Eindelijk is het dan zover: onze regering roept bij monde van een CDA-minister, Maxime Verhagen op Buitenlandse Zaken, Geert Wilders op zijn film ‘Fitna’ niet te vertonen. Hij haakt daarmee letterlijk aan op het standpunt dat Pieter van Geel, zijn partijgenoot en fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, ook verkondigt waarmee we kennelijk van een CDA-standpunt kunnen spreken. Het heeft volgens het CDA ‘niet te maken met de vrijheid van meningsuiting, maar wel met de verantwoordelijkheid die ook hij [i](Geert Wilders – S)[/i] moet nemen voor de mogelijke gevolgen voor de veiligheid van Nederlanders en ook voor onze economie.’ Let vooral op dat laatste, Hollandser en ironischer in bijbelse termen kan bijna niet. In het onmiskenbare dilemma dat de film oplevert, zelfs nog voor iemand de film ook maar gezien heeft, maakt het CDA de verkeerde keuze want ze heeft liever dertig zilverlingen, ook al betekent dat ze niet alleen de grondwettelijke rechten van Geert Wilders maar die van ons allemaal daarvoor uit moet leveren.

In het Trouw-katern ‘Letter en Geest’ van zaterdag 23 februari zet Mr. Dr. Gelijn Molier in een nuchter artikel [b][url=http://www.trouw.nl/deverdieping/letter-geest/article923827.ece/wilders_Een_filmpje_van_twaalf_minuten]’Een filmpje van twaalf minuten'[/url][/b] uiteen waarom de film van Geert Wilders niet verboden zou moeten worden. Hij sluit af met te zeggen dat ‘het wel van groot belang is dat premier Balkenende uitspreekt dat ook het geven van onwelgevallige meningen behoort tot een essentieel principe van de democratische rechtstaat. Dat dit in een open samenleving te allen tijde verdedigd dient te worden. Dat tegelijkertijd moslims onder alle omstandigheden door de Nederlandse staat beschermd zullen worden. En dat zij op hun beurt hun grondwettelijke rechten kunnen inzetten om Wilders op alle mogelijke manieren verbaal te bestrijden.’

Van groot belang dus, dat onze premier dat zegt. Een premier van CDA-huize overigens, al zou dat in deze kwestie niet uit mogen maken. Maar dat doet het wel want hij zegt het niet. Onze premier heeft het vooral druk met het beheersen van uitonderhandeld gewaande problemen waarvoor hij eerder al dertig zilverlingen ontving teneinde deze verfoeide regering überhaupt te kunnen vormen. Wilders’ film stelt deze premier voor een vraagstuk waar je niet even een commissie voor aanstelt en zo de hete aardappel voor je uitschuift. En dan wordt het ineens moeilijk. Makkelijker is het om vooral ‘grote moeite’ met ‘de toon’ van het debat te hebben en Balkenende is dan ook liever druk met het oproepen tot respect, een woord dat geheel dankzij hem elke betekenis inmiddels verloren heeft maar dat terzijde. Want zolang je het over ‘de toon’ hebt, hoef je het niet over de inhoud te hebben. Dan hoef je het ook niet over argumenten te hebben. En als puntje bij paaltje komt hoef je het dus ook niet meer over grondwettelijke rechten te hebben zo blijkt.

Verhagen, Van Geel en Balkenende. In het Evangelie van Mohammed heeft de haan inmiddels drie keer gekraaid. Maar daar hoeft het CDA zich natuurlijk niets van aan te trekken. Want zoals elke zichzelf respecterende CDA-er weet: die haan, die kraaide voor Petrus.

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

arta · 29 februari 2008 op 17:47

Goedgeschreven column met een inhoud waar ik het grotendeels mee eens ben.
De uitsmijter vond ik echt geweldig!
🙂

WritersBlocq · 29 februari 2008 op 19:26

Jezus ChristAllah, wát een column!
[quote]Balkenende is dan ook liever druk met het oproepen tot respect, een woord dat geheel dankzij hem elke betekenis inmiddels verloren heeft [/quote]
Ja! Dus helemaal niet [quote]maar dat terzijde.[/quote]

Collega van mij had net op de radio gehoord dat het enige waar deze regering mee bezig is geweest, is het verbieden van een pornofilm op de Publieke, en het verbieden van deze film die wellicht niet eens gemaakt is.

Trouwens erg gelachen om jouw ‘redactionele verheldering’. 😆

SIMBA · 29 februari 2008 op 19:28

[quote]Want zoals elke zichzelf respecterende CDA-er weet[/quote]
Ik las daar in eerste instantie:”zoals elke zichzelf repeterende CDA-er weet” 😆

Prima stuk Siebe!

Mosje · 29 februari 2008 op 20:06

Wij moesten binnenkort ook maar eens een film maken Siebe. Met Balkenende in de hoofdrol. Gekleed in balkini zwemt hij in de hofvijver.
Waarom niet in zwembroek mijnheer Balkenende?
Heren Mosje en Siebe, met mijn balkini “bescherm” ik de jongens in Afghanistan. Door mijn lijf niet te tonen voorkom ik een verdere stijging van de olieprijs. Maar bovendien, door hier gedachtenloos rondjes te zwemmen leef ik naar Mattheüs 5:3.
“Zalig de eenvoudigen van geest want voor hen is het Koninkrijk der Hemelen”

Dees · 29 februari 2008 op 20:24

Wat [i]stem[/i] je these days als rechtgeaard christen nog?

Enne Siebe, ik hoor wel eens iets over de negatieve effecten van je opwinden, maar in jouw geval, wind je maar wat vaker op.

Je schrijft prachtige zinnen en mooi bedachtzaam. Als je de volgende keer nog pissiger bent, ben ik wel benieuwd welke volzinnen je eruit perst zonder bedachtzaam te zijn.

Ik vind het gruwelijk dat Wilders die film zonodig moet maken overigens en zo gruwelijk voorspelbaar bovendien. Maar dat is wel een terzijde; ik ben het met de strekking van je stuk helemaal eens.

Prachtige uitsmijter trouwens.

DriekOplopers · 29 februari 2008 op 20:37

Siebe, je hebt een topcolumn gewijd aan een overbodige premier en een overbodige film…

Maarre: chapeau!

Driek Oplopers,
schreeuwlelijk te Amsterdam

Neuskleuter · 29 februari 2008 op 21:30

Lekker stevige inhoud en goede kritiek! Hoezee!

pally · 29 februari 2008 op 23:12

Echt een goede, mooi uitgewerkte en genuanceerde column, Siebe! En ik ben het nog met je eens ook.

Met respect 😀 , Pally
nee, serieus, heel goed met een topuitsmijter

Bitchy · 1 maart 2008 op 10:22

Het spreekwoord *de toon maakt de muziek* is hier idd op van toepassing.
Zolang het maar *goed* klinkt, luistert 95% niet meer naar de inhoud.

Door jouw sublieme en doordachte wijze van schrijven, ontweek je de valkuil, waar vele invallen die zich aan dit onderwerp wagen, om de stempel *fan van Wilders* op je kont te krijgen.

Chapeau klinkt niet uit mijn mond,dus hou ik het op *Doe-me-er-nog-maar-zo-eentjuh* 😉

groetjes

Vera

KawaSutra · 1 maart 2008 op 18:41

[quote]…ook al betekent dat ze niet alleen de grondwettelijke rechten van Geert Wilders maar die van ons allemaal daarvoor uit moet leveren.[/quote]

Beetje te enthousiast geschreven Siebe? 😀
Zo gaat dat met het uitgesproken of geschreven woord. Eenmaal geplaatst kun je ze lastig weer intrekken of nuanceren. Dat is denk ik ook de boodschap van de regering naar Wilders toe. Bezint eer ge begint. Uiteraard zijn er geen juridische wegen om zijn vrijheid van meningsuiting in te perken. Dat moeten we ook niet willen. Maar als je een grondrecht mag uitoefenen wil dat ook zeggen dat je het moet doen? Ook als je weet dat jouw gebruik van je recht onnodig grievend en misschien zelfs beledigend is naar anderen? Als het ware de grondrechten van anderen inbindt?
Daarom vind ik het niet hinderlijk als mensen als Wilders gewezen worden op hun verantwoordelijkheid en de eventuele gevolgen voor anderen van hun keuzes. Ik vind dat ook eigenlijk wel een taak voor de politiek, zeker als het landsbelang in het geding is. En dat lijkt m.i. hier wel aan de orde. Een dergelijke film is een uiting van onze democratische grondrechten maar kan onze belangen wel degelijk schaden in veiligheid en economie.
Nu kun je met elkaar afspreken dat je die prijs best wil betalen. Maar ik denk dat toch een groot deel van de bevolking daar niet toe bereid is. De huidige regering zit er natuurlijk niet voor niets ook al zouden ze nu niet meer de meerderheid van stemmen halen.
Natuurlijk weet iedereen dat Wilders zijn film niet intrekt en dat hij daar ook niet toe gedwongen kan worden. Maar het getuigt dan toch van politieke realiteitszin als de huidige regering op diverse wijzen, binnen en buiten de grens een dergelijke oproep doet of uitleg verschaft. Een ander signaal dan dit zullen islamitische landen niet kunnen begrijpen. En Nederland kan m.i. niet als een schoolmeestertje de hele wereld toespreken, aan een dergelijke overschatting kun je je beter niet bezondigen. Dat de vrijheid van meningsuiting hier hoog staat aangeschreven moet je andere landen zeker uitleggen en hopen dat ze dat zullen respecteren.
Ik hoop dat de mensen die zich beledigd voelen als de film is uitgebracht naar de juiste rechtsmiddelen zullen grijpen. Mocht het toch op de een of andere wijze fout gaan dan ben ik benieuwd naar de reacties in ons land. De regering heeft dit nagelaten, dat verkeerd ingeschat, ze hebben niet ingegrepen.
Oordelen is lastiger dan veroordelen. De tijd zal het leren.

Overigens best een goede column Siebe, ik ben het alleen niet helemaal met de strekking eens.

Siebe · 1 maart 2008 op 20:44

Hey!

Allen dank voor reacties. Ik was inderdaad geïrriteerd, ben dat eigenlijk vandaag nog, de dag dat Wouter Bos in de Volkskrant de zegeningen van polarisatie opsomt.

@Mosje: film? Okee, ik heb al ideeën. (We kunnen er natuurlijk ook gewoon alleen een script van maken voor publicatie hier)
@Dees: Interessante vraag wat je als christen zoal nog stemt. Ik ben er niet uit.
@Driek: stijlvol.

@Kawa: voor jou moet ik meer,veel regels nemen.

Ten eerste dank voor je opmerkzaamheid. Inderdaad één zin met meerdere fouten. En ja, het was laat.

Ik begrijp je reactie denk ik, maar ik kan niet zeggen het met je eens te zijn, vanzelfsprekend. Ik vind dat we in de discussie moeten vertrekken vanuit de basis, de rechten die nu bedreigd worden en vandaar uit alles wat er omheen zit beschouwen, bespreken, afwegen enzovoort. Maar, te allen tijde met rechten centraal. Daarover mag onze regering geen enkel misverstand laten bestaan. Dat doet ze wel. En jij doet dat ook enigszins vind ik. Wij hoeven hier heus geen rekening te houden met de gevoelens van mullahs in Iran, despoten in Sudan en andere terroristen zoals bijvoorbeeld die van Al Kaida. ‘Een ander signaal zullen islamtische landen niet kunnen begrijpen’ zei je.

Goed, als ik nu eens met je mee probeer te gaan en ook even zo redeneer…. Wat ik dan niet begrijp is bijvoorbeeld dat:
– De afgelopen 26 jaar in Iran 126.000 mensen als politiek gevangene geëxecuteerd zijn, duizenden zijn opgehangen, geen vrij pers bestaat, enz enz
– In Darfur zijn 100 duizenden doden gevallen dankzij de islamitische regering in Sudan
– Al Kaida een kerfstok heeft waar de lijken niet eens meer op passen

Ik noem deze drie even omdat deze de Nederlandse regering actief hebben opgeroepen iets te doen tegen de film van Geert Wilders. Dit zijn dus ideologische moordenaars die in feite ook tegen jou en mij zeggen: doe het niet en anders vermoorden we jou ook. Wat verwacht jij dat deze landen en leiders eigenlijk wel begrijpen vraag ik me af.

Wat Balkenende nu tegen dit soort baardapen zou kunnen zeggen is heel simpel:

Wij hebben begrip voor uw gevoelens, beste meneren de islamfascisten, maar we laten ons niet door u intimideren. Zelf denken we misschien ook wel dat de film van Geert Wilders niet bijdraagt aan goede verhoudingen en is dat dan ook niet meteen onze keuze, maar dat doet niets maar dan ook helemaal niets af aan zijn recht om dit zo te doen. U en uw landen kennen geen vrijheid van meningsuiting, geen vrijheid van religie of geloofsafval for that matter, u kent geen vrije pers en überhaupt niet zoiets als een een vrije democratie, maar al die dingen hebben wij wel. En daar zijn we retetrots op ook, of u het daar nou mee eens bent of niet. Het is, als regering van Nederland, niet onze bedoeling u te kwetsen maar vergist u zich niet: dit zijn de – toegegeven: soms moeilijke- geneugten van de vrije en open samenleving waarin wij leven en daar staan wij pal voor. Uw bedreigingen doen ons niets en die vrije en open samenleving waar wij zo trots op zijn, die zullen wij als het moet verdedigen tegen elke prijs, make no mistake beste meneer de islamfascist… Groeten, de president van Nederland.

Klinkt raar vind je? Rasmussen van Denemarken heeft het ongeveer zo gedaan en dit hoort volgens mij ook ons vertrekpunt te zijn. En dan maar hopen dat ze dat zullen respecteren zei je? Rasmussen heeft in bepaalde landen het concept van vrije pers letterlijk uit moeten leggen, nog nooit van gehoord daar.

Je maakt je zorgen over dat een groot deel van de bevolking misschien wel niet bereid is ‘de prijs’ te betalen. Als ik dat interpreteer kom je dus eigenlijk tot een zeer trieste conclusie, namelijk dat voor een groot deel van de bevolking vrijheid van meningsuiting en wie weet welke grondrechten nog meer allemaal, eigenlijk niet zoveel waard zijn. Niet genoeg in ieder geval.

Hans Jansen in Nova donderdagavond over het zwichten voor deze druk: “…tenzij je nu vanuit het buitenland bestuurd wil worden.” Het gaat om niets minder Kawa, niets minder. En die premier van ons die weigert om daar pal voor te gaan staan. En hij is niet de enige. Werkgeversorganisaties, andere politieke partijen…. Nu het ineens over euro’s gaat worden er mensen wakker, van de top van het bedrijfsleven tot Jan Lul in de straat. Is dit nou die VOC-mentaliteit die onze premier graag weer terug wilde zien?

Een filmpje van twaalf minuten die niemand nog heeft gezien…

Dan maar geen kinderfilm in Egypte. Dat is nou ook weer typisch trouwens he? Eerst kinderen hun lol ontnemen… Vrouwen en kinderen eerst: niet als eerste van boord maar als eerste te grazen nemen.

Hij is niet origineel en ik heb hem deze dagen al meer dan eens langs zien komen, maar ik doe hem er gewoon bij:

“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht”

Ik dank je voor je reactie Kawa, ik denk ook dat ik je intentie wel begrijp. Maar wat het hart raakt kan niet genuanceerd worden. Dit gaat om zaken die ons leven hier in hart raken. Deze regering dreigt voor tirannen te zwichten. En ik kan daar alleen mijn totale afschuw over uitspreken. Bah, bah en nog eens bah. En dat om een film die nog niet eens verschenen is… een gotspe!

Sorry (voor lange reactie) en groeten
S

DriekOplopers · 1 maart 2008 op 22:33

Siebe: [quote]Maar wat het hart raakt kan niet genuanceerd worden. Dit gaat om zaken die ons leven hier in hart raken. Deze regering dreigt voor tirannen te zwichten. En ik kan daar alleen mijn totale afschuw over uitspreken. Bah, bah en nog eens bah. En dat om een film die nog niet eens verschenen is… een gotspe![/quote]

Siebe heeft gelijk. Balkenende is onze zelfverklaarde minister voor censuur. Onze eigen nieuwe Goebbels dus.

KawaSutra · 1 maart 2008 op 23:51

Bedankt Siebe voor je uitgebreide reactie. Ik zal er wat minder woorden voor nemen.
Ik denk dat het grootste deel van de bevolking zeker bereid is voor zijn vrijheid en democratie offers te brengen. Zelfs die van veiligheid en economie. Maar alleen het idee al vanwege een film die slechts ten doel heeft mensen met een andere overtuiging het land uit te pesten, straks het risico te lopen ergens in een metrostation opgeblazen te worden o.i.d., dat vind ik de film niet waard. Een slecht teken voor een land om Wilders als aanleiding nodig te hebben om de wereld te laten zien wat vrijheid en democratie inhoudt. Het kan toch niet zo zijn dat we nu juist die film willen gebruiken om landen of organisaties die de mensenrechten treden een lesje te leren. Nogmaals de film komt er gewoon, dat staat buiten kijf. Maar ik kan mij een beter reclamespotje voor een democratisch Nederland voorstellen.
Overigens ben ik het wel eens met de door jou voorgestelde reactie van Balkenende. Ik heb geen idee of er op diplomatiek niveau zulke signalen afgegeven worden. Maar dat kan prima bestaan naast de oproep aan Wilders tot verantwoordelijk omgaan met zijn rechten.

m.v.g.

Siebe · 2 maart 2008 op 11:41

Beste Kawa,

Het is erg goed dat je mij dwingt om ook kritisch te blijven nadenken over nut en noodzaak, net zoals jij dat doet.

Niettemin vind ik grote delen van je betoog beside the point. Er wordt niet van ons gevraagd het wel of niet eens te zijn met wat Wilders vindt, zelf heb ik die vraag tot dusver ook steeds vermeden. Omdat het er in de kwestie nauwelijks toe doet. Het enige waar het om gaat is of hij mag zeggen (of filmen) wat hij vindt. Nou, dat mag hij gewoon, net zoals jij en ik.

Balkenende zijn oproep leidt er toe dat we straks voor de rechter niet meer veroordeeld worden voor een juist gebruik van de vrijheid van meningsuiting volgens de objectieve wet, zonder aanziens des persoons, maar dat we veroordeeld worden voor het subjectief wel of niet verantwoord omgaan daarmee. Wie beoordeelt dat dan? Het is een glijdende schaal waarop ‘onze vijanden’ ons graag het laatste zetje willen en zullen geven. Van Gogh en Fortuyn zijn al vermoord, Hirsi Ali is door de politiek zelf (Verdonk nota bene) al monddood gemaakt, naar Nederlandse begrippen tenminste. En wat wordt de volgende stap? Gaan we straks mensen aanklagen die volgens sommigen misschien niet verantwoordelijk omgaan met hun geloof of sexuele voorkeur?

Geloof me, ik heb die film niet nodig, of het nou is om anderen een lesje te leren of niet. Ook de regering Balkenende hoeft dat niet nodig te hebben. Maar mocht ik ooit nog eens zo’n filmpje willen maken, of zo’n column willen schrijven, dan hoef ik op deze regering dus niet te rekenen als het aankomt op de rechte rug die dan misschien wel nodig is om mijn recht dat te doen te verdedigen.

Op een ander niveau: juist door de eigen angst van CDA en ook regering voor deze film, bevestigen zij juist ieder denkbaar vooroordeel dat Wilders ermee zou kunnen oproepen. Dat kan twee dingen betekenen. Of Wilders’ film gaat precies hun eigen gevoelens ten aanzien van islam uitbeelden. En als het hier dan om vooroordelen zou gaan, dan kan deze regering beticht worden van discriminatie jegens een bevolkingsgroep op basis van religie in de global village, of gewoon thuis in Nederland. En als het geen vooroordelen zijn moeten het oordelen zijn en dus kennelijk om waarheden gaan, bang dat die te confronterend worden misschien?

Hij heeft het gegooid op economische belangen, op ordinaire euro’s. In de hoop dat de Nederlanders daar wel gevoelig voor zouden blijken. Wat een laffe streek. En nog zo’n vooroordeel trouwens. VOC-mentaliteit! Hollanders! Euro’s! Als het volk Wilders dan niet uitkotst…

Men lijdt het meest onder het lijden dat men vreest. En dat doet deze regering onder leiding van het CDA zeker. Wij als burgers dus ook. Om een filmpje dat nog niemand kent.

Dank voor je reactie Kawa.

Gr.
S

Geef een reactie

Avatar plaatshouder