De gemeentesecretaris had hem nog zo gewaarschuwd. Doe het niet, Thom. Je krijgt er spijt van. Praatjes in de stad, geruchten in de gemeenteraad, vervelende stukjes in de krant. Want Nijmegen is de eerste stad in Nederland waar het aan je te zien is als je het bed hebt gedeeld met een lekker studentje. Want na een wilde nacht vol beweging kun je de daaropvolgende dagen ook niet meer stilzitten. Het is al een tijdje niet pluis, daar in Nijmegen. Mensen lopen daar met rode plekken langs de rivier. Sommigen maken vreemde bewegingen. Het schijnt nogal onbeleefd te zijn om je op straat ongegeneerd te gaan lopen krabben op intieme plaatsen, maar in Nijmegen is dat tegenwoordig heel gewoon.

Hoogleraren aan de universiteit worden er horendol van. Tijdens de colleges zit niemand stil. Het geschuifel op stoelen, het gekraak van het meubilair, dat alles overstemt het sonore stemgeluid van de professoren. Onlangs is een studente uit de collegezaal verwijderd omdat ze zich niet langer kon beheersen, en pontificaal haar broek omlaag deed en met haar handen heftige bewegingen in haar kruis maakte.

Het wegverkeer in Nijmegen is levensgevaarlijk. Automobilisten verliezen regelmatig de macht over het stuur als ze opeens met een vreemde grimas naar hun oksels grijpen. De bus naar Arnhem schijnt daar zelfs nooit te zijn aangekomen.

In de Stikke Hezelstraat sprak een jongedame mij aan. “Wat nou Stikke Hezel? Ik stik van de jeuk! Meneer, mag ik even lekker tegen u aanschurken?” Ik weigerde, want ik ben zoals u weet nogal preuts en verlegen aangelegd. Met een teleurgestelde blik en een raar loopje vervolgde de indienster van het vreemde verzoek haar weg.

Waarde lezer, het is u bekend dat ik nogal wetenschappelijk ben ingesteld. Ik was dus erg benieuwd waar deze grootschalige bewegingsonrust nou toch vandaan kwam. Gelukkig bracht de krant opheldering: [i]“Minimaal zeven Nijmeegse studenten zijn besmet geraakt met schurft. Onder meer twee vrouwelijke leden van de Nijmeegse studentenvereniging Argus raakten de afgelopen maand besmet, evenals een mannelijk lid van een onafhankelijk studentendispuut. Eén van de besmette studenten, een twintigjarige filosofiestudent van de Nijmeegse Radbouduniversiteit, kreeg de schurft toen hij met een besmet meisje naar bed was geweest. (GPD)”[/i]

In Nijmegen worden nu grote hoeveelheden zalf uitgedeeld. Op de geneeskundefaculteit is het een drukte van belang. En de wasserettes draaien overuren om alle besmette kleding en beddengoed weer te ontsmetten. En de naam van het dispuut is veranderd in Argus Scabiës Veritas. Omdat dat wel leuk klinkt.

Elke nieuwe Nijmeegse burgemeester maakt op een andere manier kennis met de stad. Guusje ter Horst heeft in iedere wijk een poosje gewoond, en haar fonkelnieuwe opvolger Thom de Graaff pakt af en toe een studentje. Dat noemt ‘ie inwerken. Daar heeft ‘ie nu spijt van. Overal jeuk.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

11 reacties

SIMBA · 13 januari 2007 op 09:32

Hahhahaha, erg zeg! Ik merkte dat ik zat te krabben tijdens het lezen 😕

Ma3anne · 13 januari 2007 op 10:10

O jee, na het lezen van dit stukje durf ik mijn bloedeigen kinderen haast niet meer te knuffelen.

Mijn zoon woont in Nijmegen op kamers, evenals zijn vriendin, maar gelukkig zijn ze beiden een half jaar geleden afgestudeerd.

Misschien scheelt dat?

Mijn dochter studeert in Nijmegen, maar ze woont gelukkig met haar vriend op een flat hier in mijn woonplaats en forenst met de trein.

Misschien dat ik daardoor de dans kan ontspringen?

Maar niks nieuws onder de zon. Toen ik ruim 30 jaar geleden in Groningen studeerde, hebben we ook met zijn allen onder de schurft gezeten. Ik herinner me nog goed de windsels met stinkzalf om mijn armen en benen.

Wel apart, dat schurft kennnelijk bij studeren hoort. Het is maar beter dus om de schurft aan studeren te hebben. Misschien dat Thom de universiteit en hogescholen in Nijmegen kan afschaffen?

Prlwytskovsky · 13 januari 2007 op 12:18

Weer helemaal raak Driek. Je moet eens weten waar ik allemaal de schurft van krijg in dit land. 😉

Bitchy · 13 januari 2007 op 14:17

Vreselijk, moet meteen terugdenken dat ik een hond uit een of ander luguber hok had gehaald, ook die zat onder de schurft, alleen dat wisten we niet. Weldra zat mijn hond en de honden van de buren helemaal onder, ook wij moesten krabben, had er echt de schurft op in 😉

pally · 13 januari 2007 op 14:44

Weer een echte goeie Driek’, deze schurftige jeukverwekkende column!
Wou net met Meneer Pally volgend week een weekendje Nijmegen doen.
Nou ja, ik ben er wel bij natuurlijk.
Of zouden er ook schurftige toiletten zijn daar?
🙄 Groet van Pally

Chantalle · 13 januari 2007 op 18:51

Meesterlijk!

Godzijdank kom ik nooit in Nijmegen 😉

KawaSutra · 14 januari 2007 op 02:08

😀

Dees · 14 januari 2007 op 12:32

Oef, ik heb ook in Nijmegen gestudeerd. Dus jeuk zal nooit meer hetzelfde zijn na het lezen van jouw column.

Maar voor de Nijmeegse bright side, studenten van Vindicat atque Polit (uut Grunn) schijnen besmet te raken met HIV. Dan is schurft misschien toch te prefereren.

pepe · 14 januari 2007 op 18:35

Erg lachwekkende column.
Ben ik blij dat ik hier woon en niet daar 😉

Li · 14 januari 2007 op 19:41

[quote]Het is maar beter dus om de schurft aan studeren te hebben. [/quote]
😆
Er is een oud-Hollands spreekwoord dat zegt: Schurft leert krabben 😀

Je hebt het lekker lang spannend gehouden Driek!
Goede column.

Li

arta · 15 januari 2007 op 10:52

Heerlijke column weer, Driek!
Ik moet bekennen hem ook niet zonder krabben door te zijn gekomen!
😆

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder