Als ik vroeger nieuwe schoenen nodig had, ging ik met mijn moeder naar de Schoenenreus. Tot mijn negende vond ik het geen probleem om daar gezien te worden. Als tiener wordt dat ineens anders. Dan wil je geen schoenen meer met klittenband, maar Nike Air Max. Net als je vriendjes op school. Schoenenreusschoenen zijn pestmateriaal. Het werd nog erger als je moeder met de tas van de Schoenenreus door het hele dorp liep. Bijna net zo gênant als gymen in je onderbroek als je je gymspullen had vergeten.
Mijn kinderen zijn nog te klein om zich in bepaalde winkels te schamen, maar als ze ouder worden, krijg ik ze niet meer mee naar de Schoenenreus. De Aldi onder de schoenenwinkels heeft nou eenmaal een bepaalde schaamfactor. Een tiener bij de Schoenenreus kijkt altijd om zich heen of hij bekenden van school ziet. Ik kom ook wel eens bekenden tegen bij de snackbar, die dan zeggen: ‘ik kom hier eigenlijk nooit’. Dan weet je gewoon dat ze iedere zondag voor vier personen patat, vier frikadellen, twee porties bitterballen en vier milkshakes banaan halen. Large. En extra mayo.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst condooms ging halen. Ook zo’n momentje. Ik was in een periode van mijn leven aanbeland waarop ik het gevoel had dat het binnenkort wel eens zou kunnen lukken met de meisjes. Een drogist binnenstappen viel voor mij meteen af. Was ik te schijterig voor. Gelukkig hing er een automaat naast de Trekpleister. Ik fietste er in het donker heen. Geloof dat er twee gulden in moest. En maar zenuwachtig om me heen kijken of iemand me gezien had. Die condoom heeft daarna jaren ongebruikt in mijn portemonnee gezeten. Vaak ben je daar toch te optimistisch in.

De schaamtemomentjes in winkels nemen af met het ouder worden. Alleen in een lingeriewinkel voel ik me nooit helemaal op mijn gemak. Zeker niet als zo’n dame op leeftijd komt vragen of ze ergens mee kan helpen. Wat moet ik dan in godsnaam zeggen? ‘Ja hoor, ik zoek een setje waarin niet alleen mijn vrouw zich Doutzen Kroes voelt, maar waarvan ik zelf zo’n ongelofelijke tampeloeres krijg dat de buren het hele weekend geluidsoverlast hebben.’ Kom op zeg. Laat me even lekker zelf wat uitzoeken.

De Schoenenreus in Raalte maakt gelukkig een doorstart. Ik koop er geen schoenen voor mezelf – al heb ik wel reuzenschoenen – maar de kinderen willen nog rustig met een roodgeel tasje door het dorp lopen. En van het geld dat ik overhou, gaat papa nog mooi een keertje naar Hunkemöller.

Ps [url=http://rickevers78.wordpress.com/2013/01/22/boek/]boek[/url]

Categorieën: Diversen

5 reacties

Harrie · 29 januari 2013 op 14:27

Triest als je je boek zo moet verkopen. Misschien een paar exemplaren slijten bij de Schoenenreus, Hunkemöller of Aldi. Succes verzekerd. Zelfs voor halve zolen.

Ferrara · 29 januari 2013 op 22:06

Voordeel van de Schoenenreus is ook dat er niet meteen een schoolverlatertje op je lip zit, zoals bij de lingeriezaak blijkbaar wel het geval is en dan nog een dame op leeftijd ook.

Meralixe · 30 januari 2013 op 08:37

De (sluik)reclame voor uw nieuw boek wekt bij mij weinig of geen nieuwsgierige kooplust op.

Deze column ook niet.

Sagita · 30 januari 2013 op 11:21

Uit het leven gegrepen. Genoten!
groet Sa!

Floris · 30 januari 2013 op 20:23

Prima stukje. Geen probleem met reclame. Gefeliciteerd met je bundel! Anders had ik het niet zo snel geweten. Zo professioneel zijn we op columnX toch niet bezig dat we daar moeilijk over moeten doen?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder