Wanneer je door rood fietst op een tandem, wie krijgt dan de boete? Ik vraag het mij al een tijdje af. De vraag valt in het niets met de verkiezingskwesties van afgelopen tijd, maar wie zegt dat een vraag bestaansrecht ontleent aan zijn importantie? Google weet het niet, dus speel ik met het idee om binnenkort de proef op de som te nemen. Grote kans echter dat ik tegen die tijd al tientallen anderen vragen belangrijker vind. Mensen hebben meer vragen dan antwoorden; meer problemen dan oplossingen.

Vragen in verschillende vormen en mate van relevantie. Waarom is Robijn Black Velvet wit? Hoe kan het dat Captain Iglo na twintig jaar nog steeds niet ouder is geworden? Waarom zijn er kinderen die honger lijden? Voor de hand liggende antwoorden willen we soms niet horen, terwijl het vaak stil blijft als er vragen van wezenlijk belang worden gesteld. Ik hoorde laatst dat Raymond Van Barneveld linkshandig is, maar zijn darts gooit met rechts. Ik vraag mij dan af hoeveel succesvoller hij was geweest wanneer hij al die tijd gewoon met links had gegooid.

Er zijn veel meer vragen waarop we het antwoord nooit zullen vinden. Bestaat God? Is onvruchtbaarheid erfelijk? Het zijn frustrerende vragen, die ons verward kunnen achterlaten. En dan te bedenken dat er ongetwijfeld onjuistheden zijn die wij ons hele leven voor waar zullen houden. Wat is het nut van al dat vragenstellen als er geen garantie bestaat op een bevredigend antwoord?

Uitersten in onze opvattingen verdwijnen wanneer men dichter bij de waarheid komt, zoals seizoenen vervagen zodra je de evenaar nadert. Ik geloof dat het verlangen naar antwoorden je dichter bij dat ware brengt. In deze filosofie blijft er één vraag over: wat is die waarheid? Ik weet het niet, en ik vrees dat ik nooit kennis zal maken met het antwoord. Laten we er echter nooit mee stoppen om onszelf dit af te vragen.

Categorieën: VEC

JC

Studeert in de hoofdstad, leeft in de Keistad.

12 reacties

Karen.2.0 · 1 april 2017 op 00:16

Kei van een column JC, mooie VEC, ik wist het 😉

Mien · 1 april 2017 op 18:55

Prima VEC. Waar zou dat nu een antwoord op zijn? Dat is de vraag! Maakt je altijd wijzer. De vraag.

Nummer 22 · 1 april 2017 op 19:56

Tja..wat is de reden dat kamikaze piloten een helm droegen?

Nummer 22 · 1 april 2017 op 19:57

Bestelt een obesitas persoon 1 big Mac 1 large french fries en….1 dieet coke.. tsja

NicoleS · 1 april 2017 op 20:06

Elk antwoord roept meestal weer vragen op. Hoe meer je weet hoe meer er te leren valt. Nice

Midian · 1 april 2017 op 21:38

Heel diepe column. Ik worstel met de vraag wat voor zin dit leven voor mij heeft, heb er al jaren mijn hoofd over gebroken en nog geen antwoord gevonden, misschien komt dat met het ouder worden.

Esther Suzanna · 2 april 2017 op 10:59

Prachtige column!

Spencer · 2 april 2017 op 13:17

Kinderen lijden honger omdat ze geen eten hebben.

Bruun · 3 april 2017 op 08:34

Mooie VEC, JC!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder