De tweede kamer lacht om de voorstellen van Carla Peijs. Buitenproportionele regelzucht wordt het genoemd. Carla had bedacht dat de talloze doden in het verkeer door rondvliegende koffiebekers en klokhuizen voorkomen konden worden door een regel vast te leggen waarin staat dat er geen losse spullen meer in de auto mogen liggen. Want stel je eens voor dat de pen die je op het dashboard hebt liggen door een plotselinge rembeweging zo maar in je ogen vliegt. Dan kun je niet meer goed zien en mag je dus geen auto rijden. Je zou dus in overtreding zijn. In Groot-Brittannië is men zat van het antisociale gedrag van groepen dronken jongeren. De overheid wilde daarom verbieden dat jongeren onder de 16 jaar na negen uur ’s avonds nog alleen op straat zijn. Onder begeiding van een volwassene mag dan weer wel. De rechter heeft echter besloten dat deze regel berust op leeftijdsdiscriminatie. Jongeren onder de 16 alleen op straat en dronken? Is het niet het bestrijden van de symptomen om dit soort regels vast te stellen?

De regeringen lijken meer en meer regels op te stellen voor het bestrijden van symptomen. De jongeren zijn beschonken en daardoor irritant dus we halen ze van de straat. De jongeren blijven dan wellicht dronken en irritant maar we zien het tenminste niet. Probleem opgelost. Carla Peijs merkt dat er mensen gewond raken door losliggende spullen in de auto bij plotseling remmen. Dus vastbinden al die spullen. Wellicht zou minder plotseling remmen een betere oplossing zijn. Maar dat is te moeilijk. Dus dan zo maar. Probleem opgelost.

En terwijl overal meer en meer regels gemaakt worden om de meest banale zaken in goede banen te leiden, gaat elke regering helemaal voorbij aan de wereldwijde polarisatiestroom. De jongeren drinken omdat ze zich vervelen. En van verveling gaan ze mensen lastig vallen die anders zijn. Verderop praten de Vlamingen en de Walen niet meer met elkaar. Nog even en België valt uit elkaar. Overal op de wereld proberen Moslims en Christenen juist de verschillen tussen hun geloven te benadrukken. En op hele kleine schaal probeer ik jou ervan te overtuigen dat we echt heel verschillend zijn.

Ik kijk vooruit. Als polarisatie heviger wordt en verder gaat, dan eindigt dat in haat. We gaan elkaar haten want we zijn verschillend. We Vlaming haat de Waal en de Christen haat de Moslim. Het ene land haat het andere land en verklaart de oorlog.

Ik ben bang. Ik ben bang voor oorlog. Ik ben bang voor haat. Maar ik ben nog banger voor mijn eigen gelijk. Want als ik dat heb, gaat de wereld branden. Het vuur van haat resulteert in een brandhaard. Een wereldwijde brandhaard.

Maar we worden in elke geval niet meer gedood door rondvliegende koffiebekers.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

Eddy Kielema · 26 juli 2005 op 13:46

De stap van regelzucht naar oorlog gaat me veel te ver. Bovendien vind ik het gezeur over regelzucht een beetje hypocriet, want als het ergens goed misgaat, zoals in Enschede en Volendam, wijst iedereen wel ineens met een beschuldigende vinger naar de overheid vanwege het niet handhaven van de regels.

ietje · 26 juli 2005 op 14:06

Ik vond hem leuk, Johan, en ik herken de belachelijkheid van alle regelzucht.
Goede start als columnist wat mij betreft, je hebt het idee van een uitsmijter ook goed opgepakt!

klungel · 26 juli 2005 op 14:18

Welkom op CX Johan.

Leuke column.

[i]En ik rook niet [/i] 😉

Troy · 26 juli 2005 op 14:19

Even dacht ik dat je een aantal zaken door elkaar aan het halen was en vreesde ik voor een rommelige hak op de tak column. Toen kwam je met de laatste zin weer tot een mooi geheel. Knap gedaan. Goede uitsmijter en een uitstekend debuut als je het mij vraagt. Welkom op cx.

Grt Troy

Raindog · 26 juli 2005 op 15:28

Leuke column. De rondvliegende bekertjes vallen bij deze af als onderwerp voor een column van mezelf; je bent me eerlijk voor. Ook ik erger me rot aan die onnozele regelzucht; leren we het dan nooit? Is de gameboy in handen van kutjoch nummer 1 of 2 op de achterbank straks ook aan te merken als losliggend item als ‘ie ermee dreigt te gooien? Wiens verantwoordelijkheid is dat dan? En kun je als tegenpartij een ouder aanklagen wegens de rondvliegende gameboy van hun kutkinderen? Je ziet, verder dan wat onnozel getier kwam ik niet, jij hebt er tenminste schwung aan weten te geven met je slot. Mooi debuut.

bert · 26 juli 2005 op 17:15

[quote]De regeringen lijken meer en meer regels op te stellen voor het bestrijden van symptomen.[/quote]
Goed geschreven, welkom op cx.
Ben benieuwd naar de volgende column.

Mosje · 26 juli 2005 op 17:17

Carla Peijs? Loopt dat geval nog los? Vastbinden!

GewoonMosje

Li · 26 juli 2005 op 18:28

[quote]Carla Peijs? Loopt dat geval nog los? Vastbinden![/quote]

:laugh: :laugh: :laugh:

champagne · 26 juli 2005 op 20:44

[quote]Ik ben bang. Ik ben bang voor oorlog. Ik ben bang voor haat. Maar ik ben nog banger voor mijn eigen gelijk. Want als ik dat heb, gaat de wereld branden. Het vuur van haat resulteert in een brandhaard. Een wereldwijde brandhaard[/quote]

Mooi verwoord!

KawaSutra · 26 juli 2005 op 22:00

Alle problemen in een notedop. Je moet wel een creatieve geest hebben om van rondvliegende koffiebekers in een oorlog te belanden en weer terug.
Ik ben dan ook benieuwd naar je volgende.

melady · 27 juli 2005 op 01:53

[quote]Want stel je eens voor dat de pen die je op het dashboard hebt liggen door een plotselinge rembeweging zo maar in je ogen vliegt.[/quote]

Ik dacht zomaar aan een balpen-moord en rondvliegende stoeptegel-moord.

Een leuke binnenvlieger. Welkom!

Louise · 27 juli 2005 op 07:32

Ook mij was je voor. Ik was verbijsterd toen ik hoorde van die regel dat er geen troep meer in je auto mocht rondslingeren. Veiligheid ok, maar dit was werkelijk betutteling ten top.
Welkom op cx, goeie binnenkomer!

Ma3anne · 27 juli 2005 op 10:31

Inderdaad zou het beter zijn als deze regering eens ophield met continuë symptoombestrijding en de zaken in hun grond zouden bekijken en aanpakken. Heel mooi voorbeeld, deze column, hoe belachelijk het kan worden als ze door de bomen het bos niet meer zien en maar een slag in de lucht doen.

Gewoongoedgeschrevenbinnenkomer, Gewoonjohan!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder