Herken je dit? Je staat onder de douche. Het stromende, warme water maakt een kalmerend geluid. Je voelt je veilig en ontspannen. Voorlopig wil je er niet onderuit. Dat is hoe ik me nu voel. Mijn douchecabine is volledig beslagen en de buitenwereld lijkt ver weg. Als ik voor de derde keer mijn oksels inzeep, weet ik het zeker; vermijdingsgedrag. Want mijn armholtes ruiken inmiddels echt wel fris.

Ik moet naar de supermarkt, maar mijn lichaam protesteert. Een irrationele angst overvalt me. Met mijn lege maag zal ik vele verleidingen moeten weerstaan. Maar bij de kassa wacht de grootste uitdaging op me. Want daar liggen de beurtbalkjes. Een vreselijk woord, vind ik. Met hemelse stimulatie heeft het niets te maken. Misschien bedacht als valkuil voor de inburgeringscursus? Een balkje zonder gebruiksaanwijzing. Maar iemand zal dat ding toch moeten neerleggen. Een sociale interactie zonder duidelijke regels. Geen houvast. Daar word ik nerveus van.

Aan boodschappenlijstjes doe ik niet. Ik ben een man, stronteigenwijs en vertrouw op mijn visuele geheugen. Zodoende staat er scherp op mijn netvlies een kleurrijk gerecht. Kleuren bevorderen de eetlust. Van pasta tricolore eet ik daarom altijd veel. Ook als ik het niet als een waar kunstwerkje serveer. Een keukenprins ben ik niet en zelfs mijn hond haalt zijn neus soms op. Hij weet instinctief wanneer zijn brokken de betere keus zijn. Ik ga ooit nog eens een kookcursus volgen, maar vooralsnog hou ik mezelf prima in leven.

Een discussie over zo’n beurtbalkje. Te erg, ik weet het. Maar vandaag ga ik ervoor. Mijn boodschappen staan op de kassaband. Ik voel mijn hart bonken. De klant voor me kijkt verkrampt naar de kleine ruimte tussen haar yoghurtpak en mijn pastasaus. Zij wil die vast niet gaan afrekenen. Mijn handen worden klam. De boodschappen schuiven langzaam vooruit en ik vertik het om een balkje achter haar boodschappen te leggen. Ze mag het lekker zelf doen. Flauw hè?

Te laat! Mevrouwtje klaagt dat de pastasaus niet van haar is. De ogen van de kassière zoeken een beurtbalkje. Het ligt er niet. Hardop roep ik dat sommige mensen niet begrijpen waar die balkjes voor bedoeld zijn. Brutaal predik ik mijn eigen regel; je legt zo’n ding altijd achter je eigen boodschappen. Heel eenvoudig. Met haar kin in de lucht druipt ze af. Hautaine trut. Mijn ego wordt flink gestreeld, omdat ik gelijk krijg van de dames achter mij. Zo trots als een aap met zeven lullen verlaat ik de winkel. Wat ik al zo vaak had willen roepen is er eindelijk uit! Held!


Robert Leek

Componeren met woorden. Ik doe dat heel graag.

12 reacties

troubadour · 26 oktober 2015 op 12:45

Een beetje flauw is het wel ja. Gelukkig ben je er als held uit tevoorschijn gekomen. Ik wist niet dat die dingen beurtbalkjes heten.
Zelf noem ik ze altijd ‘separatiedingetje’. Ik snap niet dat het altijd goed is gegaan. Welkom bij CX, ik ben benieuwd naar je volgende..

  Rob van Meer · 26 oktober 2015 op 22:11

  Voordat ik de column ging schrijven heb ik moeten googlen voor de juiste benaming van zo’n boodschappen ‘ding’! Columns schrijf ik sinds begin dit jaar. Ik heb er vier op de plank liggen. Er komt dus zeker een volgende. Ik ga jouw teksten eens doorlezen 🙂

Meralixe · 26 oktober 2015 op 17:19

Welkom op column x.
Een kleine onschuldige gebeurtenis uitvergroten tot een sterk psychologisch steekspel… knap gedaan.

  Rob van Meer · 26 oktober 2015 op 22:14

  Dank je! In het verleden ben ik door deze column uitgemaakt voor ‘drama queen’. Misschien ben ik dat ook. Maar dan wel een knappe 😉

Nachtzuster · 26 oktober 2015 op 23:20

Welkom hier! Nieuw bloed is goed. Beetje over the top deze binnenkomer, maar geinig gedaan. Laatste alinea vind ik de sterkste. Op naar de volgende!

Indobuzuk · 27 oktober 2015 op 13:44

Ja, dat beurtbalkje…
Ik zag laatst dat iemand er een Toblerone blok voor gebruikte.
welkom overigens Rob

pally · 29 oktober 2015 op 10:14

Zeker niet gek, als eerste hier! Welkom

Rob van Meer · 13 november 2015 op 13:59

TOP! Met deze column heb ik bij Metro een vrijkaartje gewonnen voor het Lezersfeest‬ incl. een workshop van Ebru Umar. Zaterdag 14 nov, Rdam. Kom ook naar boekie night 🙂 http://www.lezersfeest.nl

Alle oprecht verontwaardigde reacties waren het meer dan waard: https://www.facebook.com/Metro/posts/855100211204556

arta · 13 november 2015 op 19:35

Gefeliciteerd en veel plezier morgen!

  Rob van Meer · 25 november 2015 op 13:59

  Dank je! De workshop was erg leerzaam. Ebru neemt geen blad voor de mond. Ze beweerde dat het voornamelijk de ‘blonde meisjes met blauwe ogen’ zijn, die gaan huilen als ze ‘kutcolumn’ als feedback krijgen. Mijn column Beurtbalkje vond ze grappig. Vanuit haar koninginnestoel zegt ze: “Ik krijg wel een bepaald beeld van je. Een zeikerd met was issues.” En dat ziet ze goed. Als schrijver heb ik me als ware drama queen opgesteld. Uiteraard bewust. Laat dat duidelijk zijn 😉 Verder geen inhoudelijke opmerkingen. Geen commentaar is ook commentaar…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder