Jansen, erevoorzitter en president directeur van een plaatselijke postzegelvereniging, vraagt of ik zin hebt om mee te gaan naar het concert van U2.
Verveeld kijk ik hem aan en vraag of hij met U2, “dat bandje met in eerste aanleg wel wat potentie”, bedoelt. Bezige Jansen, die ook nog iets vaags op politiek gebied doet, presteert het om een wenkbrauw op te trekken om daarna volledig uit z’n dak te gaan:
‘Wel wat potentie, Kees??? Als dat je gevoel voor humor is tegenwoordig ,is dat aan mij niet besteed. Wij hebben het hier over de grootste band aller tijden, Goddomme.!’
‘Wil je niet vloeken, Jansen? Fijn! En als je met alle geweld een krachtterm wilt gebruiken, fluister dan Putdumme of iets dergelijks.Trouwens, over die eh…U2 gesproken, daar zit toch die zanger in? Hoe heet hij ook alweer? Leek iets op een merk kattenvoer of zo’n stuk gevulde sprits met chocola er omheen.’ Hij kijkt mij in geschokt afgrijzen aan en heeft inmiddels ook zijn andere wenkbrauw opgetrokken waardoor zijn gezicht sterke gelijkenis gaat vertonen met een onlangs ingezette, maar bij voorbaat tot mislukken gedoemde zaadlozing.Beetje lange zin maar hij loopt wel lekker.
‘Bono, Kees! Bono heet die zanger en dat weet je heel goed. We kunnen niet allemaal Kees heten, hoewel dat in dit land niet veel scheelt.
‘Tutut, waarde Jansen. Die Bwono denkt anders wel dat hij de teruggekeerde Verlosser is.Ik bedoel maar, dat voortdurende gekoketteer met alle leed in de wereld en de honger in Afrika, begint zo langzamerhand iets pathetisch te krijgen, vind je niet?’
‘Wat Bono doet, heeft niets met paté te maken, Kees. Hij voelt zich gewoon betrokken bij de wereld en doet er wat aan.’
‘ Doet er wat aan? Daar zit ik helemaal niet op te wachten, man. Ik kom voor muziek. Wil de zaken graag gescheiden houden. Als ik een hele avond naar semi politiek geleuter van een omhooggevallen rockbandje moet luisteren haak ik af.. Dat is Goddomme toch wat met die bandjes tegenwoordig. Als er niet minstens een uur namen als Tutu, Mandela of Biko gescandeerd wordt is er sprake van een mislukt concert!
En het publiek maar ritmisch meeklappen op weer de zoveelste oneliner van zijne heiligheid paus Bwono de eerste.Als ik politiek geleuter wil aanhoren trek ik wel een jaar of drie uit voor de DVD met verzamelde toespraken van Fidel Castro.’
Begrijp mij goed hoor.Ik ben het eens met wat Bwono zegt maar ik heb niets met popsterren die zich met het leed in de wereld gaan bezighouden. Ik denk dat ik daar te cynisch voor ben’
Jansen kijkt mij met afgrijzen aan. ‘Dit is heiligschennis Kees. Dit kun je niet maken. Eindelijk een man met visie en jij gooit het even te grabbel’.
Ik tel tot 1050 en kijk Jansen daarna aan.’Links lullen en rechts zakken vullen, dat is heer Bwono, Jansen. Ga jij maar lekker alleen naar dat concert. Ben benieuwd hoeveel punten hij gaat scoren voor de Nobelprijs voor de vrede…’.
Jansen houdt zijn waffel en ik ook. Ik zet een cd van de Stones aan en luister naar Jagger.
God verhoede dat hij ook op zijn volgende tournee met een aureool om zijn pan de bühne op stapt. Met Jagger weet je het namelijk nooit…


22 reacties

Bakema_NL · 19 juli 2005 op 13:19

Bwono….hehe. Als ik tijdens een concert lastiggevallen zou worden met wat Bono allemaal met het leed van de wereld heeft, hield ik het al snel voor gezien, spelen gozer en meer niet, laat dan de teksten in je muziek spreken…..waar meer dan de helft van het publiek toch al geen aandacht aan besteed. Verder hoef ik me geen zorgen te maken om bij een U2 concert te belanden, want zo sinds begin jaren ’90 heeft deze band geen fatsoenlijk album meer afgeleverd wat mij kon bekoren. Altijd beter dan de gemiddelde drek hoor, maar echt interessant vond ik het allemaal niet.
En vreemd dat zo’n band het heeft over de oneerlijkheid in de wereld, maar wel met zoo-europa (of wat het dan ook was) enorme podia in elkaar liet knutselen met de nieuwste technologieën die zo geld- en energie-verslindend waren als maar kan.
Verder heeft Bono in zijn eigen Ierland wellicht ook nog wat werk te verrichten, maar nee, als je de grootste band ter wereld bent (relatief dan) dan moet je je natuurlijk ook inzetten voor een van de grootste problemen op de wereld, in dit geval Afrika, het ego moet gestreeld worden, ook al doe je voorkomen dat je nog steeds dat boerenlullen schoolbandje bent………..waarom mensen daar intrappen…

WritersBlocq · 19 juli 2005 op 13:32

Hoi Kees, je column leest heerlijk weg en het is volgens mij de 1e Jansen-column met meer dan alleen maar een lozing van ‘frustratie’ zoals ik hem graag van je lees.
Tsja… Het is nooit goed. Doen ze niks, de Bono’s van deze wereld, dan zijn het egoïsten. Doen ze iets, dan doen ze het weer niet goed. Als wij allen, met elkaar, zo wereldgezind waren, dan waren al die goedbedoelde acties – die af en toe slecht uitpakken of smakeloos zijn – niet nodig, toch? Eén vinger naar Bono en de rest is een verwijt naar onszelf. Ja, wij allen zijn daar debet aan, Me2.
[quote]Hij kijkt mij in geschokt afgrijzen aan en heeft inmiddels ook zijn andere wenkbrauw opgetrokken waardoor zijn gezicht sterke gelijkenis gaat vertonen met een onlangs ingezette, maar bij voorbaat tot mislukken gedoemde zaadlozing.[/quote] Pfffrrrttt waar háál je het vandaan! 😀

Mosje · 19 juli 2005 op 13:36

Keez, verkoop de Jansensoap aan Catalpa!

Stanislaus · 19 juli 2005 op 14:04

Ik dacht dat U-2 een type vliegtuig was, zo zie je maar. Met plezier gelezen.

Eddy Kielema · 19 juli 2005 op 15:25

[quote]Het is nooit goed. Doen ze niks, de Bono’s van deze wereld, dan zijn het egoïsten. Doen ze iets, dan doen ze het weer niet goed.[/quote]
Ik ben het helemaal eens met WB. De ellende is dat veel artiesten, zoals ook op Live8, er staan ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar je kunt aan hun gezicht niet zien of ze het nu wel of niet goed menen met deze wereld. Bono zal het ongetwijfeld goed bedoelen, maar enige zelfverheerlijking is hem natuurlijk niet vreemd. Mick Jagger heb ik trouwens gemist bij Live 8, Kees. Of was hij net bezig geld over te maken naar Afrika…?? 😉 Leuk stukje!

melady · 19 juli 2005 op 15:34

[quote]Beetje lange zin maar hij loopt wel lekker.[/quote]

Daar hou nou van, helemaal mijn humor!

alpeko · 19 juli 2005 op 15:49

Het is in jouw geval dan maar beter dat je niet bent gegaan naar dat (overigens geweldige) concert.

Een kleine greep:
– Verwijzing naar CoeXisT (de drie monotheistische geloven: islam, jodendom en christendom)

– Oproep om Afrika niet te vergeten en het tonen van de vlaggen van de Afrikaanse landen op het scherm tijdens Where the streets have no name. Merk wel op dat het nummer ook over Afrika gaat.

– Een oproep om te sms-en om zo geld te storten naar een goed doel

– Eerbetoon aan Theo van Gogh

Maar dat weet je van tevoren al als je naar een U2-concert gaat.

WritersBlocq · 19 juli 2005 op 16:27

@ Bakema
@ Alpeko
Wat vond je van de column 😉 😀

emaessen · 19 juli 2005 op 16:44

Voor mij is het stuk wat te veel hyperbool, maar wel grappig. Ik vind het een goede zaak dat er weer eens een keertje zo’n groot concert was. Geldof en Bono hadden van mij wel wat minder politiek mogen zijn, bij hun commentaar op de G8 uitkomst. Dat toegezegde extra ontwikkelingsgeld is slechts de nominale inflatie en kwijtschelding was vooraf al beklonken.

Groet Eric

Bakema_NL · 19 juli 2005 op 16:45

Column?

😛

Daar kon ik me, gezien mijn reaktie, wel in vinden natuurlijk en zoals altijd met de Kees humor. 🙂

Die sterren krijgen natuurlijk meer voor elkaar dan de gemiddelde mens, dus dat zij iets willen doen is op zich niks mis mee. Dat Bono zich bekommert om het welzijn van de wereld en met name Afrika is op zich ook niks mis mee, al neemt hij wat teveel hooi op zijn vork denk ik, want hoe groot je ster ook is, dat werelddeel is een probleem wat je niet gaat oplossen zo 123, als het ooit al word opgelost.
Bono vraagt leiders van landen om bergen geld aan leningen kwijt te schelden, maar klaagt zelf een ex-werknemer aan voor 3000 pond of zo omdat ze een broek van hem gestolen gestolen schijnt te hebben…………..tja.
Er is nog eens een onderzoekje geweest naar het vermogen van Bono, dit kwam er uit…
[quote]”We reckon Bono can bank on a personal fortune totalling around £108 million – having earned around £26m of it from U2’s songs.”
Because artists in Ireland are exempt from paying tax on royalties or artistic incomes, Bono’s saved millions of pounds over the years.
[/quote]
Prachtige spaarcentjes dankzij het Ierse belastingstelsel……er word sinds begin jaren ’70 geen belasting betaald door artiesten, dit om beginnende en minder succesvolle artiesten te kunnen laten overleven/doorgroeien, maar U2 valt nou niet bepaald (meer) in die categorie, je hebt hier dus een man die geen belasting betaalt maar wel even bepaald wat jij met je geld moet doen, sterker nog, hij haalt leiders van landen over om jouw belastinggeld te gebruiken om Afrika te helpen en hij betaalt zelf als rijke stinkerd gewoon geen belasting…….geef je geld aan Afrika Bono, maar nee, zijn vrouw lanceert een nieuwe kledinglijn zodat de bankrekening nog meer gevuld word, hij laat gewoon 3 verdiepingen boven op zijn kapitale huis bijbouwen en leeft als een koning op aarde……..meer als 100 miljoen pond op de bank en dan alle bezittingen er bij en in Afrika lijden ze honger………gaat er bij mij dus niet in.
Daarom kan ik niet zoveel met de rijke popster die de armen in de wereld wil helpen, die rijke popster doet het namelijk over de rug van de gemiddelde boerenlul en deze boerenlul trapt daar niet in. Rijke mensen die de gemiddelde mens mobiliseert om maar geld te geven terwijl die rijke mens zelf even rijk blijft……je moet er maar instinken.
Is het jullie ook nooit opgevallen dat hij zijn politieke en wereldverbeterende uitspraken doet juist op het moment dat er een nieuw album uitkomt of net uit is?

WritersBlocq · 19 juli 2005 op 16:46

Hahaha Bakema, ik kón het niet laten!

Dees · 19 juli 2005 op 16:57

Ach zolang Bono zich niet met de duivelse elementen van kinderboeken gaat bemoeien, mag hij best paus zijn..

Lekker geschreven, Kwees 😀

bert · 19 juli 2005 op 18:29

Mijn buren gingen dit weekend ook naar dit U2 concert. Ik vond het leuk dat ze enthausiast waren. Zelf ken ik de muziek van U2 niet en die Bono is me ook onbekend.
Juist daarom vond ik dit een heel leuke column. Al die bands worden al zo door iedereen verafgod dat mensen raar staan te kijken als je er niets mee hebt. En dat heeft Kees S weer heel goed op papier weten te zetten.
Dus ook in deze column voor mij een stukje herkenbaarheid. 🙂

alpeko · 19 juli 2005 op 18:40

[quote]@Bakema
@Alpeko
Wat vond je van de column[/quote]

Euhm ja. Ik kon er niet echt om lachen. Nu hoeft dat ook niet perse. Echter een openbaring vond ik het ook niet. Niet mijn cup of tea dus.

Raindog · 19 juli 2005 op 20:49

Eigenlijk is het knappe van deze column dat het al meer dan voldoende zegt en betekent zodra blijkt dat Jansen fan van Bono is.

Tijd voor een licht ontbijt, nietwaar?

😉

Li · 19 juli 2005 op 22:42

Ach ik heb er niet zoveel moeite mee.
Beter iets dan niets.

De column vind ik weer geweldig.
Een typisch, in humor verpakte, Kees/Jansenverhaal

Li

sally · 19 juli 2005 op 22:54

Hij was weer lekker om te lezen Kees!

😎

Shitonya · 20 juli 2005 op 00:42

Enige column, maar zou je de volgende keer weer eens wat losse alinea’s erdoor kunnen gooien. Dat leest nog net even iets gemakkelijker. Verder geen op of aanmerkingen 🙂

Louise · 20 juli 2005 op 08:46

Een Jansencolumn mét boodschap. Wow Kees, ik vind hem leuk 😀
(Mijn eerste ingeving was ook in mijn reactie met kWees te beginnen, maar ja, dan moet ik maar niet zo laat reageren hè 😉 )

viking · 20 juli 2005 op 12:30

😀 😀 😀
Heilige Bono bid voor ons!

En live8? Uitgerangeerde ouwe troep die in een laatste wanhopige poging (stuiptrekking) probeert eeuwige roem en of absolutie te verkrijgen ofwel omhooggevallen nietskunners die misschien zelfs geen idee hebben waarom ze daar eigenlijk staan…

pepe · 20 juli 2005 op 21:35

[quote]En als je met alle geweld een krachtterm wilt gebruiken, fluister dan Putdumme of iets dergelijks.[/quote]

psstttt: ‘Putdumme, wat is ie weer goed!’
Beetje late reactie, maar ’t fluistert wel lekker!

KawaSutra · 20 juli 2005 op 21:44

Ik vind U2 prima (De eerste albums wel het beste) en ik vond Live8 leuk. Als er al iets positiefs mee bereikt wordt dan vind ik het helemaal prima. Verder gelukkig geen bijgedachten. De wereld zit al gecompliceerd genoeg in elkaar.

En jouw column, Kees, vind ik ook prima m.u.v.:[quote]‘Tutut, waarde Jansen.[/quote] 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder