Met haar lange, blonde haar samengebonden tot een paardenstaart en een bleek, make-uploos gezicht lijkt zij meer op een meisje van 16 dan op een jonge vrouw van 20. Witte teenslippers matchen goed met het roze joggingpak. In haar ene hand heeft ze een pluchen hond, in de andere een mobieltje. Haar moeder zit naast haar en geeft een nauwelijks zichtbaar kneepje in d’r knie als het intakegesprek aanvangt.

Chantalle is haar naam en zij is hier om haar beide borsten preventief te laten verwijderen. Tijdens de operatie zal de chirurg twee ballonnetjes onderhuids achterlaten. De komende weken zullen deze gevuld worden met een vloeistof om zo haar huid op te rekken. Na verloop van tijd kunnen dan definitieve protheses geplaatst worden. Haar oudere zus heeft op 27- jarige leeftijd borstkanker gekregen en na onderzoek is gebleken dat Chantalle met hetzelfde erfelijke gen behept is. Vandaar deze zware, maar moedige beslissing. Haar ogen staan dof. Ze is bang. Toch is deze keuze weloverwogen door haar gemaakt. Een vriend heeft ze niet. Die heeft het uitgemaakt, omdat hij geen vriendin met neptieten wil.

De moeder kijkt trots naar haar. Een blik die tevens bezorgdheid uitstraalt. Maar met name trots. De aangeboden koffie slaat zij af, omdat ze solidair is met haar dochter die nuchter moet zijn. Na het intakegesprek is het wachten op een telefoontje van de operatiekamer. De tijd wordt gedood met een spelletje op het mobieltje, terwijl moeder de Metro leest. De pluchen mascotte ligt verloren op het bed. Zijn troostende taak ligt nog in het verschiet. Uiteindelijk komt het moment dat Chantalle zich gereed moet maken voor de operatie. Zij hijst zichzelf in een blauw operatiejasje en is zichtbaar geëmotioneerd als haar borsten worden gemarkeerd met een dikke viltstift. Daarna wordt ze weggereden door het patiëntenvervoer.

Drie uur later komt Chantalle terug op de afdeling. Het wondgebied is verbonden met een strak foamverband. Ze is misselijk door de narcose. Intraveneuze medicatie hiervoor blijkt niet afdoende. Twee bekkentjes braakt zij vol en de pijn neemt toe. Laagdrempelig toegediende morfine zorgt ervoor dat zij redelijk versuft de nacht doorbrengt.
De volgende ochtend komt de chirurg visite lopen. Hij inspecteert het resultaat van zijn klus nadat hij het elastische verband verwijderd heeft. Een pijnlijke ervaring voor de patiënte. Tevreden zegt hij dat de operatie buitengewoon goed geslaagd is en dat zij die middag met ontslag mag. Geroutineerd meldt hij de regels waar zij zich thuis aan moet gaan houden: Niet sporten, geen zware dingen tillen en bij koorts of duidelijk toenemende zwelling direct contact opnemen met de afdeling.
Chantalle is stil en laat alles gelaten over zich heen komen. Tijdens een opfrisbeurt in de badkamer ziet zij zichzelf in de grote spiegel. Daar waar eerst pronte borsten zaten, zitten nu hechtpleisters op een kaal, gezwollen gebied. Ze begint te trillen en schiet vol. Zonder woorden vertelt zij dat ze verminkt is. Dat ze zich afgewezen voelt omdat haar vriend uit beeld is. Maar dat ze nog steeds volledig achter haar keuze staat. Het is een confronterende monoloog met zichzelf voor de spiegel.
Na de wasbeurt valt ze weer in slaap, het pluchen beest in haar armen. Die middag gaat Chantalle, als een oud vrouwtje in een rolstoel, met ontslag.

Drie maanden later meldt zij zich weer op de afdeling. Vandaag worden de definitieve protheses geplaatst. Een prachtige jonge vrouw met loshangend blond haar en een rechte rug staat voor de balie. Haar ogen glanzen en ze straalt levenslust uit. Wat een verschil met de vorige opname.
‘Ik ben Chantalle’, zegt zij bij het intakegesprek. Ik knik ten teken van herkenning en vraag waar het pluchen hondje is.
‘Oh, ergens thuis, denk ik. Ik weet het niet precies.’ Het klinkt nonchalant.
En met dat antwoord heeft ze, onbewust, de grootste bevestiging afgegeven dat het écht goed met haar gaat.

 

Categorieën: VEC

Nachtzuster

Ik doe iets aan jouw pijn.

14 reacties

Frans · 1 augustus 2015 op 00:26

Mooi vertelt met een fraaie afwisseling van zinnetjes vol emotie en zakelijke mededelingen. Toch vind ik het een beetje grote stappen snel thuis. Al heb je in een column nu eenmaal niet al te veel ruimte om uit te wijden. Er zit wel een wereld van verschil tussen de Chantalle tijdens het ontslag en die bij de controle drie maanden later. Ik vraag me af wat er in die korte tijd is gebeurd.

troubadour · 1 augustus 2015 op 07:51

Die vriend, die haar heeft laten zitten vind ik wat melodramatisch overkomen. Persoonlijk had ik haar oudere zus laten overlijden. Dan heeft het stuk m.i. meer potentie richting CvdM. Mede natuurlijk door de keurige afwezigheid van humor, een belangrijk criterium!

Lianne · 1 augustus 2015 op 10:15

Ik schiet er van vol. Heel mooi portret van een moedige jonge vrouw.
Ik struikelde even over die drie maanden. Jeetje, als zo’n korte periode zo’n meisje weer levenslust kan geven, dan moet het met ons, met meer dan drie maanden, toch ook goed kunnen komen. :rose:

Spencer · 1 augustus 2015 op 11:51

:yes:

Ferrara · 1 augustus 2015 op 12:26

Goede weergave van een ingrijpend gebeuren. Ik vind het alleen jammer dat je het woord klus gebruikt voor dit zorgvuldige werk.
Maar het past mogelijk in het vakjargon.
VEC-waardig stuk.

Meralixe · 1 augustus 2015 op 17:25

Hm nachtzuster, ik ben de eerste om de afschermende houding van het verplegende personeel in een ziekenhuis te onderschrijven. Men kan eenvoudigweg niet meegaan met de alledaagse miserie waarmee men wordt geconfronteerd. Het zich te veel aantrekken van de vele drama’s zou zeker op lange termijn nefast kunnen worden.
En, hier wringt deze column mijn inziens een beetje. Enerzijds breng je een lief verhaal van een moedige meid maar anderzijds zit er iets ijzigs, iets afstandelijks in dit schrijven.
Maar kijk, hier zie, een :rose: voor het toevertrouwen van een moeilijk verhaal aan iemand die het altijd beter schijnt te weten. 🙂

Yfs · 1 augustus 2015 op 18:54

Pakkend geschreven Nachtzuster.
Betekenisvolle details die er duidelijk toe doen, zoals de rol van het pluche beest, de solidariteit van de moeder, de oudere zus en een vriend die het af laat weten. Heb enerzijds een beetje moeite met het woord ‘neptieten’ maar anderzijds maakt het de vriend nóg fouter dan hij al is!

Verrassend dat je pas in de laatste alinea zelf een (beroepsmatig) dialoog hebt met Chantalle. Ook mooi hoe je de paardenstaart in de laatste alinea symbolisch hebt vervangen door de blonde lokken.

Mee eens dat 3 maanden een korte periode lijkt. Hoewel ik me voor kan stellen hoe groot de opluchting moet zijn na het nemen van een dergelijke moedige beslissing en een butiengewoon goed geslaagde operatie.

Mooie VEC!! :rose:

Blanchefort · 1 augustus 2015 op 23:42

Drie maanden hoeft niet kort te zijn; daar weet ik van. Goed gegrepen.

Dees · 2 augustus 2015 op 16:38

Opmerkelijk veel commentaar op een ontroerend stuk waar je je best voor hebt gedaan. Misschien juist omdat het een goed stukje is.

Ook ik heb een opmerking. Ik vind de column bijna helemaal goed qua toon, juist fijn dat je afstand houdt. Zo hoort het, zou ik bijna willen zeggen.

Wat bij mij schuurt is juist het stuk waarin je van observatie naar meer wetende verteller gaat. Voor de spiegel. Ik houd meer van de observatie, hier dring je ineens binnen. Of je op. Dat voelt
zelfs bijna niet helemaal ethisch.

SIMBA · 3 augustus 2015 op 11:03

Wow, wat een prachtig stukje nachtzuster, uit het leven gegrepen.

Nachtzuster · 3 augustus 2015 op 18:31

Allen dank voor het reageren! Die drie maanden blijkt een onduidelijk dingetje te zijn. Chantalle was gewoonweg blij dat de kans op borstkanker gereduceerd was tot nihil na haar operatie. Dit maakte dat ze bij de tweede opname goed in haar vel zat. De angst was weg, plus het feit dat er die dag protheses geplaatst werden. Yfs zat duidelijk op het goede spoor.

@Frans en Lianne: Hopelijk is het voor jullie iets duidelijker?
@troubadour: Ik zal je maar gewoon gelijk geven.
@Spencer: Thanks voor thumb up!
@Ferrara: Of het vakjargon is weet ik niet, maar de chirurg is een flamboyante man die het altijd zelf over zijn klusjes heeft (operaties dus).
@Meralixe: Ik heb het bewust afstandelijk gehouden om er zo min mogelijk een jankverhaal met geveinsde emoties van te maken. Het berust, met een paar aangepaste details, voor 100% op waarheid en dan is het lastig om het zo sec mogelijk op te schrijven. Dat ik daar ook niet geheel in geslaagd ben, bewijst de reactie van Dees. Daarin heeft zij helemaal gelijk.
@Yfs: Neptieten is geen mooi woord, helemaal waar. Het zijn echter de woorden van Chantalle zoals zij die uitte bij het intakegesprek. En bedankt voor het doorschuiven van de VEC!
@Blanchefort: Dank je wel. Hoe gaat het met je?
@Dees; Zie mijn reactie op Meralixe. Scherp gezien van je. Leermoment voor mijzelf. Dank je wel.
@Simba; Krijg nou tieten! Wat leuk jou weer hier te zien! Thanks.

Nogmaals veel dank, ik waardeer elke reactie zeer, zowel de positieve punten als de kritische noten die geplaatst worden. :rose: :rose: :heart:

arta · 5 augustus 2015 op 12:20

Spuit elf wil ook nog wat kwijt 😉

Heel mooi ‘zacht’ stuk, dat door onderkoeling juist harder binnenkomt!
Erg goed geschreven!

Nachtzuster · 5 augustus 2015 op 19:38

Je mag altijd spuit elven, arta. Thanks! :-*

pally · 25 augustus 2015 op 14:10

Nu pas, nu de maand bijna om is, lees ik je stuk. Sorry. Het voordeel is dat er dan al veel onder staat( tevens nadeel) Het stuk raakte mij zeker en het verschuiven van perspectief( al geregistreerd voor Dees reactie gezien te hebben) vind ik ook jammer. Maar ik vind dat je deze situatie mooi beschrijft en juist door de soms wat ruwe woorden tussendoor houd je het down to earth.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder