Computers. Een geweldige vinding. Niet iedereen kan goed met die krengen omgaan, maar daar heb je in het uiterste geval dan de gemeentereiniging voor. Als er dan ook nog een taxi langskomt en er staan leuke dingen op je verouderde harde schijf die door virusschorem naar de filistijnen is geholpen, kom je gegarandeerd in het Nieuws van de Dag!
Nou vraag ik me af hoe vaak een computer langs de stoeprand staat (1) die niet meer aan de praat te krijgen is door de eigenaar (2) en waarop ‘gevaarlijke informatie’ staat (3) die door een passerende taxichauffeur (4) wordt opgemerkt (5) en wordt meegenomen (6) waarna de taxichauffeur het ding in een handomdraai weer aan de praat krijgt (7). Natuurlijk is dit alles toeval. Maar het kwam wel goed uit voor Peter R. de Vries! Deze journalist die de sensatie niet schuwt wil de politiek in en kan extra publiciteit natuurlijk goed gebruiken. Hij nam dan ook alle tijd (van juni tot oktober) om alle informatie die op de harddisk van de kapotte pc stond, door te spitten. Het briefgeheim schenden was voor hem geen punt. Hij brak met de toegangscode die op de harddisk stond, gewoon in in de e-mailbestanden van de officier van justitie die de pc aan de gemeentereiniging had aangeboden. Mag je voor de vuilnisman bestemde goederen trouwens meenemen? Mag je iemands e-mail lezen als daar geen toestemming voor is gegeven? Ben je dan niet strafbaar? Maar de Vries is toch journalist, zult u zeggen. Ja, en soms nog een goeie ook. Althans, een slimme. Maar ik zou echt niet op hem stemmen… :warn:

© Jan Bontje 2004

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Massau · 12 oktober 2004 op 10:51

[quote]Nou vraag ik me af hoe vaak een computer langs de stoeprand staat (1) die niet meer aan de praat te krijgen is door de eigenaar (2) en waarop ‘gevaarlijke informatie’ staat (3) die door een passerende taxichauffeur (4) wordt opgemerkt (5) en wordt meegenomen (6) waarna de taxichauffeur het ding in een handomdraai weer aan de praat krijgt (7). [/quote]

Tsja, dat zijn inderdaad wel veel toevalligheden op rij.

Wat zou jij overigens doen als je een computer vond met dat soort informatie?
(1) De betreffende ermee chanteren (… anders breng ik hem naar Peter R.)
(2) Naar de politie
(3) Direct naar Peter R.
(4) Naar de eigenaar
(5) Alsnog bij het vuil
(6) Ander, namelijk.

Mup · 12 oktober 2004 op 13:30

7. Aanbieden tegen een vergoeding aan AT5, maar dan pas afgeven als er betaald is?

Groet Mup.

pepe · 12 oktober 2004 op 19:14

Een beetje slimme meid/vent zou in ieder geval de harde schijf vernietigen, in stukjes zagen? of als het moet de fik erin.

Raindog · 12 oktober 2004 op 20:02

Beste Bontje,

Meneer Peter is niet helemaal mijn type. Hij heeft van iets wat mij niet echt ligt zijn werk gemaakt: sensatie. Hij zit wat dat betreft met zijn programma bij de juiste zender met het bijbehorende juiste publiek. Inderdaad, die meneer Peter is slim. Tussendoor verricht de man vaak erg nuttig werk, al was het alleen maar om het inkijkje in bepaalde circuits dat hij zijn publiek gunt. Circuits waarvan wij anders niets te zien zouden krijgen.

Ik heb geprobeerd de uitzending uit te kijken. Het lukte me niet; telkens wanneer de spanning weer flink werd opgeklopt kwamen de wasmiddelverkopers weer langs. Dat is natuurlijk wel de reden waarom deze man kan doen wat hij doet. Ik gun hem de kijkcijfers en de reclameopbrengste van harte wanneer hij zo nu en dan iets op weet te lossen en zodoende de betrokkenen en ons rechtssysteem weet te helpen. Nuttig werk en soms met gevaar voor eigen leven. (Misschien ook wel voortdurend maar meer dan ik daar nu van weet hoef ik niet te weten om eerlijk te zijn. Hij kiest er zelf voor dus zal hij er ook zelf wel mee weten te redden.)

De man zegt inderdaad een politieke loopbaan te ambiëren; ik betwijfel of Nederland daar wel op zit te wachten. Bovendien vermoed ik dat hij zich nuttiger weet te maken met wat hij nu doet. We hebben de afgelopen jaren net wat teveel van die artiesten gehad die de politieke wereld in Nederlands wel eens zouden veranderen. Tot de camera’s uitgaan en er daadwerkelijk gewerkt moet worden.

De toon in je column klinkt alsof je vindt dat meneer Peter iets uit te leggen heeft. Ik denk dat hij dat al gedaan heeft en ik ben eigenlijk wel blij dat hij dat gedaan heeft op de hem zo eigen manier: sensatie en opschudding. Voor hetzelfde geld zijn het jouw en mijn persoonlijke gegevens die op straat komen te liggen en van een overheid en gezagsdragers verwacht ik meer zorgvuldigheid. Terecht ook dunkt me. Het zou me niet verbazen als er nu automatiseerders op de stoep staan te dringen, daar bij het openbaar ministerie. Ik ga er dan ook van uit dat wij daar allen van zullen profiteren. Een overheid dient nu eenmaal zorgvuldig om te springen met de persoonlijke gegevens van haar burgers. Gezagsdragers horen hun pc niet op straat te zetten. Moeilijker of ingewikkelder is het niet. Wanneer dat wel gebeurt kun je er op wachten dat het misgaat. En van Peter R. de Vries weet je tenminste één ding zeker: hij brengt de spullen in ieder geval keurig terug. Van mij mag hij het tot aan de laatste cent toe exploiteren. Nuttig werk met nuttige resultaten.

JanBontje · 12 oktober 2004 op 20:45

Tsja, dat zijn inderdaad wel veel toevalligheden op rij.

Wat zou jij overigens doen als je een computer vond met dat soort informatie?
(1) De betreffende ermee chanteren (… anders breng ik hem naar Peter R.)
(2) Naar de politie
(3) Direct naar Peter R.
(4) Naar de eigenaar
(5) Alsnog bij het vuil
(6) Ander, namelijk.

Als er relevante dingen op zouden staan zou ik naar een maatschappelijke niet-commerciele organisatie of groepering stappen die misstanden bestrijdt en hen vragen er iets nuttigs mee te doen.

Ma3anne · 13 oktober 2004 op 01:11

Tonino blijft een grote sukkel, hoe je het ook bekijkt. En Peter R. de Vries blijf ik een enge man vinden.

Louise · 13 oktober 2004 op 09:04

Het blijft natuurlijk wel een beetje een eigen schuld, dikke bult verhaal. Wie zet zijn hele hebben en houden nou ook aan de straat?
Zeker met zo’n functie en met zulke informatie. Zo iemand zou beter moeten weten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder