Heerlijk, het schaatsseizoen is weer begonnen. De komende drie maanden word ik bijna ieder weekend verwend met goedgevormde heren in strakke pakken, die zich zo snel mogelijk over het ijs bewegen. Vrijdagavond zet ik me op de bank en ik kom er niet meer af voor zondagmiddag halfvijf. Mijn moeder is nog van de generatie die met het kladblok op schoot, alle rondetijden bijhoudt. Nu ben ik gek op schaatsen, maar zover ga ik niet. De laatste tijd stoor ik mij echter aan enkele schaatsers. Sommigen schijnen het niet door te hebben, dat hun tijd al een poosje is geweest. Ik noem een Bart Veldkamp die er al jaren niks meer van bakt en dus maar “Schaatsbelg” is geworden, zodat hij in ieder geval nog aan schaatsen toekomt. Op zich vind ik dat nog wel slim, maar dat hij nu met zijn 38 jaar niet opgeeft en nog een keer wil knallen op de Olympische Spelen in Turijn, kan alleen maar een afgang worden. Dan hebben we nog een 35-jarige Rintje Ritsma, die maar niet wil stoppen en alle slechte dagen op een botte schaats schuift. Gerard van Velde (ook alweer 34 inmiddels) was al eens gestopt in 1998, maar heeft zich door Ritsma over laten halen het nog eens te proberen. Dit was nog niet eens zo’n gek idee, want hij reed in 2002 een wereldrecord op de 1000 meter. Na een paar van zulke oplevingen, vrees ik echter dat hij zijn beste tijd ook wel heeft gehad nu. Ik mag Gerard graag zien, maar genoeg is genoeg. Tijd voor het jonge spul.

Maar het meest erger ik me nog aan één bepaalde Amerikaan. Hij komt uit de skeelerwereld en heet Chad Hedrick. Ik vind hem een zelfvoldane, arrogante vent en als ik hem zie schaatsen, gaan mijn haren overeind staan. Technisch is het niet om aan te zien. Hij vergeet soms ook te wisselen van baan of wisselt juist twee keer in één ronde. Hij maakt het mooie, technische schaatsen totaal belachelijk en dat is voor de kijkers thuis een domper. Het zal hem echter een worst zijn, want het ergste van al is, dat hij negen van de tien keer op het podium staat en vaak nog op het hoogste treetje ook.

Ondanks mijn ergernissen, ga ik er dit weekend weer lekker voor zitten. Ik zal het jonge grut toejuichen en hopen dat ze zich kwalificeren voor de Spelen. Eenmaal in Turijn zou ik het totaal niet vervelend vinden als Mr. Hedrick weer eens van baan vergeet te wisselen en zo het bovenste treetje open laat voor bijvoorbeeld, de inmiddels toch ook al weer dertig jarige, Carl Verheijen. Ach ja, beter een sympathieke, oude Hollander, dan een arrogante, lelijke Amerikaan.

Categorieën: Sport

21 reacties

Troy · 19 december 2005 op 13:21

Hmm het is me in ieder geval duidelijk dat je op “jong” valt. Verder wist ik niet dat iemand van 34 al als “oud” wordt gezien in het schaatswereldje. Ik heb niets met sportcolumns maar deze heb ik ternauwerood overleefd. De beste schaatsers staan aan wal blijkt maar weer 😎

wendy77 · 19 december 2005 op 13:25

Fijn dat je het hebt overleefd Troy, want jij valt ook nog in mijn doelgroep wat ‘jong’ betreft 😀

Ff sereneus dan:
Het is niet alleen de leeftijd die meespeelt, maar ze halen het niveau niet meer wat ze ooit wel haalden en ook daarom is het meer dan tijd dat ze de jongere generatie het roer over laten nemen.

Eddy Kielema · 19 december 2005 op 13:31

Gelukkig is schaatsen geen jurysport en gaat het er niet om wie het hardst schaatst, maar om wie het snelst is. En op zich vind ik het wel grappig dat Hedrick (en Shani Davis niet te vergeten!) al die Nederlanders die denken dat ze de beste zijn omdat ze technisch zo goed kunnen rijden, een poepie laat ruiken. Maar sympathiek vind ik Hedrick ook niet. Hij heeft die typisch Amerikaanse sportinstelling, die Lance Armstrong ook heeft: willen winnen ten koste van alles en daarmee maak je geen vrienden.
Overigens vind ik het wel een beetje vreemd dat de NOS de World Cups integraal (inclusief de dweilpauzes…) uitzendt en doet alsof het enorm belangrijke wedstrijden zijn, terwijl het niet meer dan veredelde trainingsritjes zijn. Maar als je er op een andere manier naar kijkt, bijvoorbeeld naar de aantrekklijkheid van de mannen, kan ik me voorstellen dat je er veel plezier aan beleeft, Wendy! Helaas vind ik helemaal niets aantrekkelijk aan een vrouw in een schaatspak, dus zodra het schaatsen op tv komt, weet ik niet hoe snel ik naar een andere zender moet zappen. Ik kijk wel weer als de Olympische Spelen beginnen…
Ik ben het trouwens wel helemaal met je eens dat Rintje Ritsma accuut moet stoppen met schaatsen. Wat is dat een vervelende, egocentrische vent, zeg!

Troy · 19 december 2005 op 13:34

@Wendy: over vijf jaar ben ik ook alweer dertig en dan schrijf je me toch af 🙁 En schaatsen zit er dan voor mij ook niet meer in..

wendy77 · 19 december 2005 op 13:39

@Troy, ik word er ook niet jonger op lieverd, dus ik trek de leeftijdsgrens tegen die tijd weer omhoog 😉 😛

@Eddy, het vrouwenschaatsen vind ik ook niks. Behalve een Anni Friesinger dan…die zie ik wel graag bezig. Wat de NOS betreft heb je helemaal gelijk.

Eddy Kielema · 19 december 2005 op 13:40

Klopt, Anni Friesinger is een sympathiek mens!

Outsider · 19 december 2005 op 14:47

Ik volg het schaatsen helemaal niet, die Chad Hedrick heb ik nog nooit gezien. Ondanks dat toch wel een column die ik met plezier gelezen heb. Kort geleden stond hier in de krant een interview met Ids Postma, die woont hier een kilometer of 10 vandaan samen met Anni Friesinger.
Hij is gelukkig wel zo verstandig geweest om op tijd te stoppen met schaatsen, hoewel ik niet precies weet hoe oud hij is. Hij heeft nu de boerderij van zijn vader overgenomen en hij zei daarover: ‘het lijkt misschien vreemd, maar mijn leven als topschaatser was eigenlijk veel saaier dan mijn leven als boer.’
Ik zal het schaatsen toch eens in de gaten houden, ik wil die Hedrick wel eens zien.

wendy77 · 19 december 2005 op 14:49

Echt waar? Ids Postma en Anni Friesinger??? Dat vind ik absoluut geen combinatie, hahaha.Ik mag dan het schaatsen volgen, maar van deze schaatsrelatie was ik niet op de hoogte.

Kees Schilder · 19 december 2005 op 15:02

Ik begrijp sowieso niet wat een mens beweegt om naar mannetjes in enge pakjes te kijken die zich een hartverzakking schaatsen om eenhonderdste van een seconde sneller te schaatsen dan vorig jaar.
Wie is er nou debiel hier?
Maar de column is prima, dat dan weer wel. 😀

Outsider · 19 december 2005 op 15:15

[quote]Echt waar? Ids Postma en Anni Friesinger??? Dat vind ik absoluut geen combinatie, hahaha.Ik mag dan het schaatsen volgen, maar van deze schaatsrelatie was ik niet op de hoogte. [/quote]

Ja, echt waar, er stond ook bij dat het veel besproken is in de media, hoewel ik het zelf ook nog niet wist, maar ik lees bijna geen tijdschriften. Ids Postma zelf mijdt trouwens zo veel mogelijk het nieuws. Dat hij voor de Leeuwarder Courant een interview toestond, was een hoge uitzondering. Het leek wel of hij genoeg heeft van het schaatsen, want hij zei ook: ‘Als Anni Friesinger een wedstrijd moet schaatsen en het wordt ’s nachts uitgezonden, dan kijk ik niet eens. Maar dat mag u niet tegen Anni zelf zeggen.’
Overigens vind ik Postma wel een sympathieke, rustige vent. Ik kan me wel voorstellen dat Anni wat in hem ziet.

Ma3anne · 19 december 2005 op 15:19

Jammer, wilde ik net mijn ijzers weer eens onderbinden om mijn persoonlijke record te verbeteren, maar daar hoef ik op mijn leeftijd dus niet meer mee aan te komen. Goed dat je me waarschuwt, Wendy.

Je columns worden maar beter en beter. Leuk!

wendy77 · 19 december 2005 op 15:41

@Kees: hahahaha, ja maar dat vind ik bij elke sport hoor. Voetbal, welke idioot gaat er nu 90 minuten achter een balletje aanhollen met het risico voor zijn poten geschopt te worden 😛

@Outsider: Nou, ik snap helemaal niet dat ze er op valt, maar ieder zijn meug zal ik maar zeggen 😉

@Ma3anne: Ach zolang je je niet wilt kwalificeren voor de Olympische Spelen, hoor je er mij niet over hoor enne….thanx for the compliment

WritersBlocq · 19 december 2005 op 16:38

Ik kom de reactie-chat ook ff joinen 😀
Hoe heet die stot-tot-totteraar ook alweer, dat is zooo’n gaaf ventje, totaal enthousiast en nog goed ook. Ik volg het schaatsen meestal wel maar dit seizoen heb ik er nog niets van gezien.
Door deze column komen mijn eigen schaatslessen weer bovenborrelen (met nadruk op de laatste 3 lettergrepen) en de World Cup, jaren geleden, in de Haagse Uithof zal ik nooit vergeten, WAT een FEEST met Kleintje Pils en alles erop en eraan. En o ja, er werd ook geschaatst, las ik later in de krant heh heh heh. Schaatsen? Eén groot feest! Boeien hoe hard, maar technisch mooi schaatsen kan mij echt bekoren. Behalve de vrouwen, die vind ik vaak lelijk schaatsen. Daarom ben ik ook maar gestopt :-P[img]http://www.kleintjepils.nl/voor333.jpg[/img]

wendy77 · 19 december 2005 op 16:43

Jochem Uytdehagen 😀

En verder ben ik het roerend met je eens WB.

Mosje · 19 december 2005 op 20:11

Mijn koninkrijk voor één rondje met Marianne Timmer. Ik zou mijn supermanpak ervoor aantrekken.
😛

DriekOplopers · 19 december 2005 op 21:16

Wendy in haar column: “Ach ja, beter een sympathieke, oude Hollander, dan een arrogante, lelijke Amerikaan.”

Dankjewel :kiss:

Driek (1959) 😀

Mup · 20 december 2005 op 12:54

Hij is leuk, Wendy, terwijl ik normaliter niet zoveel op heb met sportverhalen, met plezier gelezen, moest even opzoeken wat schaatsen ook alweer waren, Ma3 heeft gelijk, die warmte vreten je hersencellen 😉

Groet Mup.

sally · 20 december 2005 op 22:48

Je column met erg veel plezier gelezen.

liefs
Sally

heupie · 20 december 2005 op 23:35

Mag bij schaatsen ook geen humor meer. Moet dan i.p.v. op snelheid op leeftijd worden geselecteerd. Je fanatieke moeder had je broertje wel eens kunnen stimuleren de schaats onder te binden. Geen scheve Amerikaanse want dan zit hij ook zo op de verkeerde baan.

wendy77 · 21 december 2005 op 08:41

Bedankt voor jullie reacties.

@Heupie: Humor en schaatsen?? Oh..en ik heb geen broertje 😉

bert · 26 december 2005 op 15:38

Ik heb wel genoten van deze column. Bij schaatswedstrijden denk ik altijd terug aan zwart wit TV met 1 of 2 netten, de tijd van Art en Keessie. De tijd dat iedereen keek en voor de paar televisies zat die de straat rijk was.
Nu is er om de week wel een groot evenement op TV en kun je uit 10 zenders kiezen waar je de evenementen wilt volgen. Ondanks dat mag ik nog wel graag kijken, en zeker als er nog Nederlanders meedoen die een goede tijd kunnen neerzetten. 🙂 🙂 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder