Er wordt aangebeld. Zonder te kijken doe ik open en een brede borstkas doemt voor mij op. Langzaam gaat mijn blik omhoog. Een neger kijkt op mij neer. Geen vriendelijk gezicht en ik probeer niet achteruit te deinzen. ‘Uw autosleutels,’ zegt hij. Kalme stem. Niet bevelend, hoewel het ook geen vraag is. Shit. Altijd kijk ik wie er voor de deur staat voor ik opendoe. Behalve dit keer natuurlijk. Stomkop. In zijn hand houdt hij een zwarte sporttas. Een nogal zware. Wat zou er inzitten? Uzi, landmijn, bosje handgranaten, de Wachttoren? Ik kijk langs hem heen en zie de te dure auto voor mijn deur staan.

Ik slik. ‘Die is niet van mij. Zodra mijn telefoon weer is aangesloten bel ik de fietsenmaker. Als hij twee euro blijft vragen plak ik de band van mijn roestige tweewieler zelf wel. Kijk, dat is toch mooi weer een brood.’

De man blikt over mijn hoofd, wil de armoede in mijn huis in levende lijve aanschouwen. Snel schuif ik de deur op een kier. Er verschijnt een brede rimpel op zijn voorhoofd. Hij knikt achterwaarts richting straat. ‘Uw autosleutels.’ Ik knik niet begrijpend. Heeft hij het dan helemaal niet begrepen? ‘Ze zitten nog in het portier,’ vervolgt hij. ‘Zal ik ze voor u pakken?’

Met een tikje rood aangelopen gezicht neem ik de sleutelbos in ontvangst. De man lijkt nu nog groter, of ben ik een kopje kleiner geworden. Verend loopt hij de straat uit. Zijn sporttas slingert ritmisch heen en weer. Man, wat een lange armen heeft die gozer. Al zaten de sleutels in het contact, dan nog kon hij ze er via het portierraam uithalen.

Even later drentelt een man nerveus rond zijn auto. Ik spurt naar buiten en geef hem de sleutelbos. De man is opgelucht. Je weet maar nooit wat voor types er op straat rondlopen, zegt hij. Inderdaad. En je kunt je aardig vergissen in mensen. Ik druip af naar binnen.


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

24 reacties

bert · 18 juli 2005 op 07:31

[quote]Uzi, landmijn, bosje handgranaten, de Wachttoren?[/quote]
Kees, dit was nou weer een echt leuke en perfecte column om op de maandag mee op te staan. Heerlijk.
Zo lust ik er echt meer.
Ik kijk nu al weer uit naar jouw volgende column.

Outsider · 18 juli 2005 op 07:39

Sorry, wat een irritant verhaal, het barst van de onduidelijkheden.

klungel · 18 juli 2005 op 08:09

Helemaal top voor mij :-).

Martijn · 18 juli 2005 op 09:33

[b]Terug van nooit weggeweest, chapeau![/b]

melady · 18 juli 2005 op 10:46

Zo begin ik de week goed!

Geweldig. kort maar krachtig.

WritersBlocq · 18 juli 2005 op 11:04

Gaaf!!!

Kees Schilder · 18 juli 2005 op 11:07

Geweldig. Met veel plezier gelezen,Kees. Zoals gewoonlijk bij jou

Domicela · 18 juli 2005 op 11:30

Leuk.

Outsider · 18 juli 2005 op 11:43

Ik snap werkelijk niet waarom iedereen dit zo verhaal zo geweldig vindt. De Ik-persoon woont armoedig en er staat een dure auto voor zijn deur. Toch gaat de neger er als vanzelfsprekend van uit dat de autosleutels van de Ik zijn. Zou het niet meer voor de hand liggen dat de neger vraagt: ‘Zijn die autosleutels in het portier van die auto misschien van u?’ in plaats van eerst twee keer niets anders te zeggen dan: ‘Uw autosleutels’. Bovendien wordt in eerste instantie de indruk gewekt, dat de neger voor de deur staat met de autosleutels in zijn hand. Ook is het nogal vreemd dat de Ik bang en wantrouwend staat tegenover de neger, maar wel meteen een heel verhaal begint af te steken over zijn afgesloten telefoon en de dure fietsenmaker en dat hij de band zelf wel plakt want dat is weer mooi een brood.

Bovendien ligt de moraal er zo dik bovenop dat het al na de eerste alinea en de woorden ‘uw autosleutels’ duidelijk is: ‘Kijk eens, kindertjes, niet alle buitenlanders zijn slecht en oneerlijk, hoor.’

Dees · 18 juli 2005 op 11:53

Mooi, compact, oog voor detail.

KawaSutra · 18 juli 2005 op 12:06

Ik vind hem ook top! 🙂

Kees Schilder · 18 juli 2005 op 12:08

Zodra jij,Outsider, wat kwaliteit betreft, ook maar in de buurt van de schuduw van Kees komt,mag je afbrekende kritiek geven.Tot zo lang zou ik me iets bescheidener opstellen.

archangel · 18 juli 2005 op 12:53

@ Outsider:
[quote]Ook is het nogal vreemd dat de Ik bang en wantrouwend staat tegenover de neger, maar wel meteen een heel verhaal begint af te steken over zijn afgesloten telefoon en de dure fietsenmaker en dat hij de band zelf wel plakt want dat is weer mooi een brood.[/quote]

Lijkt mij een mooi voorbeeld van hoe iemand oeverloos kan gaan ratelen als gevolg van pure zenuwen!

[quote]De Ik-persoon woont armoedig en er staat een dure auto voor zijn deur. Toch gaat de neger er als vanzelfsprekend van uit dat de autosleutels van de Ik zijn. [/quote]

Er staat niet dat de Ik armoedig woont; ‘de neger’ kijkt over de schouder van de Ik naar binnen na het zenuwenverhaaltje over de afgesloten telefoon etcetera, en vervolgens verbindt de Ik-persoon daar de conclusie aan dat ‘de neger’ een blik in zijn armoedige woning wil werpen (als het ware om te kijken of het inderdaad zo erg gesteld is met de Ik-persoon als zijn opmerking impliceert)…

🙂

Easy does it!

champagne · 18 juli 2005 op 14:11

Wat een vooroordelen hebben we soms toch!
Dat heb je hier goed weergegeven!

Mosje · 18 juli 2005 op 14:35

Tja, vooroordelen. Mooi stukkie Kees.

Outsider · 18 juli 2005 op 15:04

Ik heb anders in mijn reacties en in mijn columns nog nooit iemand een zeikerd of randmongool genoemd, Kees. Aangezien jij dat wel doet in één van je columns, ben jij niet de meest aangewezen persoon om mij te vertellen dat ik mij wat bescheidener moet opstellen.

Moderator-Jr · 18 juli 2005 op 15:30

Het zou prettig zijn als uitlatingen bij een column op zijn minst zijdelings nog met de column te maken hebben. Persoonlijke grieven kunnen wellicht op een andere wijze worden uitgevochten.

Ter herinnering, de [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=45&forum=3&0]tien geboden[/url] van CX. Kritiek leveren op een column kan, maar probeer het dan wel een beetje te onderbouwen.

Kees Schilder · 18 juli 2005 op 17:29

Ging dat dan over een column van iemand anders hier Outsider?
Sorry Moderator.Hierbij laat ik het

Raindog · 18 juli 2005 op 18:02

Heel mooie column.

(En dat is absoluut niet cynisch bedoeld)

Ahem…

Ik vroeg me nog af of je nog weer eens iets van je liet horen gelet op het feit dat je naam onlangs in zo’n verband op het forum viel. (Ook dat is absoluut niet cynisch bedoeld.) Ahem… Maakt ook niet veel uit natuurlijk. Het was zomaar zo’n gedachte die bij me opkwam.

sally · 18 juli 2005 op 22:20

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

Heerlijke column.

Toevallig stond ik van de week `s avonds laat in het pompstation toen ik toen zo`n grote dikke zwarte neger binnen stapte.Genant, maar ik had het benauwd.
Even later stond hij me te helpen m`n ruitenwisservloeistof aan te vullen.
Ik bedoel maar…. 😀 😀 😀

Li · 18 juli 2005 op 22:33

Fantastisch geschreven Kees.
Ik werd ooit achtervolgd door een neger met zo’n halve BH op zijn hoofd. Ik fietste steeds harder en hij ook. Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen was toen ik hem in mijn nek hoorde hijgen. Later bleek dat mijn zilveren pen, met inscriptie, bij het stoplicht uit mijn tas was gegegleden en die wilde hij alleen maar teruggeven 😳

li

Kees · 18 juli 2005 op 22:53

Jeutje. Eén dag online en al meteen 20 reacties. En eentje van een Moderator ook. Da’s echt een unicum. Misschien moet ik maar stoppen op dit hoogtepunt…

@Bert: dank je wel
@Outsider: sorry
@Klungel: thanx
@Martijn: dank u wel
@Melady: dank dank
@WritersBlocq: thanks
@Kees: Bloos.
@Domicela: bedankt
@Outsider: nog een keer sorry dan maar?
@Dees: details die gelukkig opvallen. Dank je.
@Kawasutra: Dank je wel.
@Kees: ik zal hem eens aandachtig lezen, ik ken Outsider’s stukkies nog niet
@Archangel: kijk, iemand die de onderliggende laag ziet!
@Champagne: ja, het was wel een moment van inzicht.
@Mosje: ze komen zomaar opborrelen, die vooroordelen. Ik schaamde mij diep.
@Outsider: Je hoeft je echt niet schuldig te voelen dat je mijn stukje niets vindt, dat is voor mij echt geen probleem. Misschien volgende keer beter?
@Moderator: Het is inderdaad prettig tenminste te weten *waarom* de boodschap niet of verkeerd overkomt. Dus onderbouwing is gewenst. Enne… niet iedereen kan alles leuk vinden, en juist daarom is er voor iedereen iets te vinden op ColumnX, toch? (tot zover dit reclameblok)
@Kees: De enige keren dat ik jou iemand zo hoor noemen, is in een superkomisch stukje. Of gewoon omdat iemand een randdebiel is 🙂
@Raindog: Ik het het idee dat ik iets mis, dat je meer zegt dan de woorden die ik lees (ahum). Als ik iets moet weten, zeg het dan hardop, dan hoef ik niet het hele forum af te grazen, want dat ga ik echt niet doen (zie mijn bescheiden sterretjes, dan weet je hoe vaak ik daar vertoef).
@Sally: Zou het… dezelfde man zijn geweest? 🙂 Als ik één dag in zijn huid kan kruipen, wed ik dat ik heel wat stukjes kan schrijven over de reacties die hij op die ene dag krijgt, alleen maar op hoe mensen reageren op zijn uiterlijk. Of zou het meevallen…?
@Li: En die arme man maar zweten! (ik had dan toch die pen maar gehouden)

Louise · 19 juli 2005 op 08:17

Dit is lekker lezen. Je productie mag wat mij wel betreft wel wat omhoog! 😉

pepe · 19 juli 2005 op 09:29

Niks stoppen met schrijven hier, ik lees erg graag de Laura-columns, en deze ging er ook best in.

Fijn dat je hier weer bent en hopelijk ook blijft
🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder