Het woord cultuur komt uit het Latijn van cultura en is afgeleid van colere. Het betekent bebouwen, bewerken, vereren, versieren en onderhouden. Vooral dat laatste gaat met name op de werkvloer wel eens mis. Onlangs werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Tijdens een confrontatie met oud-collega’s uit de financiële wereld bleek dat ik die cultuur ben ontgroeid. Ik heb het niet onderhouden.

Vroeger werkte ik in een papieren wereld die gemaakt was van geld en gebakken lucht. Ik had een tópsalaris, er was tópautomatisering, we hadden een tóplocatie.
Alles ging automatisch, zelfs de Wc-deur.

Wat heb ik moeten wennen aan de ziekenhuiscultuur. Alles ging er langzamer. De gesprekken, het koffie zetten, het lunchen, het computeren. Vooral dat laatste ging tergend langzaam. Eeuwen duurde het voordat het beeldscherm reageerde op het toetsenbord.
Van mailen had niemand gehoord, alles ging “ live” en face-to-face.

Laatst hat ik een etentje met oud-collega’s uit die papieren wereld. Ik zeg het eerlijk, soms twijfel ik nog aan mijn carrièreoverstap. Hoewel ik mijn werk als doktersassistente leuk vind, blunder ik regelmatig. Live, nooit per mail.

Het onderwerp communicatie kwam ter sprake. Communicatie binnen het verzekeringsbedrijf. Hierin gaat veel geld om, vooral aan klantgerichte cursussen waarin je leert de telefoon te pakken om zo snel mogelijk te verkopen. Klantgerichte commercie.

Van mijn oud-collega’s leerde ik, dat er iets nieuws is uitgevonden. Het heet elektronisch communiceren. Met een schermpje, dus niet mét, maar tegen elkaar. Op mijn oude werkvloer wordt al tijden niet meer gevraagd hoe het met je gaat. Het enige doel nog, is productie.

Als je niet genoeg verkoopt, dan krijg je een automatische E-mail van je teamleider: dan moet je productie omhoog. Targets en afspraken zijn namelijk zichtbaar. Als je hierop niet reageert, krijg je een nieuwe E-mail, van de leidinggevende van je eigen leidinggevende.

Daarnaast werken mijn collega’s tegenwoordig met E-learning. Dat houdt in, dat ze elke ochtend een E-mail krijgen van LOI-gehalte met productinformatie. In de middag volgt dan een overhoringsmail over de stof van die ochtend.
Mijn mond viel open. “Zulke dingen kunnen ze toch gewoon vragen?” vroeg ik.

Overigens werd het nog gekker. Als je de middag E-learningsmail niet behandelt, krijgen mijn collega’s met de regelmaat van de klok een herinneringsmail, met de mededeling dat ze nog niet hebben voldaan aan de E-learning punten van die dag. Weer een target niet gehaald.

Ik heb heel hard gelachen, tot de tranen mij over de wangen liepen. “Dit moet ik op mijn huidige werkplek vertellen” zei ik. “Dit geloven ze nooit. “

“Hoe doen jullie dat dan in het ziekenhuis?” vroegen mijn oud-collega’s. “Hebben jullie geen nieuwe informatie of dingen die je moet weten?” Toen ik vertelde dat wij gewoon mét elkaar praten mét een vérs kopje koffie, viel het stil.

Kracht van de stilte, zo kan het ook.

Categorieën: Maatschappij

Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

8 reacties

Avalanche · 5 februari 2010 op 08:40

Met stijgende verbazing heb ik jouw column gelezen, O. Hoewel ik er vreselijk om moest lachen is het eigenlijk van een enorme treurigheid. In de loop van de middag overhoord worden. Tssss…..

(Ik geloof dat je maar blij moet zijn met je overstap. Heel blij, zelfs.)

Ontwikkeling · 5 februari 2010 op 10:00

Elektronische taalblunder, ofwel Taalvaut gescoord ;-(
Want..”ik hat een etentje…” moet natuurlijk zijn had met een d…

trawant · 5 februari 2010 op 11:56

Mail van: CX spellingsmanager
Aan: Ontwikkeling
dd : 05020010

Zeg Ontwikkelling,

Ik heb nog geen reactie op mijn spellingsinstructie van hedenmorgen 0821.
Daarom wil ik graag dat je voor einde werktijd
01700 de volgende werkwoorden van de juiste uitgangen voorziet.
Denk aan de meervoudsvorm voor de juiste vervoeging.
Ten overvloede herinner ik je nog even aan de standaard aftrek van 5 e-learning punten bij geen reactie van jouw kant.

Met vr gr,
Trawant, Executive manager spelling/interpunctie CX

Ik verga.. d, t, dt
Ik aanba.. d, t, dt
Ik beza.. d, t, dt
Ik bena.. d, t, dt
Ik ba.. d, t, dt

Morgen instructie over de tussen n.

pally · 5 februari 2010 op 12:42

De inhoud heb ik met verbazing gelezen,OW. Wat een kleutercultuur op je oude plek! Wees blij dat je daar weg bent.
Wel veel fouten in je stuk, dat wat mij betreft ook met heel wat entertjes minder toe zou kunnen. Dit leest zo huppelig. 😀

groet van Pally
Trawant: 😆 😆 😆

Ontwikkeling · 5 februari 2010 op 14:49

Ik verga der?.. d, t, dt
Ik aanba.kken?. d, t, dt
Ik beza.t me . d, t, dt
Ik bena.der . d, t, dt
Ik ba.dder . d, t, dt

🙂

Ontwikkeling · 5 februari 2010 op 14:51

Heb steeds ruzie met de enterknop, het wil niet zoals ik wil. Vandaar :lach: :hammer:
Mijn stukjes zijn soms huppelig, ben hard aan het oefenen.

“En stuiteren zal ik.”
Omdat ik niet anders kan.

arta · 5 februari 2010 op 16:33

Grappig hoe jij het bedrijfsleven met de zorg vergelijkt. (Zelf zit ik al een aantal jaar in het bedrijfsleven, maar ik heb gelukkig heel andere, menselijke ervaringen!)

Dees · 6 februari 2010 op 10:53

Gisteren noemde ik nog iemand een colerewijf, achter haar rug om ook nog. Nauwelijks beledigend dus. Voel ik me weer vrij van zonde nu. Het is een ontzettend leuk verhaal. Is het iets om je stukjes nog even door een ander te laten lezen enzo, voor je ze instuurt? Net voor de finesses links en rechts.

Geef een antwoord