Ergens in deze maand gaat het weer plaatsvinden, geloof ik. Geloof ik ja, want echt intensief ben ik niet bezig met het carnavalseizoenschema. Helemaal niet eigenlijk! Waarschijnlijk ben ik de enige, maar ‘worstjes op mijn borstjes’, ‘toeters op waterscooters’ en ‘bloemetjesgordijnen’ krijgen mij nou niet bepaald in een jolige stemming. Ik snap die geplande vrolijkheid totaal niet. Wat is de 12e van de 12e? Waarom februari? Horen de alcoholische dranken bij de religieuze achtergronden? Carnavalliefhebbers vreten zich nu waarschijnlijk op bij het lezen van mijn slechte carnavalskennis. Gelukkig weet 80% van de zuipende, hossende, schreeuwende, tot Teletubbie omgevormde, onder-de-rivier bewoner net zo veel als ik. Het gaat tenslotte om de gezelligheid!

Of gaat het om meer deze maand? ‘All you need is love’ toch? Naast sneeuw is er ook nog iets anders in de Valentijnlucht:‘Love is in the air’ en dat mag wat kosten. Je zou een dag kunnen wachten en voor 50% korting nog net zoveel van iemand kunnen houden, maar dan kan er niet meer geklaagd worden. Vorige week is Nederland namelijk nog tot klaagcultuur gebombardeerd en wordt er maar wát graag over de Euro geklaagd. We hebben ze niet, dus geven we ze toch maar uit. Een week na Valentijn en het ja-woord, blijkt de 9-dagen-relatie toch niet helemaal perfect te zijn en zijn alle aankoopbonnetjes van de veel te dure cadeau’s ook nét verlopen.

Gelukkig biedt carnaval uitkomst voor het liefdesverdriet én de geldproblemen. Daar kost een nieuw meisje slechts een paar breezers. Samen met Pino en Tinkywinky wordt het vast een geslaagde avond. Als Batman zijnde móet er wel wat aan de haak slaan zijn. Er zijn namelijk genoeg zeemeerminnen in de carnavalszee, die toch niet zo makkelijk weg kunnen lopen.

Assepoesters, verpleegsters en sneeuwwitjes zijn er, maar niet iedereen komt zomaar binnen. Vorig jaar werden er nog koeien geweigerd aan de deur, omdat ze niet verkleed waren. Ook werden er toen wat andere feestende mensen niet binnen gelaten, maar ja, echt slim om als Marokkaan verkleed te gaan is het natuurlijk ook niet.

Valentijnsdag en carnaval is natuurlijk eigenlijk een gevecht tussen ‘love-songs’ en ‘smurfenliederen’. Misschien dat moppersmurf dan ook het beste onder woorden kan brengen wat ik denk: “ik haat liefde met een commercierand, gecombineerd met de overkill aan liefdesliedjes en ik haat foute door drank gecreëerde gezelligheid in combinatie met muziek die gemaakt wordt door mensen met een Bonnie St. Clair-IQ! Ik háát carnavalentijn”


10 reacties

arta · 14 februari 2007 op 08:56

Ik begrijp niet waarom jij een column schrijft over iets waar je zelf zegt niets van te weten.
Ik vier elk jaar carnaval en drink nooit tijdens dat feest. De enige mensen die ik zich zie gedragen zoals jij beschrijft zijn mensen van boven de rivieren , die het wel eens mee willen maken.[quote] Carnavalliefhebbers vreten zich nu waarschijnlijk op bij het lezen van mijn slechte carnavalskennis. [/quote]
inderdaad!!!
😕

SIMBA · 14 februari 2007 op 09:03

[quote]Wat is de 12e van de 12e?[/quote]
Dat is gewoon 12 december.
😀

pally · 14 februari 2007 op 10:10

Soms kan chagrijn zeker leuk zijn in een column, Maar hier blijk je zo weinig over je onderwerp te weten, dat ik alleen maar denk: waar heeft-ie het over?
Of weet je dat zelf ook niet? :eh:

DreamOn · 14 februari 2007 op 10:43

…Dus, verkleed als rood hartje bij jou aanbellen vandaag en zingen: “Discoverme, kom je buiten spelen?” heeft niet zoveel effect, begrijp ik? Oké, dan niet! 😀

Ik vind de titel leuk verzonnen.
Op zich zit de column ook goed in elkaar.

Maar: 😡 Als je over zo’n onderwerp schrijft, moet je wel weten van de hoed en de rand, vind ik. [quote]de twaalfde van de twaalfde[/quote]

Iedereen weet toch, dat dat de elfde van de elfde moet zijn?

@Arta: ik herken jouw reactie. Ik heb dat altijd met columns over christenen. Ik ben zelf een christen en als ik soms lees hoe deze groep wordt neergezet, dan lopen de rillingen over mijn rug en dan denk ik: Ja, nou filter je de ergste figuren eruit, maar zo ben IK niet! Er wordt dan naar je gekeken als onderdeel van een groep en hoe deze groep bekend staat.

Ik kan me er tegenwoordig wat makkelijker bij neerleggen. Ik ben het ook niet met alles eens wat die mensen van “Mijn doelgroep” allemaal uitspoken. Ik vat het dan ook maar niet persoonlijk op… 😉

Discoverme · 14 februari 2007 op 11:17

oef..de 12e van de 12e..dat was wel erg slecht van me. Had idd de 11e van de 11e moeten zijn natuurlijk. En wie zegt dat ik er weinig van af weet. Dit is bewust in de stijl van de column geschreven, om maar aan te geven dat 80% vd so-called carnavalliefhebbers ook alleen maar denken dat carnaval zuipen is en dat niemand eigenlijk de ware betekenis van deze traditie weet.

Discoverme · 14 februari 2007 op 11:30

@ Dream on: Als het een heeeel lief hartje is, met daarin een heeel lief meisje..uhm…nou vooruit 😉

en wat je reactie over het aanspreken van een volledige groep betreft: Er zouden nog maar weinig (leuke) columns overblijven, als je ze zou schrijven dat Iedereen zo is, maar Dream on niet (niet lullig bedoelt), maar over een massa spreken is makkelijker en fouter en komt duidelijker aan en anders blijft er niets meer te zeuren over 🙂 Vaak wordt er wel degelijk een (goede) spiegel voor gehouden

Anne · 14 februari 2007 op 11:52

Ik ben ook zo’n carnavals-liefhebber die zich opvreet, maar dat geeft niet, ik smaak lekker.

Carnaval!! Jaren lang heb ik dat met heel veel plezier gevierd, en ja, drank en feest zijn wel degelijk getrouwd, zeker in het diepe zuiden. De katers van de dagen erna horen er helemaal bij en dat mag best, ze zijn net zo zacht als poezen.

Het feest kent heel veel mooie liedjes, maar in het dialect, poetisch, melancholisch, maar ook en vooral humoristisch. Maar ja, daar moet je het dialect wel voor begrijpen. Hoe dan ook; het beeld dat bij de meeste mensen bestaat van de betekenis van carnaval klopt absoluut niet, zei ze nog maar eens ten overvloede. Ik heb het altijd in Maastricht gevierd, waar heel veel feestvierders er eer in scheppen om hun uitdossingen zo extravagant, zo bont en origineel en waanzinnig mogelijk te maken; de manier waarop zij uitdrukking geven aan het vieren van het leven. Ik maakte zelf ook de mooiste pekskes, maar nooit zo mooi als vele anderen, ik kwam altijd ogen te kort.

Carnaval is het feest om de nieuwe lente te vieren, en de uitbundigheid in de aankleding ervan in het zuiden van Nederland bevestigt dit, jaar in, jaar uit. Misschien maar beter dat er zo’n verpest beeld over bestaat door de media gevoed. Want dat is ook een soort bescherming.

Een eeuwen-oud volksfeest is een bijzonder cultuurgoed. Wat er ook over gezegd en gezeverd wordt.

Joy · 14 februari 2007 op 22:12

Geef mij maar een gewone lente met het gezellige gevoel dat we weer lekker buiten kunnen zijn en genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft.
Een lekker drankje sla ik ook niet af, maar om dat in een paar dagen naar binnen te gieten gaat mij ook te ver.
Het feit dat mensen lekker kunnen feesten en het gezellig vinden om iedereen weer eens in een ongedwongen sfeer te zien en te spreken vind ik een voordeel van deze traditionele feesten. Je hoeft er niet mee bezig te zijn, het mag.
Carnaval en Valentijn zijn ook niet mijn toptradities, maar anderen leven ernaar toe en alleen van hun enthousiasme kan ik al genieten zonder het zelf mee te beleven.

Bitchy · 15 februari 2007 op 09:49

Als er geen carnaval bestond had ik er waarschijnlijk niet geweest. Mijn vader kwam terug de 11e van de 11e en vond mijn moeder erg lief die avond 😉

Zou zeggen, verdiep je eens in het echte carnaval en kom dan eens vertellen hoe je het ervaren hebt 😉

DriekOplopers · 15 februari 2007 op 10:28

Dus carnavalliefhebbers en gristenen worden te vaak gegeneraliseerd? Okee dan. Ik zal met liefde een brug slaan tussen deze twee bevolkingsgroepen. Dit jaar vier ik zuipend, vloekend, hoerend en snoerend carnaval. Verkleed als dominee. 😀

Driek

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder