Als woordvoerder van het actiecomité [i]Stop de Boom, Red de Struiken[/i], moet me even van het hart dat de media ons niet veel ademruimte gunnen. Wij worden niet gehoord, zogezegd. Vandaar dat ik besloten heb de campagne op alternatieve wijze door te voeren. Het anarchistische [i]world wide web[/i] biedt mij die gelegenheid. ColumnX biedt mij die gelegenheid. Tenminste, als dit geplaatst wordt. Indien dat zo is, mijn dank is groot. De eerste keer dat ik mij realiseerde dat bomen een gevaar opleveren voor onze samenleving, was eigenlijk – hoe banaal – in mijn achtertuin. Een grote perenboom, één van de meest kwaadaardige soorten naar ik later achterkwam, stond daar mijn vlierbessenstruik te overschaduwen. Mijn vlierbessenstruik deed haar best om tegen het geweld in te gaan. Nooit eerder had ik haar noodkreten gehoord, tot die bewuste dag, toen ik mij realiseerde dat mijn vlierbessenstruik al heel lang geen vlierbessen had gedragen. Ik schaamde mij. Een lévend wezen. Een wezen onder mijn hoede zat in nood. En ik had het nooit gezien. Die dag nam ik een besluit, dat mijn levensloop zou veranderen. Ik pakte een bijl, hakte de kwaadwillende genius om en ging vervolgens graven. Met wortel en al werd het Kwaad verwijderd.

Mijn vlierbessenstruik is helaas zo getraumatiseerd gebleken dat ze nooit meer vrucht heeft kunnen dragen. Ik was te laat, een besef dat ik tot aan mijn graf bij me zal moeten dragen. De boete voor het omhakken van de boom is onvoldoende boete voor het feit dat ik het niet gezien heb. Dat is mijn kruis.

Mijn missie was geboren. Ik ben de straat op gegaan, de parken in. En, hoewel het me meer pijn deed dan ik u zal kunnen vertellen, ben ik zelfs de bossen ingetrokken. Dat wat ik gezien heb, valt met geen pen te beschrijven. Ik kan u echter wél zeggen, het Kwaad is onder ons. De meeste mensen hebben het niet in de gaten, de ware holocaust, de terreur die bomen uitoefenen, de manier waarop gras, struiken en zelfs bloemen in het gedrang worden gebracht. Deze wezens, zo vanzelfsprekend onder ons, hebben al zoveel eeuwen dictatorschap achter de rug, dat iedereen eraan gewend is geraakt. Maar het is niet goed te praten. Ik zou het willen schreeuwen, Stop de Boom!

Het is tijd om iets te ondernemen. Het is tijd om te erkennen dat er iets fundamenteels mis is in ons kikkerlandje. Het is tijd om te herstellen wat er al zoveel eeuwen mis aan het gaan is. Het is, kortom, tijd voor actie. Stop de Boom, Red de Struiken. Kom zaterdag aanstaande om 09:00 uur naar het Vondelpark. Neem mee die bijlen, zagen en schoppen. Teken onze petitie. Doe mee, doe íets voor het te laat is.

Ik hoop u hiermee wakker gemaakt te hebben. Indien u meer informatie wilt, bel dan 0900-STOPBOOM (€1,00 per minuut). Ook te gebruiken voor het reserveren van gratis actiebijlen. Wij rekenen op u. De onderdrukte struiken rekenen op u. Zeg JA tegen struiken en NEE tegen bomen. Voor het te laat is. Het is namelijk echt niet zo gewoon, de terreur van de boom.

Categorieën: Fictie

18 reacties

Wright · 27 mei 2005 op 07:54

Kort maar krachtig.
In één woord, geniaal!:-D

archangel · 27 mei 2005 op 08:57

Super Desa!!! 😀

Louise · 27 mei 2005 op 09:03

Je zou het niet slecht doen in de politiek, Dees. Je weet het met zoveel overtuiging en kracht te brengen dat ik al bijna op weg was met bijl en strijdlust.
Origineel!

KingArthur · 27 mei 2005 op 09:12

Er lijkt een aardige protestzin hier aanwezig te zijn op dit moment op CX. Mogen Mosjes ook meeprotesteren?

Helaas, andere afspraken verhinderen mij deze zaterdag aanwezig te zijn 🙂

Martijn · 27 mei 2005 op 09:19

Pfff, enige empathie met De Boom lijkt mij hier toch wel gepast. Ze zijn best [url=http://home.planet.nl/~hoog4170/Bomen.mp3]relaxed.[/url]

Anderzijds; de meeste bomen zijn bedrog.

In de categorie geinig: Errug geinig!

Groet Martijn 😀

Raindog · 27 mei 2005 op 10:08

Misschien zie ik door de bomen het bos niet meer maar is dit toevallig een verkapt stemadvies? Om maar met Wright te spreken: geniaal!

Ma3anne · 27 mei 2005 op 10:14

Geachte Actievoerder,

Mijn buren hebben deze column gelezen en staan op dit moment aan mijn tuinhek, gewapend met bijl en zaag om mijn kastanjeboom aan te vallen. Vorig jaar wilden ze hem al omver halen, zoals u [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=1718]hier[/url] kunt lezen, maar toen heb ik de aanval af kunnen weren. Mijn kastanje en ik voelen ons nu zeer bedreigd. Ik zie mij genoodzaakt de boom met hand en tand te verdedigen door mijn bivak op te slaan op een stevige tak tussen het gebladerte, met alle gevolgen van dien voor mijn jicht en andere aandoeningen.
U bent bedankt!

Hopend, dat uw actie geen succes zal worden,
groet ik u niet. Mede namens mijn paardenkastanje

Hoogachtend,
M3 te Z.

Kees Schilder · 27 mei 2005 op 17:09

YO!!! Waanzinnig!

Dees · 27 mei 2005 op 18:30

Geachte mevrouw M3,

U bent zeker zo’n ouwerwetse hippie, uit een boom gevallen, ofzo…? Wacht maar af, u zult het nog wel merken…

Heer Raindog,

Het lijkt mij duidelijk; stem NEE, dan komt het met de struiken wel goed.

Maar uw idee is wel (bijna) toeval…

Overige heren en dames, dank u wel! 🙂

😀

champagne · 27 mei 2005 op 21:20

Heel orgineel! 😀

Li · 27 mei 2005 op 21:31

Wat dacht je van een referendum over de grondrecht van de boom? 😛

Li

Troy · 27 mei 2005 op 21:35

Ben het helemaal met je eens Martijn: bomen zijn echt wel relaxed 😛 Net zoals deze anti-boom column overigens. Toch zie ik liever een boom dan een struik, in een boom kan je tenminste nog klimmen of boomhutten maken (hoe oud was ik ook alweer?) 😀

Mosje · 28 mei 2005 op 11:48

Wat ruist daar in het struikgewas?
Ban-de-boomtiepje Desa.
😛

Zeer overtuigend!

Raindog · 28 mei 2005 op 12:06

Beste Dees,

Ik weet niet hoe kies het is om zo’n ontzettende teaser als reactie onder een eigen column te plaatsen maar wees gerust: ik zal je er niet over doorzagen. In plaats daarvan richt ik zondag mijn blik op de Franse bossen die in de warme zomermaanden nog wel eens af willen branden. Hoewel ik me daar nooit echt over weet te verheugen als het gebeurt, weten jij en ik als noorderlingen ondertussen als geen ander hoe fijn het is een ruime blik te genieten – zelden, niet of nauwelijks gehinderd door bomen.

Raindog

KawaSutra · 29 mei 2005 op 09:50

Hoge bomen vangen veel wind maar soms is de wind niet voldoende. Als je de hoge bomen in onze maatschappij bedoeld dan ben ik het met je eens dat er een aantal zijn die eerder onderuit gehaald dienen te worden om jonge aanplant meer kans te geven.
Zeer sterke tekst, om over na te denken! 🙂

melady · 29 mei 2005 op 22:21

Je maakt de oranjeboompjes en met name Irene hiermede erg ongelukkig. Hoe nu verder met hun stamboom?

Een sublieme column!

Dees · 30 mei 2005 op 09:07

@Raindog: Vive la France!

😀 😀 😀

Raindog · 30 mei 2005 op 22:57

😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder