Amsterdam, december 2002

Beste Bibi en Mark. Jullie kennen mij niet, maar ik wil jullie – een beetje laat misschien – prettige kerstdagen toewensen. Namens jullie kennissen die ons een kaartje stuurden. Eigenlijk hebben ze ons helemaal geen kaart gestuurd, maar we ontvingen hem wel. Je moet weten dat een correcte postcode op de enveloppe geenszins betekent dat hij in de juiste brievenbus belandt. Ach, jullie missen weinig. Het is een artistiek bedoelde eigen gemaakte kaart en ik hoop voor jullie dat ze volgend jaar wat leukers verzinnen. Het viel erg tegen na alle moeite die ik moest doen om de enveloppe ongeschonden open te krijgen. Ik denk erover ze hier op aan te spreken. Ik kon het papieren omhulsel natuurlijk niet openrossen zoals ik normaal doe, hij moest zonder zichtbare braaksporen weer gesloten worden. Jullie wonen vlak bij mij in de buurt en ik heb tot driemaal toe geprobeerd de kaart bij jullie bezorgd te krijgen. Nee. Ik ben niet langs gelopen. De postbode bezorgt bij ons in de wijk zo vaak verkeerd dat ik gestopt ben met voor eigen postbode te spelen.

Ik heb de kaart opnieuw op de bus gedaan, anderhalve week geleden. Laat TPN zijn werk doen en niet ik. De postcode is goed, de naam ook neem ik aan, alleen de straatnaam was verkeerd en die heb ik doorgestreept. Twee dagen later kreeg ik opnieuw die vervelende kaart in de bus. Hij is écht lelijk. Ditmaal heb ik de straatnaam nog onleesbaarder gemaakt dan hij al was en de postcode heb ik met een ColumnX-pen omcirkeld. Ik twijfelde of ik er nog een stel pijltjes aan zou toevoegen, maar die worden zo rond deze dagen als vallende sterren uitgelegd.

Vandaag was hij er weer. Je zou verwachten dat de enveloppe inmiddels topzwaar is van de strafporto, maar niets is minder waar. Als we aan onszelf geadresseerde en eenmalig gestempelde enveloppen uitwisselen kunnen we ons leven lang gratis post naar elkaar versturen vermoed ik. Wel een gestempeld retourenvelopje in de enveloppe meesturen, anders moet ik alsnog langslopen!
Ik weet het, een postcode is erg ingewikkeld. Vooral als hij juist is, is het behoorlijk moeilijk het goede adres te vinden. Vlak voor het nieuwe jaar doe ik hem voor een laatste keer op de bus. Altijd leuk om een kaartje te krijgen zo aan het begin van het nieuwe jaar. Mooi op tijd voor de kerstboomverbranding ook. Ik ben bang dat de kaart daar op het vuur gaat belanden. Misschien kunnen we daar afspreken?

O ja, groetjes namens Lies, Paul, Wessel en Hylke. Hebben jullie ze een kaart gestuurd? Hopelijk was het een mooie.


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

2 reacties

Mien · 14 juli 2021 op 07:52

Geniaal. Had hem niet eerder gelezen. Gaat nu anno 2021 niet meer lukken, vrees ik. Wel andere ommissies. 🤣

Mien · 14 juli 2021 op 07:53

Omissies.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder