Chinezen zijn bijzonder goed in kopiëren. Kijk naar het aantal inwoners van China en je begrijpt wat ik bedoel. Elektronica, cd’s, kleding, het is een Chinees om het even. Hij kijkt er één keer naar en maakt een replica. Dingen bedenken doen ze ook, maar pas écht befaamd zijn ze om hun nabootskunsten. Doorgaans niet van echt te onderscheiden. Nou ja, van de buitenkant dan. Als je je goedkope Bing & Ulofsen aanzet, komt er nog wel eens rook uit in plaats van de nieuwe hits van Caldploy. En juist die onbetrouwbaarheid kan grote gevolgen hebben. Ik lees in de krant dat er in China een chronisch tekort aan piloten is. Jaren van economische groei maken dat de gemiddelde rijstboer ook eindelijk van een vliegvakantie kan genieten. En van gemiddelde rijstboeren hebben ze er veel in China. Zo stijgt het aantal vliegreizigers en daarmee de vraag naar piloten explosief. Een flink aantal slimmeriken is daar handig op ingesprongen. Die dachten: het namaken van zo’n vliegdiploma is een peulenschil en daarmee zitten we geramd voor een baan als piloot! Inmiddels zijn tweehonderd Chinezen vliegenier geworden met een nepdiploma. Tweehonderd! Plotseling ben ik er niet zo rouwig meer om dat mijn vlucht met China Airlines volgeboekt zit. Je zal een vliegenier achter de stuurknuppel hebben zitten die nog maar net Flight Simulator 4.0 uitgespeeld heeft. Of nog erger: een inferieure nepversie van Flight Simulator 4.0! Naar verluidt heeft de topman van Ryanair wel oren naar een zwendel met Chinese vliegdiploma’s. Pupillen zónder een peperdure opleiding betekent immers een reusachtige kostenbesparing. Als een stewardess een vliegtuig kan laten landen, dan moet een ongeschoolde Chinees dat ook kunnen, is zijn motto.

Ik heb altijd gedacht dat er een strenge voorselectie plaatsvindt bij aspirant-piloten. Maar Chinezen kopiëren sollicitatieprocedures zó goed, dat hun tekortkomingen pas aan het licht komen als ze eenmaal in de cabine zitten en in moeten grijpen. Als het vliegtuig lijdt onder hevige turbulentie en iedereen angstig naar de gezagvoerder kijkt, roept de zogenaamde piloot: “Sorry dames en heren, maar thuis druk ik in zo’n situatie op de knop ‘Automatic’, maar die doet het niet meer.” Daar zit je dan met je goedkope ticket.

Er schiet me iets te binnen. Jan Peter Balkenende was onlangs in China. Ik verdenk hem ervan gedoogdiploma’s mee naar huis te hebben genomen voor Rutte, Wilders en Verhagen. Diploma’s van Chinese makelij. Op papier kunnen de rechtse fractieleiders prima plannen opstellen, maar o wee als ze straks echt met elkaar moeten gaan werken. Dan blijkt die samenwerking ineens hartstikke nep!

Categorieën: Actualiteiten

11 reacties

Avalanche · 13 september 2010 op 09:52

Enge gedachte, mooie opbouw en grappige laatste alinea. Gedoogdiploma’s :hammer:

SIMBA · 13 september 2010 op 11:17

Tsja….nou wil het geval dat ik binnenkort moet vliegen, gelukkig niet naar China.

Frans · 13 september 2010 op 23:11

Leuke wending op het einde. Maar Aziaten zijn echt meesters in het copieren. Mijn Vietnamese vrouw had nog nooit behangen en kende dat ook niet. Een vriend van me deed het twee banen voor en zij deed de rest van de flat. Het behang zit er nu 12 jaar later nog steeds op. Ze keek een keer bij m’n moeder over de schouder mee die m’n favoriete gerecht scherpe kip maakte. Haar versie deed er niet voor onder. Het kan natuurlijk toeval wezen.

LouisP · 13 september 2010 op 23:41

Kwiezel,
die eerste alinea….da’s is buitencategorie spitvondige grappen..”Caldploy’….da’s de maks..

hee, top maar voor mij had die laatste alinea weg mogen blijven maar wel echt gelachen…

gr.
louis

Nimrod1979 · 14 september 2010 op 16:16

Ik ben pas nog vanuit China teruggevlogen met KLM. Daar ben ik nu wederom dankbaar voor. Leuke column!

sylvia1 · 14 september 2010 op 20:53

IJzersterk, dat bruggetje van de namaakcultuur in gebruiksvoorwerpen naar namaak-pilotenbrevetten. Maar om vandaar dan nog eens naar JP te springen, dat ging me niet zo goed af, iets te ver gezocht voor mij denk ik.

Anti · 15 september 2010 op 08:05

😆 Hij is echt weer erg grappig, Kwiezel. Echt leuke vondsten en de details maken hem. Zoals die 4.0 Simulator, de link naar Ryanair en hun landende stewardesssen. Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik word intussen een kopie op andere reacties, maar inderdaad bruggetje naar Balkenende beetje jammer.

Kwiezel · 15 september 2010 op 08:22

Hi allen,

Weer genoten van jullie mooie reacties, hartelijk dank. Laatste alinea is kwestie van smaak, maar kan me voorstellen dat ie nogal onverwachts komt. Volgende zit alweer in t koppie 😉

Nimrod1979 · 15 september 2010 op 12:11

Goed zo. Een schrijver staat achter z’n werk. 😉

Mien · 16 september 2010 op 08:34

Gaat heen en vermenigvuldigt u.
Het Westen en Oosten beiden het Noorden kwijt?
De Chinezen weten er weg mee.

Mien Mien Mien

Sneeuwgans · 16 september 2010 op 18:20

Fright Stimulator 4.O :lach:

Leuke column Kwiezel!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder