Op de dag van dit schrijven duurt het nog maar vier dagen en dan is de maand maart weer aangebroken. Eindelijk. Want dat betekent dat per aanstaande woensdag chocoladepaaseitjes in dit huis gehaald worden. Inderdaad, dan [i]pas[/i]. Ik weet dat het erg ongeloofwaardig klinkt gezien het feit dat de paaseitjes alweer enkele weken vrolijk gekleurd in de Jamin-etalage liggen, maar paaseieren ontbraken sinds hun eerste verschijning ergens begin februari consequent op het boodschappenlijstje van mijn moeder. Heel gemeen natuurlijk. Paaseitjes zijn slechts beperkt in het jaar verkrijgbaar (net als pepernoten, chocolade letters en kerstkransjes) en deze beschikbare periode moet optimaal benut worden! Een kilootje per week, [i]minstens[/i], zou ik daarom zeggen. Tot aan de dag van Pasen, en dat is pas ergens halverwege april.

Maar mijn moeder was niet overtuigd en tot op heden kwamen chocolade-eitjes niet met de boodschappen mee naar huis. Misschien wilde mijn moeder mij behoeden voor een puistenhoofd (het is nooit [url=http://www.clearasil.nl/pages/overjehuid.asp]wetenschappelijk bewezen[/url], maar ze hebben dan ook geen onderzoek naar mijn huid gedaan, vandaar) maar dan had ze niet moeten besluiten een datum te stellen, maar ze geheel moeten te boycotten. Dat had dan wel enkele huiselijk ruzies opgeleverd en verstandigerwijs heeft ze voor een (redelijke) guldenmiddenweg gekozen. Niet dat ik mij met deze maatregel geheel kan vinden, maar het was voldoende om voorlopig de vrede in huis te bewaren.

Bovendien, toegegeven; aan de ene kant begrijp ik mijn moeder ook eigenlijk wel. Lekkernijen in dit huishouden zijn geen lang leven gegund en gezien het [i]op=op-principe[/i] zorg een ieder er wel voor dat hij of zij er tijdig bij is. Niets voor niets worden de chocolade-sinas-schijfjes elke dinsdagavond netjes onder alle vier de inwoners verdeelt (de huisdieren uitgezonderd uiteraard)! Gelukkig zitten er twintig in een pakje en zijn we niet met zijn drietjes, dat zou zo moeilijk delen zijn. Want we zullen [i]eerlijk [/i]delen, en niet ik een ook-maar-klein-beetje-meer dan jij. Zou het delen niet gebeuren, dan was het bakje al leeg voor je het woord [i]chocolade-sinas-schijfjes[/i] kon zeggen en zouden de restjes tussen onze tanden het enige zijn waarvan we iets proefden. En dat paaseitjes hetzelfde lot beschoren zijn, deed mijn moeder bepalen tot het instellen van een datum. Het twee-paaseitjes-per-dag-systeem had in het verleden immers nooit bewezen te werken en ze verzon daarom in een verwoede poging iets nieuws.

En gelukkig is het dus bijna maart. Nog even en het paaseitjes-festijn is zover. Op=op, [i]the race of the fastest-eater[/i] gaat bijna van start.

Of misschien toch niet? Want sinds enkele dagen staat er (tot mijn schrik) in onze voorraadkast tussen de pannenkoekenmix en blikken tomatensoep een klein kluisje. Eerst zat de sleutel er nog in en dacht ik dat de voorraadkast slechts een tijdelijke (maar wel vreemde) opbergplaats was. Maar nu is de sleutel spoorloos verdwenen en het kluisje is naar alle waarschijnlijkheid vast aan de muur geboord, er is geen beweging meer in te krijgen. Geen tijdelijkheid dus, maar overduidelijk geplaatst met een reden.

[img align=left]http://www.linkylog.nl/images/popup/kluis.jpg[/img] Ik vrees het ergste…

(Stukje oorspronkelijk geplaatst op 25 februari op [url=http://www.linkylog.nl]Linkylog.nl[/url])

Categorieën: Gein & Ongein

10 reacties

Ma3anne · 5 maart 2006 op 08:33

[quote]Maar mijn moeder was niet overtuigd en tot op heden kwamen chocolade-eitjes niet met de boodschappen mee naar huis.[/quote]
Sja, moet je moeder ze voor je halen dan? Kun je toch ook zelf, als je niet zonder kan! Sjongejonge. 😮

Linkylog · 5 maart 2006 op 09:30

Dit stukje is geplaatst bij Gein & Ongein, en je hoeft het stukje dan ook zeker niet serieus nemen, hoor Ma3anne.
Ik heb namelijk wel degelijk een flinke portie paaseitjes gehaald, alleen is het toch altijd fijner al je moeder ze betaald. 😉

(opbouwende) kritiek over het woordgebruik, zinsopbouw, spelling (?) etc etc is verder welkom!

bert · 5 maart 2006 op 10:49

Oké, dan de spelling en het taalgebruik:

[quote]maar ze geheel moeten te boycotten.[/quote]
Hier staat een “te” te veel.
[quote]Niets voor niets [/quote]
Niet voor niets
[quote]worden de chocolade-sinas-schijfjes elke dinsdagavond netjes onder alle vier de inwoners verdeelt [/quote]
verdeeld, volgens mij is dit “’t kofschip”, de “l” van verdeel staat niet in “kofschip” dus wordt het voltooid deelwoord met een “d” geschreven
[quote]ik een ook-maar-klein-beetje-meer [/quote]
ik ook maar een klein beetje meer
[quote]geboord[/quote]
in deze zin kun je beter van “bevestigd” spreken, een kluis wordt niet aan de muur geboord

Ik zou overal alle haakjes en cursief geschreven woorden weglaten en in normaal ABN proberen om deze accenten te verwoorden.
Je zou nog kunnen proberen om de column iets in te korten om hem op die manier krachtiger te maken.

Verder vind ik het een leuke Paas column

Prettige Paasdagen en veel chocoladeplezier gewenst

Mosje · 5 maart 2006 op 11:13

[quote]Sja, moet je moeder ze voor je halen dan?[/quote]Ma3, jij weet toch ook wel dat paaseitjes door een ander meegenomen veel lekkerder smaken dan de zelf gekochte? Sterker nog, als je stiekem eet van die door een ander meegenomen eitjes, smaken ze nog lekkerder.

KawaSutra · 5 maart 2006 op 12:38

In aanvulling op Bert zijn aanwijzingen:

[quote]Lekkernijen in dit huishouden zijn geen lang leven gegund en gezien het op=op-principe zorg een ieder er wel voor dat hij of zij er tijdig bij is.[/quote]
Moet zijn: zorgt

3e alinea: vier maal het gebruik van het woordje ‘maar’. Ik zou de zinnen anders formuleren om dit te voorkomen. Het gebruik van de komma vóór het woord ‘maar’ lijkt mij ook niet geheel juist.

[quote]Dat had dan wel enkele huiselijk ruzies opgeleverd en verstandigerwijs heeft ze voor een (redelijke) guldenmiddenweg gekozen. [/quote]
verstandigerwijs moet zijn: verstandiglijk
(vind ik ook geen geweldig woord maar komt uit Kramers)

Verder is het een smakelijke column, ik ben ook gek op paaseitjes. 😛

Chantal · 5 maart 2006 op 17:44

Bedankt hoor. Dankzij jou ben ik helemaal in de paaseitjes-stemming geraakt. En laat mijn moeder ze nou net gisteren gekocht hebben. Daar gaat m’n slanke lijn 🙁 😛 Leuke column.

DriekOplopers · 5 maart 2006 op 20:14

Paaseitjes zijn lekker. Erg lekker. Maar Paasbrood, dát is pas geweldig. Ik kan niet wachten… Ik haal altijd enorme hoeveelheden als het zover is…

En qua kluis, trouwens: met grof geweld krijg je alles open 😉

Driek Openlopers

wendy77 · 5 maart 2006 op 22:10

Ik heb net een hele zak meegenomen. Lekker dacht ik…..zijn het de verkeerde. Gevuld met cocos. Viel dat ff tegen, hahaha.
Morgen ff nieuwe scoren.

Leuke column hoor.

sally · 6 maart 2006 op 01:15

Ach, dan toch even een anekdote van mij:

De bakkersvrouw zegt tegen m’n dochter van toen vijf jaar oud:”Wil jij een paaseitje?”
Ze pakt het eitje aan dat haar aangereikt wordt.
Buiten zegt ze tegen mij: “Wat een stomme mevrouw, dit is geen paaseitje.”
“Hoezo?”vraag ik
“Nou, dat zie je toch wel, dit is een groen eitje.”

Li · 6 maart 2006 op 09:26

Hi hi, komt me bekend voor.

Kritiek?
Ik vind het storend als er veel tekst tussen haakjes staat.

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder