Marja, misschien kun je beter even gaan zitten. Er is geen gemakkelijke manier om je dit te vertellen, vrees ik. Ik zal het daarom ook maar gewoon zeggen. Het IQ van je baby is slechts negentig. Nu is dat geen reden tot wanhoop. Mensen met het syndroom van Down zitten op tachtig en de gemiddelde Nederlander zit op honderd. Jouw baby zit daar tussenin. Het feit dat de baby het flesje nu nog niet kan vinden totdat je het letterlijk in zijn mond wurmt, is daarmee prima te verklaren. Een groot licht zal hij nooit worden. Maar domme mensen hoeven niet ongelukkig te zijn. Ik denk dat je dat ook wel weet. [i]Zalig zijn de onwetenden[/i].

Ik heb nog wel een andere, lastige vraag. Denk er rustig over na, voordat je antwoord geeft.

Huilt hij bovenmatig vaak?

Ja, dat dacht ik al! Marja, begrijp me goed, ik ben hier niet om te wijzen, maar heb je dan helemaal niets gelezen tijdens je zwangerschap? De eerste regel bij zwangerschappen is dat stress ábsoluut geen rol mag spelen bij de zwangerschap. Stress is [b][u][url=http://www.nu.nl/news/958234/83/Stress_tijdens_zwangerschap_schadelijk_voor_IQ_baby.html]bijzonder schadelijk[/url][/b][/u] voor het ongeboren kind.

Nou, nou… Stress om de stress lijkt mij een beetje vergezocht. Die adviezen en onderzoeken zijn júist bedoeld om dit soort excessen te voorkomen. Het is wel een beetje goedkoop om te beweren dat je zo gestresst raakte door die onderzoeken. Jíj bent de baas over jouw leven en over jouw buik, Marja. Vraag maar eens aan de moeder van Bonnie St. Claire of zij had willen beschikken over deze informatie tijdens haar zwangerschap. Ik begrijp heus dat je moeite hebt met dit nieuws, maar je moet wel verantwoordelijkheid durven nemen voor je eigen keuzes en de consequenties die daaraan verbonden zijn.

Trouwens, nu ik erover nadenk, is je baby ook vaak ziek? Toch alweer een keer ziek geweest, zeg je. En dat terwijl hij nog zo klein is. Jij weet echt niet zoveel van kinderen, meisje. Flesvoeding… Iedereen weet toch dat kinderen geen weerstand kunnen opbouwen zonder borstvoeding? Onmisbare vitamines in de voor het kind onmisbare uiers. Ja Marja, uiers. Dat is niet respectloos bedoeld, maar zo moet je ze nou eenmaal zien, als je kiest voor het op de wereld zetten van een kind. Wist je trouwens dat het IQ van kinderen ook danig te lijden heeft onder flesvoeding?

Lastig met je werk, zeg je? Je [i]werkt[/i]? En Bas zit dan… Op de [i]crèche[/i]? Marja! Een kind heeft zijn moeder nodig. En een kind zoals het jouwe heeft zijn moeder nog harder nodig. Realiseer jij je dat crèchekinderen dertig procent meer risico lopen op crimineel gedrag en drugsgebruik dan andere kinderen? En jouw kind is al zo kwetsbaar, met zijn IQ.

Het spijt me dit te moeten constateren Marja. Je weet dat ik je graag mag, maar ik voel het als mijn beroepsplicht je dit te vertellen, voordat je weer besluit lichtzinnig met de pil om te springen. Vrouwen zoals jij zijn eigenlijk niet geschikt voor kinderen. Vrouwen zoals jij denken altijd eerst aan zichzelf. Ik zal je een foldertje meegeven. Heel informatief, over de voor- en nadelen van sterilisatie. Ik zal je ook wat gratis condooms meegeven. Wat Bas betreft, hoop ik dat je het juiste kiest.

Ik wens je veel wijsheid toe in je toekomstige keuzes, Marja. Tot ziens!


18 reacties

Prlwytskovsky · 28 januari 2007 op 13:48

Waarom ontdekken ze dat nu pas en niet in 1947?

Zo, dat loopt als een trein, deze column.

DriekOplopers · 28 januari 2007 op 13:53

Verbijsterend. Keihard op haar bek timmeren, dat wijf van het consultatiebureau dat dat allemaal tegen die Marja durft te zeggen.

Ik ben tegen zinloos geweld, maar fel voorstander van zinvol geweld.

Je hebt me echt kwaad gekregen met je column. Als zodanig goed gedaan!

Driek

SIMBA · 28 januari 2007 op 14:08

Ik heb met een steeds verder open vallende mond zitten lezen. Ik hoopte dat het fictie was maar toen ik terugscrollde en zag dat het onder “actualiteiten” was ingezonden kreeg ik het koud. 🙁
Wel lekker geschreven 😀

Dees · 28 januari 2007 op 14:20

Wowowow, ff voor de duidelijkheid Simba, het onderzoek (achter de link) is actueel. De rest is gechargeerde hekel aan onderzoeken die misplaatst schuldgevoel opwekken. Ik ben onschuldig en kinderloos 😀

pally · 28 januari 2007 op 15:14

Treurige, kwaadmakende en maar een klein beetje gechargeerde werkelijkheid.
Goed, droog beschreven en daardoor ligt jouw boosheid er vlak onder.
klasse!

groet van Pally

Li · 28 januari 2007 op 16:31

Het lijkt over de top, maar niet ondenkbaar dat het ooit zover kan komen. Brrr.
Wat volgt? De vrouw als ge-emancipeerde scharrel- broed- of biokip? 😕

Li

Trukie · 28 januari 2007 op 16:43

Eerlijkgezegd vind ik het niet zo over the top. maar al realiteit. Vooral in de emotionele oftewel psychische wereld worden meer beren op de weg gezet dan er uit zich zelf zouden gaan zitten.
Bij de apotheek zie ik mensen met (papieren) tassen vol medicijnen weggaan.
Als tegenreactie moeten we net zo hectisch of weer stoppen of beginnen met roken, joggen, fitnessen en ons het kleplazerus gaan zoeken naar gezond eten tussen alle fastfood.

Prachtig weergegeven Dees.

WritersBlocq · 28 januari 2007 op 17:09

Jij licht uit waarmee gespot wordt, en dat kan jij zó onwijs goed Dees. TOP!!

Bitchy · 28 januari 2007 op 19:31

hmmm heb je er eens aangedacht om deze column bij alle consultatiebureau’s op te hangen? Of te plaatsen in het blad Kinderen?

Perfect geschreven, to the point!

EpMeijer · 29 januari 2007 op 01:32

Persoonlijk denk ik dat deze column sterker was geweest als je de monoloog in de mond van Marja had gelegd. Zo vind ik hem te belerend en teveel preken voor eigen parochie. Haal eens het beste uit je overigens goede pen, maak het jezelf wat moeilijker. Alvast bedankt.

Hartelijks,

Ep

pepe · 29 januari 2007 op 09:09

Mooi deze Dees-column.

Jammer dat de maatschappij zoveel waarde hecht aan de hoogte van het IQ.

Mercurius · 29 januari 2007 op 11:37

Kijk Dees wat jij schrijft, dat is pas realistisch. Als kersverse moeder zou ik dus een megadom kind hebben als ik al die stompzinnige onderzoeken mag geloven. De meeste vrouwen hebben stress tijdens een zwangerschap, in negen maanden kan immers van alles gebeuren en daarover maak je je zorgen. Ik lust geen vette vis omega 3 en 6, geef geen borstvoeding meer door gezondheidsproblemen en had genoeg stress door eigen gezondheidsproblemen en gezondheidsproblemen van de baby in de buik. En dan al die adviezen die constant door onderzoeken veranderen. Het is altijd wat anders, vroeger mocht je kind op de buik slapen, nu moet ie weer op de rug i.v.m. wiegedood maar dan heeft ie wel de kans tot het krijgen van een platte schedel. De ene theorie zegt laten huilen, de andere zegt van niet, het is het enige communcatiemiddel van het kind. Zo kan ik nog oneindig doorgaan. Ik denk dat je als moeder gewoon op je gevoel moet afgaan en dat jij weet wat het beste voor je kind is en dat is vooral heel veel liefde geven. Daarnaast is de gezondheid van je kind het allerbelangrijkst, laat hem dan maar minder intelligent zijn.

goede column!

ciao Mercurius

SIMBA · 29 januari 2007 op 13:15

Klopt mercurius
[quote]als moeder gewoon op je gevoel moet afgaan[/quote]
Moedergevoel is meestal goed volg je intuïtie. En wat de zogenaamde deskundigen vertellen daar moet je uithalen wat op jou of op jouw kind van toepassing is. Als moeder ben je pas de échte deskundige.

Chantalle · 29 januari 2007 op 18:07

In tegenstelling tot sommige anderen, vind ik de column erg lachwekkend. Ik ben sinds 4 weken oma van een kleindochter en volgens de kraamhulp deed ik alles fout wat maar fout kon gaan. Ik vroeg me werkelijk af hoe ik het voor elkaar heb gekregen om zelf 2 kinderen groot te brengen. Op het consultatiebureau kreeg ik opnieuw een fikse uitbrander, maar ik heb er smakelijk om gelachen, net als om deze column.

Meesterlijk!

KawaSutra · 29 januari 2007 op 21:13

Na de scheiding kwam mijn ex bij me, triomfantelijk wapperend met het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong van dyslexi. Gebleken was dat die meestal bij de vader te vinden was. In ons geval: bij mij dus.
Dat zegt genoeg, denk ik zo.

Dees · 30 januari 2007 op 08:45

Bedankt voor alle reacties, de lof, de persoonlijke stukjes en de kritiek. Terecht wel die kritiek, er is een verschil tussen vingeroefeningen en het onderste uit je pen halen. Maar ik kan / wil in ieder geval niet altijd het onderste uit mijn pen halen. En soms toch iets te zeggen hebben.

Waar ik helemaal razend van word is de toenemende betutteling van met name vrouwen. En dan straks ook nog een kabinet dat als het een beetje tegenzit voor jou op zijn gristelijks gaat bepalen welke redenen voor abortus allemaal geldig genoeg zijn en welke niet. Tyft op. Die onderzoeken lijken er soms ook op ontworpen te zijn om nog meer schuldgevoel te kweken. Een ander voorbeeld voor veel mensen dichterbij huis, is nu die smerige campagne, zogenaamd tegen roken, maar eigenlijk tegen rokers: Rokers zijn Moordenaars, is de boodschap en die boodschap wordt steeds minder subtiel, de voedingsbodem ervoor is namelijk in het laatste decennium afdoende gelegd. Again, tyft op.

It’s a conspiracy, denk ik wel eens. Maar goed conspiracy thinking is uit in 2007, religie is in. Dat wordt een hoop gedateerde columns dit jaar en dan ook nog uit het midden van de pen hier en daar. Hmmm.

arta · 30 januari 2007 op 10:24

Goede column!
Beschreven met een heerlijk cynisme!
🙂

Linkesoep · 30 januari 2007 op 13:03

Hoi Dees,

Het is helemaal waar wat je zegt, er lijkt wel naar gestreefd te worden om zoveel mogelijk mensen een schulgevoel aan te meten over wat dan ook.
Moederschap, roken, als je niet genoeg inkomen hebt. :wave:
En dan wordt dat nog door onze eigen regering in de hand gewerkt ook.
Voelden zij zich maar eens een keer schuldig over wat er zich in dit afspeelt, o.a. door hun besluitvorming.

Verder vond ik je column heel pakkend. Moest eigenlijk lachen om de zwarte humor, maar de onderliggende emotie komt sterk over. :wave:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder