Censuur van expliciete songteksten is niets nieuws meer. Sinds jaar en dag worden woorden die een slechte invloed kunnen hebben op schoolkinderen rigoureus weggemoffeld. Begrijpelijk, want we weten allemaal dat de hedendaagse maatschappij verloedert door dit soort demonische woorden als “Fuck”, “Shit”, en “Ass”. Wanneer kinderen eenmaal deze taal gaan bezigen, zijn ze bijvoorbaat gedoemd tot het afglijden in deze maatschappij! Gelukkig maar dus, dat een legertje moraalridders altijd klaarzit om de verderfelijke invloed van
songteksten aan banden te leggen middels piepjes en blur’s. Zo maken zij van een potentieel gevaarlijk liedje, een kindvriendelijk,
maatschappelijk geaccepteerde belevenis. Ik vind al die piepjes en blurs in liedjes testikels!
Ik snap ook niet dat een stelletje balzakken meent dat het nodig is om kinderoortjes tegen deze onschuldige woorden te beschermen.
Want waar hebben we het nu eigenlijk over?! Neuken, Poep, Pik en Kont?!
Zouden deze woorden ook gecensureerd worden als ze werden gezongen als Paren, Faecalien, Penis en Aars?
Trouwens, als in diezelfde liedjes dood en verderf wordt gepropageerd, klinkt er geen enkele piep. Is dit weloverwogen, of slechts om de werkdruk der censureerders te verlagen?

Hoe het ook zij, ik dank de Heer dat wij gezegend zijn met censuur, zodat onze kinderen
slechts al het goede krijgen voorgeschoteld! Moge zij nooit gebruik
hoeven te maken van hun eigen besef en oordeel van goed en kwaad,
anders zitten we straks met een gebrek aan politici en advocaten!

Categorieën: Diversen

7 reacties

arta · 27 maart 2007 op 09:01

Jouw column begint erg sterk, maar zwakt in de tweede en derde wat af.
Censuur werkt vaak betuttelend, maar van de andere kant moet ik er ook niet aan denken dat mijn kinderen de hele dag met fuck en shit lopen te gooien… 😀

KawaSutra · 27 maart 2007 op 09:45

Nooit geweten dat die censuur bestond!
Nou ja, in ieder geval niet op CX. 🙂

Eddy Kielema · 27 maart 2007 op 10:25

In Nederland wordt er volgens mij helemaal niets gecensureerd. Alleen in dat rare, hypocriete land aan de overkant van de plas. Geweld wordt daar idd verheerlijkt, maar met seksuele content hebben ze heel veel moeite. Vreemde lui, die Amerikanen…

CJvZ · 27 maart 2007 op 10:27

Ik moet zeggen dat ik je column ook niet heel sterk vind. Het is duidelijk wat je wilt zeggen, maar het lijkt dat je je boodschap met een bepaalde kracht wilt brengen, maar die komt niet over. Uitroep tekens zijn daar in ieder geval niet goed voor. Eigenlijk zou je tekst zonder uitroeptekens al kracht moeten hebben. Ik probeer dit teken zo veel mogelijk te vermijden.

En over de censuur in liedjes. Ik kan mij er al niet meer aan ergeren. Tevens is het zo dat de blurs en piepjes in de liedjes op de cd’s van de artiesten niet aanwezig zijn. Dus is het geen onoverkomelijk probleem.
Daarbij komt ook nog eens dat de kinderen de woorden nog niet op waarde kunnen schatten. In een EO rip-off van de supernany was een meisje te zien dat haar zusje constant uitschold voor kutwijf. Toen haar duidelijk was gemaakt dat ze dat vervelende woord niet meer noemen mocht, schold ze haar zusje met hetzelfde fenijn in haar stem uit voor kokosnoot. Wel censuur, maar niet erg nuttig.
En als laatste [color=CC0000][url=http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article409205.ece/Weer_censuur_door_bestuur_Universiteit_Utrecht]las ik nieuws[/url][/color] over [color=CC0000][url=http://lvb.net/item/4288]censuur op de universiteit Utrecht[/url][/color], waar het bestur van de universiteit een artikel in de universiteitskrant laten censureren.
Dat is censuur die wellicht meer tot de verbeelding spreek voor de schrijvers van CX.

Cobra · 27 maart 2007 op 22:14

DE eerste column die ik na het initieele ‘ uitbraken’ heb aangepast…..
Wordt niet vervolgd kan ik u verzekeren 😉

Cobra · 27 maart 2007 op 22:27

Censuur op universiteit…
Hemmm…. Ik geloof niet dat ik daar als minderwaardig klootjesvolk affiniteit mee heb.
En als, zoals jij beweert, de meerderheid van
CX daar op zit te wachten, verdoe ik hier duidelijk mijn tijd.

Desalnietemin geloof ik dat ook klootjesvolk soms een inteleectuele bijdrage kan leveren op CX.
Dat het niet altijd even sterk is….. ach…. daar betrap ik zelfs de meest doorgeleerde CX af en toe op…

Mosje · 28 maart 2007 op 14:55

Ik meen te herkennen dat je ironisch hebt proberen te schrijven. Dat is niet erg goed gelukt dan. Jammer, want het onderwerp leent zich er zeer voor.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder