“We schakelen over naar het veld van Klein Oostenrijk voor de match van de titelverdediger tegen de outsiders van Tonga. Driek, kom er maar in!” “Goedemiddag, hier vanuit het sfeervolle stadion van Klein Oostenrijk voor de belangrijke wedstrijd van de Amersfoortse titelverdedigers tegen de club uit Amsterdam, die zo verrassend debuteerde in de eerste league. Klein-Oostenrijk zonder de geschorste Nokgombo Uzurèrè, die door de straf van de Commissie van Discipline voor drie wedstrijden aan de kant zit na zijn obstructie tijdens de wedstrijd tegen Ommen, waarbij de vierde leg verstoord werd door zijn moedwillige flush op de quarter-inside-back van de Drentenaren.

“Inmiddels staan de twee keer 14 spelers in het veld, arbiter Blohn Jankestein werpt de tosh. De eerste suck is voor de Amsterdammers. Klein Oostenrijk zet de stumps onverwacht ver in het outfield, zodat een no-hit voor de Amsterdammers te verwachten valt. We wachten op het fluitsignaal voor de first leg. Ja! Daar gaat ‘ie. Hoogendoorn zet de eerste punck voor Tonga. Gaat niet geweldig. Outside de Lambeth Walk, dus de eerste shave is voor de Amersfoortse catcher Van Vliet. Terugsweep, en het gaat goed. Boerhaave, Van Vliet, wéér Boerhave! Hij gáát erover. Kóóómt dat shoot! Loepzuiver in de box. First down voor Klein-Oostenrijk: 8-0.

“Second leg. Inmiddels is het veld opgeruwd. De winterse omstandigheden waren trouwens nog aanleiding voor een fikse ruzie van de Amsterdammers met de spelleiding. Met het grote aantal Congolese spelers zou het besneeuwde veld nadelig zijn voor de club uit de Hoofdstad. Maar de arbiters beslisten dat zolang het sneeuwdek de onderkant van de box niet raakt, er van afgelasting geen sprake kan zijn. Fluitsignaal! Van Buuren zet de tweede punck voor Tonga. Over links, en dat is een aanpak waar Klein Oostenrijk niet op bedacht is. Een mooie backward pass op Goossens. Die speelt door op Groot Antink. Mooi gedaan! Groot Antink! Gróóót Aáántink! Terug op Van Buuren. Mooie set. High shopper! High shopper! Hiiiiigh shoppeeeeer! Niet te dekken voor de Amersfoorters. No-shave! Groot Antink maakt af. Kóóómt ‘ie! Ace met de quarterback buitenspel, dus halfslags in de box. 8-4. Thee. Terug naar Hilversum.

“Welkom terug in Amersfoort. De thee zit erin, en de stemming ook. De Kloat’nkussers zijn toch wel het beste dweilorkest dat je kunt horen op de Nederlandse tribunes. Voor het tweede deel van de match staat een spelerswissel op de borden. Dijkstra is bij Tonga vervangen door Bruggemans. Niet verwonderlijk, want Dijkstra heeft nog steeds last van zijn knieblessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Deetos-Middelburg, waar hij onderuit ging bij een leave bij zijn poging een under te scoren tegen de altijd agressief spelende Zeeuwen. De arbiter fluit voor de third leg, Klein Oostenrijk begint. De suck is voor uitblinker Van Vliet. Man man man, wat heeft die vent een kracht. Hij zet door tot op zeker de helft van het level playing field van Tonga. En dat is grote klasse; zoiets zie je niet vaak, zeker niet op zo’n matig bespeelbaar veld. Zo ver kunnen komen, dat is een kwestie van spierkracht en karakter. Ai ai ai! Foute trick van Jansen. Daar komen de Amersfoorters lelijk in de problemen. De arbiter geeft een out. Push-ball in het voordeel van Tonga. Hoogendoorn. Swiffle naar De Moel. Knap gedaan. Het veld staat nu op Crease. De Moel loopt door naar de box, maar hij wordt afgestopt door de defensie van de Amersfoorters. Drop-ball. Dat scheelde echt bijna niks. De suck gaat down, en de stand hier in Amersfoort blijft 8-4.

“De vierde en mogelijk beslissende leg. De coach van Amersfoort vraagt een Black Monday aan, en deze wordt gehonoreerd. Daardoor ontstaat een klein tactisch voordeel voor de titelverdedigers, maar ze moeten hem dan wel weten te benutten. Gaat het mis, dan betekent dat, dat de zip point niet kan worden geïncasseerd. Ik vind het een risico, maar aan de andere kant heeft coach Van Wijk wel vaker meer dan uitstekende resultaten geboekt op basis van beslissingen die op het eerste gezicht vreemd aandeden. De erg onzichtbare Kromkamp gaat richting kleedkamer, en Klein Oostenrijk brengt De Wit op het veld. De Wit, de outbouncer die voor een bescheiden bedrag kon worden overgenomen van Alkmaar Snicket 67, nadat hun geldschieter, de Wognumse Algemene Hypotheek Bank, door de Commissie van Discipline werd berispt wegens ongeoorloofde inmenging in de competitie. De Wit gaat voor de suck, hij doet het zelf. En hij komt ver. Néééé! Over de green line. Protest van Tonga. De arbiter kent een over toe. Dure strafpunten voor Klein Oostenrijk. 6-4. Duwen en trekken op het veld. Zie ik dat goed? Van Vliet maakt een slaande beweging naar de arbiter. On-be-grij-pe-lijk! Zo ben je de man van de wedstrijd, zo is het met je gedaan. Van Vliet staat de rest van de wedstrijd in de tool box, en Klein-Oostenrijk moet met een man minder de eindstreep zien te halen. Tonga ruikt zijn kans. Extra suck voor Tonga, en die wordt gedaan door Rodenakker. Die hebben we nog weinig in actie gezien in deze wedstrijd, dus hij is nog erg fit. Fluitsignaal. Rodenakker op Groot-Antink. Groot-Antink op Waruzowski. Waruzowski op Kokobutu. En die trekt heel mooi naar de Lambeth-Walk. Dat moet je maar durven. Push-off, en Klein Oostenrijk verliest zijn Black Monday. De defensie van Klein Oostenrijk vertoont scheuren, en Amsterdam maakt een checkdown op de box. Die staat daardoor vrij. Strafworpen dus voor Tonga. Concentratie… Nééé!!! De eerste gaat faul. Ai ai ai, daarmee geeft Tonga de mogelijke zege uit handen. De afsluitende worp is voor Groot Antink. De spanning zindert door het stadion. Groot Antink veert iets door de knieën. Heel beheerst. Direct snip! Daarmee eindigt de wedstrijd onbeslist: 6-6. Teleurgesteld verlaten de mannen van Klein Oostenrijk het veld. Ze krijgen het de komende weken nog zwaar: uit tegen De Spartaan en Spakenburg. Altijd moeilijk. Terwijl Tonga rustig aan kan doen, met thuiswedstrijden tegen de Kompasvogels en Helmond-Oss-Combinatie ‘73. Het kampioenschap is weer een stapje dichterbij gekomen voor de underdog uit de Hoofdstad. Een heerlijke middag met box-snicket op het hoogste niveau. Terug naar Hilversum, terug naar Kees.”

Categorieën: Sport

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

Prlwytskovsky · 14 januari 2010 op 15:48

[quote]Driek, kom er maar in!”[/quote]
Eej Driek, wie heb je hier voorover geduwd? 😆

Maar luister eens hier: best goed geschreven, dat wel. Maar als antie-sportman is dit niet echt mijn ding, dus kan ik er verder ook weinig over zeggen.

Chris · 14 januari 2010 op 16:26

ik heb begrepen dat er grote bedragen vanuit Hong Kong en Sjanghai zijn ingezet op 6-6. het is wel gerechtvaardigd om te zeggen dat deze wedstrijd is gefixed.

LouisP · 14 januari 2010 op 17:36

Drie koplopers,

wat een grappig stuk…en creatief..ja, creatief is een goed woord hiervoor…
Hoe verzin je het!

Louis

Avalanche · 15 januari 2010 op 08:23

😀 Hij is geweldig, Driek. Als ik hem hardop lees, waan ik me bij de radio, luisterend naar een verslag van hoe-verzin-je-het bij ‘Langs de lijn’ (bestaat dat nog eigenlijk?).

lisa-marie · 15 januari 2010 op 19:44

Je kunt zo bij lang de lijn !!
met groot plezier gelezen. 😀

arta · 16 januari 2010 op 09:56

Al begrijp ik er niets van, toch begon ik na twee zinnen al met een schreeuwerige stem te lezen. Erg origineel geschreven!
🙂

Geef een antwoord