Ik steel een dag voor mezelf. Dat idee is nog steeds moeilijk te aanvaarden. Het weekend uit met vrienden was een dag korter dan ik geanticipeerd had, mijn thuiskomst daardoor een dag eerder. Genoeg dingen te doen in mijn agenda als ik wil. Genoeg en dat ene: die vrije dag die door dit alles een stuk minder vanzelfsprekend is geworden. Onzin natuurlijk. Waarom zou ik geen dag vrij mogen hebben? De wereld draait per slot van rekening niet om mij, ik voel me in die zin ook echt niet onmisbaar of zo. Het heeft vermoedelijk meer te maken met mijn opvattingen over bezig zijn. Alsof niets doen gelijkstaat aan nutteloosheid. Ook daarvan weet ik gelukkig dat het onzin is, al is die wetenschap eerder verstandelijk dan vanzelfsprekend.

Misschien weet ik gewoon wel geen raad met tijd. Die mogelijkheid is, mezelf kennende, de meest plausibele van de drie. Terwijl zomaar een dag voor anderen een groot geschenk is, moet ik nog gaan bedenken wat ik er mee wil gaan doen, met in het achterhoofd allemaal dingen die nog gedaan moeten worden. En dat is waarom het meer als diefstal voelt dan als vanzelfsprekend.

Gisteravond vroeg ik me om die reden dus af of ik vandaag toch maar gewoon aan het werk zou gaan. Onbesloten ging ik slapen. Vanmorgen werd ik zonder de gebruikelijke vier wekkers gezet te hebben toch om zeven uur wakker. Op zichzelf is dat al zo ongewoon, dat ik dat niet anders kon duiden dan de misplaatste schuldbewustheid van een slecht geweten. Slecht omdat wie zijn eigen tijd neemt daar onmogelijk de dief van kan zijn. Op die gedachte betrapt besloot ik er niet langer nodeloos wakker van te liggen en verstopte de buit opnieuw maar deze keer nog dieper onder de warme dekens. Bijna als vanzelfsprekend.

Categorieën: Algemeen

13 reacties

Trukie · 24 maart 2006 op 23:15

Net als Casper een lief spookje is, ben jij een vertederende dief van tijd. Je pikt niet alleen je eigen tijd, maar ook de onze door die worsteling aan ons voor te leggen.
Maar nu ik weet dat je de buit onder dekens verstopt, denk ik dat ik ook maar dief wordt op dit tijdstip.

Leuke column. Doordenkertje.

Ma3anne · 25 maart 2006 op 01:01

Poe hee, word je niet moe van dat geworstel over het feit of je wel nuttig bezig bent? Wat een tijdverspilling!:-P

Eddy Kielema · 25 maart 2006 op 10:44

Leuke overpeinzing! Ben je die dag nog uit bed gekomen om jezelf ‘nuttig’ te maken? 😉

Wright · 25 maart 2006 op 11:14

Mmmm, wordt er dit weekeinde niet een uurtje gestolen? Leuk stukje, Raindog. En wel een beetje herkenbaar…dief van je eigen tijd.

Anne · 25 maart 2006 op 12:13

Heel mooi stukje Raindog, ik hou erg van dit soort tijd-gerelateerde beelden. Want dat is wat het is: van het gegeven tijd(-gebrek/-overschot/-verlangen) maak jij beelden. Heerlijk om te lezen.
Misschien ken jij het boek Onsterfelijkheid van Milan Kundera wel, en anders zou je het eens moeten lezen. Naar mijn idee ligt het een beetje in deze lijn.
Groet van Anne.

Dees · 25 maart 2006 op 12:49

En gelijk heb je. Erg herkenbare, bijna Calvinistische worstelingen. Maar mooi opgeschreven.

Ik vind overigens dat dubbele aan jouw reacties / columns wel leuk om te zien. Je columns zijn gevoelig, licht poetisch, je reacties op bijvoorbeeld politieke columns zijn soms haast dwingend… Twee Raindogs, bijna..

Li · 25 maart 2006 op 13:29

Niets heerlijkers dan wakker te worden met het idee dat je nog een paar uur mag slapen 😉

Li

Mosje · 25 maart 2006 op 14:30

Nou Dees, er zijn zelfs drie Raindogs. Je vergeet de Raindog die op Bridget Jones-achtige wijze omgaat met vrouwen.
😛

Troy · 25 maart 2006 op 15:22

Wat je beschrijft is niet heel erg herkenbaar voor mij en misschien heb ik daarom ook minder met met deze column dan met de rest van je ouevre. Hoe dan ook; de titel is wel weer erg mooi gevonden.

DriekOplopers · 25 maart 2006 op 18:17

Mooi opgeschreven. Maarre… als je altijd hard werkt, dan mag een extra dagje rust heus wel, hoor 😉

Driek

Raindog · 26 maart 2006 op 00:05

@Trukie; Zo had ik het nog niet bekeken. Dankjewel voor dat je me m’n zonde kunt vergeven. Zo mag ik vertedering wel opvatten toch?
@Ma3; Mijn tijd verspil ik slechts tot ik de drempel over ben. Een soort van drempelvrees zou je kunnen zeggen.
@Eddy; Ik heb o.a. dit columnpje geschreven. Je vond het een leuke overpeinzing dus het is toch wel ergens goed voor geweest denk je ook niet?
@Wright; Het zou verboden moeten worden, eigen tijd stelen. Of anders gezegd: dat idee zou ons gestolen moeten kunnen worden vind je ook niet?
@Anne; Het boek dat je noemt ken ik niet. Ik kan je redenatie volgen dat het hier gaat om een andere manier om het begrip tijd af te meten of uit te beelden. Fijn dat je dat beeld kunt waarderen.
@Dees; Ik had het C-woord in gedachten tijdens schrijven. Een erfenisje zoals je misschien (dan ook) wel weet. (Het zit me niet in de weg hoor. Liever denkend. Of zoiets.) En over je observatie, ik vind die te ingewikkeld om daar nu op te reageren. Misschien later.
@Li; Zo is’t!
@Mosje; Ik kan veel hebben, vooral ook van jou maar mij te associëren met Bridget Jones is een regelrechte belediging. Jij gaat er toch van langs krijgen in mijn dagboekje!
@Troy; Je reageert ook meteen heel anders Troy ;-). Kidding! Binnenkort weer een niemendalletje in een ander genre Troy.
@Driek; Rust is zelfs heel erg goed, niet alleen bij hard maar ook bij gewoon werken. Na gedane arbeid…. Ik heb daar niet altijd evenveel tijd voor genomen (m’n baas zit me op gezette tijden op m’n kop over een zgn. ‘verlofstuwmeer’) maar begin onderhand het nut ervan in te zien. Lekker gewandeld op Vlieland joh!!

Dank voor jullie reacties!

Raindog
Raindog
(Raindog)

KawaSutra · 26 maart 2006 op 01:00

Je wilde er niet op reageren Rain, maar ik vond dat Dees daar wel een heel sterk punt had. Niet om je druk over te maken maar wel om even stil bij te staan. ’t Valt op en alleen maar in positieve zin. Complimenten dus voor deze column, weer een tipje van de sluier!

sally · 26 maart 2006 op 23:31

Slecht omdat wie zijn eigen tijd neemt daar onmogelijk de dief van kan zijn. Op die gedachte betrapt besloot ik er niet langer nodeloos wakker van te liggen en verstopte de buit opnieuw

Heel bekend gevoel Rain. Ik heb ook geleerd te genieten van dit soort”gepikte” vrije uren.
Al valt dat nog niet altijd mee.
Mooi beschreven!
groet
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder