Hugh Grant gearresteerd wegens mishandeling. Wat heeft-ie gedaan? Iemand met watjes bekogeld? Wat vrouwen toch aan die glijer vinden, zal mij wel nooit duidelijk worden, maar vrouwen bevinden zich in een ander universum. Afgelopen zondag was ik bij Martin op een Sunday roast. Martin is allesbehalve een watje: stoere kaalgeschoren bokserskop, afgetraind en gedrongen. Ik ken hem al een paar jaar en hij wil met me trouwen. Hij is in veel opzichten een vangst; verstaan kan ik hem nauwelijks want hij komt uit Ballyfermot, een buitenwijk van Dublin; zoiets als die wijken in Nederlandse provinciesteden waar rellen uitbreken als de politie weer eens een van de prins geen kwaad wetende voetbalfan heeft doodgeschoten. Ballyfermot is drugs, wapens, tuig, schorriemorrie en ik wil er best wel een Sunday roast bezoeken maar voordat ik er ga wonen, laat ik me head down van een minaret afkegelen.

Het is een onvervalste Ballyfermot-familieaangelegenheid: Martins schoonzus Janet (46) heeft gekookt; er zitten een paar van haar dochters en een tandeloze alcoholistische vage oom van Martin aan tafel. In en om het huis zwermen een gros kinderen, waarvan een respectabel aantal Janets kleinkinderen. “That one”, zegt Janet, op een roodharig schoffie wijzend, “is my grandson. I take care of him because the mother fucked off.”

De bacardi-cola vloeit rijkelijk en de Ballyfermot-stereotypen ook: Janet vertelt dat ze zeven kinderen heeft, waarvan de twee oudste aan de heroine zijn, en dat zij door haar vader misbruikt werd. Ze is vrolijk, goedlachs, deelt me mede dat ze me nu al mag en ze kookt geweldig: kip, drie soorten verse groenten, twee sauzen, puree en gebakken aardappelen en die kip is zo mals als het kontje van Hugh Grant.

Veel hoef ik niet te zeggen want ik krijg er geen speld tussen. Zelf houd ik het braaf bij een paar cans of lager en probeer de verhitte discussies te verstaan. Ze steken de ene sigaret na de andere aan en keilen bacardi-cola en bier naar binnen alsof het limonade is. Wanneer Janets zus komt aanwaaien, zit ik met twee misbruikte vrouwen aan tafel.

“Who can sing Evergreen?” vraagt Janet bij de bodem van de bacardifles. Dat lied zong ik vorig jaar toen ik om vier uur ’s nachts huiswaarts wandelde na een nacht van zuipen, slempen en hoereren in Rotterdam (Sorry Spoorsingel). En niet eerder had ik een dankbaarder publiek dan die keuken in Ballyfermot

TIIIIHIIIIIIIIIIIIME WE’VE LEARNED TO SAIL ABOVE
TIHIIIHIIIHIIIIIIME WON’T CHANGE THE MEANING OF ONE LOVE
AGELESS AND EVER
EVERGREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN

Categorieën: Algemeen

9 reacties

KawaSutra · 3 mei 2007 op 18:06

Een rake typering van het ‘gewone’ leven. Prachtig beeldend uitgevoerd. De titel zal ik op moeten zoeken, maar die sluit ongetwijfeld goed aan.

pally · 3 mei 2007 op 22:29

Prachtig getroffen couleur locale!

groet van Pally

Troy · 4 mei 2007 op 08:42

Een onvervalste Vanlidt. Daar word ik graag mee wakker :wave:

Li · 4 mei 2007 op 21:57

Een prachtcolumn! Alleen had je van mij bij de tweede alinea mogen beginnen.

Li

Siebe · 4 mei 2007 op 23:28

Het is bijna genant hoe graag ik die columns van deze meneer lees en het ook niet kan laten dat steeds weer te zeggen… Laat ik er daarom maar snel over ophouden.

S.

klapdoos · 5 mei 2007 op 09:58

De titel moet ik even in het woordenboek opzoeken maar het verhaal is heerlijk om te lezen, zo midden in het gezin, ik zag het helemaal voor me..
Groetjes van leny

Arne · 5 mei 2007 op 10:23

Ik ben net terug van vakantie en al een lange tijd niet op CX geweest. De allereerste column die ik ging lezen was die van jou. (vast door de titel. J’aime la France 😉 )

heb met plezier weer gelezen, goede column en ik sluit me aan bij een vorige reactie. dat je met de 2e alinea zou kunnen beginnen. maar ja who cares?

hartelijke groet,
Au revoir..:-)

Arne

arta · 5 mei 2007 op 19:19

Volgens mij betekent de titel: dat is het watje!
Heerlijk beschreven!
🙂

vanlidt · 6 mei 2007 op 14:17

Inderdaad arta. Het is de titel van een Franse hit uit de eighties, een liedje over een luie en passieve dame wier favoriete stof de wat is.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder