuk beter. Ik weet niet exact wat er allemaal door je hoofd gaat, bedolven onder de muren van je eigen huis. Ik weet wel dat het daar beneden een stuk rustgevender is dan in de wereld bóven die blokken….


5 reacties

pally · 30 mei 2008 op 16:18

Je weet de actualiteiten op een originele manier te berde te brengen Robertdv, maar het schiet mij niet in het goede keelgat.
Om bedolven mensen in een vreselijke ramp hiervoor te gebruiken, getuigt mijns inziens niet van goede smaak. Het is overigens niet slecht geschreven,

groet van pally

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 21:24

Ik snap je insteek, maar er gaan wel wat andere dingen door je hoofd. Ik hoorde na aanleiding van dit gedoe voor het eerst dat mijn opa in de oorlog onder het puin heeft gezeten. Het was van de ochtend tot de avond, maar het zit nog erg diep. Ik denk niet dat actualiteiten dan zo door je hoofd spoken.

Die actualiteiten beschrijf je wel weer leuk en je schrijft het vlot door.

robertdv · 31 mei 2008 op 13:02

Dat is precies me punt dames…

Ik wil in deze column het zogenaamde nieuws van Nederland tegenover de vreselijke gebeurtenissen in birma zetten.. Hoe sneu zijn we dat we ons druk maken om dingen als Frans Bauer, stakingen en blote borsten op een schilderij, terwijl er aan de andere kant van de wereld zulke vreselijke dingen gebeuren..

priet · 31 mei 2008 op 15:21

Hallo Robert

Ik snap wel wat je wilde schetsen met je column, dat je wilde relativeren. Maar omdat het totaal niet realistisch is dat een Birmees aan Frans Bauer denkt, komt het m.i. verkeerd over.

Hoe absurdistisch (en soms wrang) een column ook mag zijn, het geschrevene moet op de een of andere manier wel invoelbaar zijn. En daardoor begrijp ik voorgaande commentaren ook wel.

Je reactie op de aandacht voor futiliteiten in de Nederlandse media zou een column op zich kunnen zijn. Denk ik 😕

prietje

Prlwytskovsky · 1 juni 2008 op 12:57

Ja, te gek voor woorden dat ze voor €20,- salaris de hele boel plat gooien.
Kom nou toch jongens, beetje meer pit hoor en zeik niet over die paar eurootjes. Nee, staak dan voor €100,- of meer erbij, daar heb je wat aan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder