Even kijken naar B&W met Paul Witteman. Aan de B&W tafel zitten vier vrouwen waaronder de Somalische Hirsy Ayaan. Altijd gedacht dat dat een voetballer was met een chocolade rechterbeen. Blijkt dus niet zo te zijn. Ayaan zit als mandekker in de 2e kamer voor de VVD.
Daarvoor speelde zij bij de PvdA maar de VVD kwam met een transfersom waar je geen nee tegen kon zeggen en bovendien kon zij daar een dragende speler worden op 10.
Money talks! Aan tafel legt Ayaan haar nieuwste aanvalsplan uit. Zij wil een verbod op besnijdenis bij jonge meisjes. Besnijdenis moet in de wet vastgelegd worden als mishandeling en ook als zodanig worden bestraft.
Witteman vraagt hoe je zoiets moet controleren. Ayaan kijkt hem een paar seconden aan alsof zij water in de woestijn ziet branden.
Ja, hoe kun je zoiets nou vragen Witteman? Wij hebben in dit land toch niet voor niets kliklijnen? Maar Ayaan legt hem uit dat kinderen uit Somalië ,Eritrea Egypte en nog een paar landen, voortaan jaarlijks gecontroleerd moeten worden op besnijdenis.
‘En wat voor straf moet je daar dan voor geven?’, vraagt Witteman.
Jezus Paul, ik heb je wel eens intelligentere vragen horen stellen, Wat dacht je van 60 stokslagen? Of tot je neus in het zand worden begraven tot zelfs de vliegen misselijk van de stank worden. Beetje creatiever denken, Paul! En een beetje meer inleven inde cultuurhistorie van een ander land kan ook geen kwaad..
Ayaan kijkt hem dus terecht wezenloos aan maar heeft kennelijk gekozen voor een wat menselijker straf. Daar staat negen jaar cel op, zegt ze gedecideerd.
Nou Ayaan, dan ken je Nederland niet zo goed als ik dacht. Negen jaar voor een besnijdenis??
In dit land?? Kom nou toch. Na een moord sta je na vijf jaar weer buiten. Drugssmokkel wordt al helemaal niet meer gestraft en fietsen zonder achterlicht kost je ook maar drie jaar zitten.
Aan de tafel komt een andere vrouw aan het woord. Een ervaringsdeskundige blijkt al snel.
De ervaringsdeskundige legt vrolijk lachend uit dat zij ook besneden is en dat dat voor haar een grote feestdag was. Zoiets als De eerste Heilige Communie voor Katholieken en prijsschieten op Amerikaanse Presidenten voor aspirant terroristjes.
Ik zie Witteman denken: hoe kan zo’n vrouw nog lachen. Ik bedoel maar, haar clitoris is weggesneden, schaamlippen verwijderd en de rest is dichtgenaaid. Toch niet een reden om schaterlachend bij de B&W tafel aan te schuiven.
Mis Paul. Je redeneert vanuit het huidige Nederlandse Culturele gedachtegoed (mooie volzin he?) Een gedachte goed , dat er kort samengevat, zo uit ziet:
a) het gelaten accepteren van zinloos geweld waarna massaal wacsinelichtjes worden aangemaakt wat de economische vooruitgang bevordert;
b) het feestelijk uitschelden van voetballers en toejuichen van andere voetballers wanneer die hun collega’s een dwarslaesie schoppen; aangemoedigd door salarissen van 2 miljoen per jaar;
c) het feestelijk toestaan dat drugsdealers onze jeugd vergiftigd en de dood injaagt en daar een beloning in de vorm van ontslag van rechtsvervolging voor uitrijken;
d) de prijzen van huizen dermate laten opjagen dat het hele gezin gedwongen wordt de arbeidsmarkt te betreden daarbij voorbijgaand aan het belang van de kinderen;
e) bejaarden en chronisch zieken in hun eigen luiers laten verzuipen en een tachtigjarige verbieden een sigaretje op te steken vanwege de kans op een vervroegde dood
f) 26.000 asielzoekers waarvan de kinderen hier zijn opgegroeid zonder pardon het land uitsmijten.
Hebben we het hier over geweldsdaden en mishandeling of niet? Jaarlijkse controle hierop?? Nooit van gehoord!. Ga aan die B&W tafel nu dus niet even schijnheilig doen alsof Nederland een half overdekt Klooster is, Witteman.

Dus hoe kun jij zelf nog lachen en ontspannen aan je eigen B&W tafel aanschuiven, Paul.?
Laat die besnijdenis nou maar gewoon haar loop hebben en voeg het toe, als punt “h” ,aan het rijtje hierboven. Ik bedoel maar, van het ritueel slachten van een schaap kijkt toch ook niemand meer op? . Na een tijdje wennen wij er wel aan, weten wij niet beter en accepteren wij het als een politiek correct gegeven. En vervolgens kunnen wij het toevoegen aan bovengenoemd Nederlands Cultuurbezit waarna Hirsy Ayaan weer gewoon kan gaan voetballen. Gun nou eens iedereen zijn eigen feestje..


11 reacties

viking · 8 februari 2004 op 11:27

Jij als gesprekspartner met Witteman… daar mogen ze van mij avondvullende tv van maken!

Liz · 8 februari 2004 op 11:44

Daar zet ik dan mijn tv voor aan!
Goed idee Viking!

Mosje · 8 februari 2004 op 12:10

Je hebt helemaal gelijk Kees. Je rijtje a t/m f kan zelfs nog wel uitgebreid worden t/m z!
We hebben boter op ons hoofd. Hebben we altijd al gehad. We lopen voorop als het gaat om het aan de kaak stellen van het onrecht in deze wereld, terwijl we zelf ook grote fouten maken.
Maar……
Ik ben geen voorstander van die besnijdenis toevoegen als punt h. Het is een vrouw-onterende verminking die naar mijn idee niet mag plaatsvinden.
Dus als we dat punt niet toevoegen aan het lijstje, en afspreken dat we wat gaan doen aan bijvoorbeeld punt e, hebben we dan recht van spreken?

Kees Schilder · 8 februari 2004 op 13:17

Helemaal met je eens Mosje. mijn cynisme nam de overhand.Uiteraard vind ik die besnijdenis te triest voor woorden.Word er alleen maar kwaad van

deZwarteRidder · 8 februari 2004 op 14:41

ja en dan zeggen ze nog dat er niets op TV is..ga toch weg.. zelfs de serieuze programma’s zijn (bijna) humoristisch…triest maar waar…een van je betere Kees.
Rich@Rd

Mup · 8 februari 2004 op 15:09

Na het lezen van de boeken van Waris Dirie, die over de besnijdsenissen in haar cultuur gaan, denk ik dat straffen niet de oplossing is. Maar wel de cultuur veranderen als dat mogelijk is op dit punt.
Punten aan de kant stellen, daar zijn we goed in in dit land, maar er ook iets aan gaan doen, dat is moeilijker dan figuurzagen in Nederland.
Goeie column,

Groet Mup.

pepe · 8 februari 2004 op 22:58

ik denk we niet genoeg hebben aan a t/m z

Eftee · 9 februari 2004 op 13:52

Alles wat gedwongen gebeurt, gaan m’n haren van overeind staan. Zodra de vrouwen meer rechten krijgen, verdwijnt het besnijden langzaam. Het is te walgelijk voor woorden dat het nog voorkomt, maar zolang er nog vrouwen zijn die het als één groot feest zien, zal het voor blijven komen.
Weer scherp geschreven Kees!

Farfalla · 9 februari 2004 op 14:44

Kzou er niet aan moeten denken als vrouw zijnde..

Ma3anne · 9 februari 2004 op 18:31

Heb ooit een boek gelezen (ik dacht dat het “Amman” was, naam schrijfster helaas vergeten), waar de vrouwenbesnijdenis werd beschreven vanuit het perspectief van de schrijfster, die het ondergaan had en het alsa vernerdring had ervaren.

Ik kan er geen excuus voor bedenken…
Het is vrouwenonderdrukking ten top.

Farfalla · 9 februari 2004 op 19:36

Maar in andere culturen denken ze er gewoon anders over ben ik bang …

Geef een reactie

Avatar plaatshouder