Je kent ze vast. Of misschien prijkt er wel één in jouw gang of woonkamer. Zo’n niet te missen muursticker met een catchy tekst die ‘raakt’ (no offence trouwens, je bent echt niet de enige sinds we ze voor het eerst zagen in VT-Wonen en massaal ‘Oeh, gaaf zeg!’ riepen).  Twee vierkante meter die je eraan herinnert hoe het is bij jou thuis. Je mocht het eens vergeten. Boven de Riviera Maison-bank met een Action-raamwissertje gladgestreken teksten als:

‘In dit huis hebben we plezier, maken we fouten, zeggen we sorry, beginnen we opnieuw, worden we boos, vergeven we, geven we knuffels, horen we bij elkaar, hebben we lief.’ Heerlijk hè. Gaaf, dat ook. Eigenlijk niks mis mee als ik het weer lees. Zo tricky, ik zou er bijna weer intuinen. Maar wat zegt zo’n sticker eigenlijk?

Happy-Family stickers noem ik ze wel eens afgunstig. Maar in mijn geval veroorzaken ze ook jeuk, dus jeukstickers is misschien een beter woord. Ik heb ook wel op het punt gestaan om er één te plakken op een niet te missen, confronterende plek. Om me eraan te herinneren ‘hoe het heurt’, niet omdat het klopt.

Zo’n sticker is leuk maar laat ook een hoop weg. Niet dat we hier niet (door de bank genomen) happy zijn, maar ‘In dit huis’ dekt het de lading van een dag in ieder geval niet. Ik mis woordjes als ‘rondslingeren’, ‘stress’ en ‘te weinig seks’ (maar dat heb je met een latrelatie), en ik kan nog honderd andere woorden verzinnen die van toepassing zijn.  Vul zelf maar es wat in. Zo zijn er ook gezinnen te vinden waar  ‘In dit huis sla ik mijn vrouw verrot en zuip ik te veel’ een waarheid als een koe is. En dan komt dat van sorry zeggen en die knuffel er natuurlijk achteraan (want zo gaat dat). Maar dat is  lang niet zo leuk en verkoopt natuurlijk voor geen meter. Nee, in zulke gevallen kan je beter het origineel op de muur mikken, dat snap ik heus wel. Schijnsticker is ook een goed woord bedenk ik nu.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat voor hen die de sticker wel in vol ornaat hebben hangen en dagelijks het ‘Von Trapp-gevoel’ onder de neus gewreven krijgen, dat het waar is wat er staat en niets te wensen overlaat. Anders wordt zo’n sticker een frustratie, toch?

Categorieën: VEC

24 reacties

NicoleS · 1 februari 2017 op 06:55

Hahaha, bij ons zou rondslingeren stress en te weinig seks zeker niet misstaan. Plak daar vol huis en regelmatig klote sfeer bij en dan zit je in de Bulls eye. Leuke VEC!

Mien · 1 februari 2017 op 08:05

‘I can resist everything, except temptation’, van wilde Oscar, hangt bij ons in de keuken, naast ‘Less is more’. Op de deurpost die van ijzer is. Magnetische spreuken. Mooie VEC Karen. ?

Bruun · 1 februari 2017 op 08:07

Geweldige column met dito titel. ‘Schijnsticker’ is een prachtvondst die de lading prima dekt. Ik heb genoten van deze VEC!

  Karen.2.0 · 1 februari 2017 op 09:46

  Goed zo! Het schrijven van deze ‘prikker’ was ook leuk 😉 Dank je Bruun

van Gellekom · 1 februari 2017 op 09:08

Bij mij thuis staat op de muur : als ik gemekker wil horen, koop ik wel een geit
Heerlijke column Karen. Top

Nummer 22 · 1 februari 2017 op 09:44

Karen!VEChapeau!?????.

Ach, het verlangen op stikkers, houten planken, metaal, glas,steen te lezen en dat in de manden, winkelwagentjes of als trofee in de onderbroek, jaszak bij thuiskomst de plek te geven waar de verlanger (m/v) dat wenst.. lees ik, bij de kassa van het verval de tekst’ Wie hier heerlijk schijt die zit geweldig en wordt door eigen stront geur verblijd’

En dat klopt. De behangplaksel wordt al geroerd. Ik sta binnenkort met de kinderopvangkinderen een demonstratie te geven bij Prakkix
‘achter het behang plakken doe je zo’

Ik vind tekstbordjes…zo 1940.. en dat werd ook al een ramp!

  Karen.2.0 · 1 februari 2017 op 09:50

  Jij snapt t 22, ‘het leed dat spreukjes-bordjes kopen heet’. Dank je! 🙂

   Nummer 22 · 1 februari 2017 op 15:54

   Karen, c.s.

   De 2e kamer- inmiddels wanstaltig geworden aantal partijen die met hun spreuken poster de CO 2 uitstoot verhogen, maar dit terzijde – verkiezingen geven de spreukjes industrie een omzet waar zij blij mee worden en de kopers het gevoel hebben begrepen te worden.

   Het begon al door de Gristelijke partijen die uit hun bijbel deel (Spreuken)de kijker bestoken met teksten “..in de bijbel staat..” en dat is voor ons een fundament. Daarbij mij met hun zuurpruim bekkentrekkende gezicht en pruillippend, mijn maagzuur oprispende gevoel naar een kokhalzend nivo stuwt.. En nu al die eenlingen met een hang naar oreren en niets zeggen met hun gejatte teksten (MR) en hun eigen sprookjes, pardon spreuken.

   De mooiste spreuk vind ik nog steeds:
   ‘Vloeken is aangeleerd (daaronder een afbeelding van een papagaai). op een bord bevestigd aan een lanatarenpaal in de gristelijke gemeente (Alphen a/d Rijn). Daaronder stond – in zwarte verf en maanden lang ‘bidden ook’

   Kijk, dat is nu de waarheid! Politieke leuzen, spreuken zijn aangeleerde sprookjes en geloven ook!
   Maar alles geheel terzijde en waarvan akte!

   😉

Menno · 1 februari 2017 op 09:54

Leuk stukje en ook weer een bron van inspiratie. Na dit gelezen te hebben, zou ik teksten kunnen schrijven over tegeltjeswijsheden op de doos of kleine gele bordjes achter de autoruit. 🙂

Karen.2.0 · 1 februari 2017 op 10:49

Ja Menno, zo werkt dat, het 1 haalt het ander aan. Succes met je volgende stukje, dank je wel 😉

Esther Suzanna · 1 februari 2017 op 12:12

Leuk stuk, Karen 🙂

Trebor · 1 februari 2017 op 14:36

Ik zou zeggen, dit allemaal gelezen hebbend: weg ermee. Hang een foto van jezelf op. Dan weet iedereen waar het om gaat. Stuk snijdt wel hout, natuurlijk.

  Karen.2.0 · 1 februari 2017 op 18:51

  Twee vierkante meter van jezelf als spiegel van de ziel..? Dan maar een olijk prentje 😉
  En over ‘het stuk’: als het maar raakt, op wat voor manier dan ook. Dank je wel Robert!

Nummer 22 · 1 februari 2017 op 19:55

The Talking Heads!

?

Dees · 2 februari 2017 op 12:47

Ik krijg altijd de neiging om de discussie aan te gaan met muurstickers. Voor mij zouden de te negatieve muurstickers daarom beter werken. Iets als:
Verpruts je dag, doe niets!
Vrouwtje mag ik u bidden, druppel op de rand en niet alleen in het midden! (mag ook op een tegeltje, blauwe achtergrond, witte letters)
Maak je de hele nacht zorgen over de dag van morgen.

Ik ruik een markt voor discussieopwekkende muurstickers 😀

Geweldig leuk onderwerp in deze column, top!

pally · 2 februari 2017 op 23:07

Wat een leuk onderwerp,Karen en dito reacties, wat betekent: een goeie column die beweging brengt! Zelf heb ik maar één(ooit cadeau gekregen)sticker op een houten bordje in huis:
” Life is short, buy shoes”

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder