Ze wijst verontschuldigend, maar ook wat lacherig, naar een vierkante rieten mand op de vloer. ’Daar zitten de condoleance brieven in. We zeggen tegen elkaar als er weer een aantal binnenkomen: gooi maar even in de ‘grafbak ‘, dan lezen we ze straks wel’. Moe en breekbaar is het gezicht van de vriendin die onverwacht weduwe is geworden. Maar humor gloort een ogenblik door het verdriet heen. Haar man, een filmer, ligt in zijn eigen werkhuisje aan de dijk opgebaard, omringd door scenarioboeken vol tekeningen. Ze zijn levendig en expressief . Omrand door kriebelige aantekeningen .
De blankhouten ruwe kist heeft lussen touw als handvatten: een boot in het dok. Klaar voor haar tewaterlating. En daarna de onverwachte maar avontuurlijke afvaart. Trossen rode sierappeltjes, als betuwse vlaggen zijn vastgemaakt op het tegen de wand klaarstaande deksel. Een zeer recent kleurig fotogezicht kijkt met ironisch genoegen naar zijn eigen tafereel. Het ronde dienblad op de tafel draagt flakkerende rode en oranje kaarsen. Allerlei formaten door elkaar heen. De muren komen tot leven. Het is er warm.

Een paar dagen na de begrafenis ga ik bij haar langs. Onder het drinken van ons glaasje port is het even stil, dan zegt ze zacht met weer die twinkeling in haar ogen: ‘Weet je, toen de kist dicht zou gaan en ik voor het laatst nog even met hem alleen kon zijn, heb ik stiekem een borrelglas in zijn hand geduwd en gezegd: Hier jongen, neem maar lekker je glaasje mee op reis’.
Ze heeft de tv aan staan, een voetbalwedstrijd in de Russische mist. ’Dat voelt normaal en daar heb ik behoefte aan, af en toe de dingen te doen zoals ik gewend ben.
Zelfs het geluid van de wasmachine helpt me, ik luister er naar, het geruststellende ritme van het gewone. Of ik vul een kruiswoordpuzzel in’.

Als ze meeloopt tot de deur, wanneer ik wegga, zie ik even een aarzeling op haar gezicht en een flauwe glimlach. Dan zegt ze, met de deurknop in haar hand enigszins gegeneerd: ‘Ik heb de kleren aan die hij het laatste droeg, zijn trui en broek, enne, ja, een beetje maf, ook zijn onderbroek. Net gewassen allemaal en zo ga ik nu lekker naar de wedstrijd zitten kijken’.

Langs de dijk teruglopend naar huis, zie ik in het avondlicht een zwerm ganzen rondstappen in de uiterwaarden van de rivier met schuin opgeheven halzen. Ze maken allemaal verschillende geluiden die samen een kakofonische melodie vormen. Ik denk na over rouwen, het persoonlijke en ook soms het creatieve ervan. In dit onconventionele rouwproces zie ik humor als belangrijk element, die de zwaarte hanteerbaar houdt. De koffer wordt af en toe neergezet om de rug te ontlasten.

De lucht lijkt lichter, nadat de ganzen vleugelkleppend zijn weggevlogen.


pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

21 reacties

DreamOn · 26 december 2007 op 17:17

Tranen in mijn ogen. Om jouw prachtige column over je vriendin die ondanks haar vriendin op een gezonde manier aan het verwerkingproces van haar dierbare is begonnen. Ook tranen, omdat ik me zo rijk voel. Vorig jaar beleefde ik donkere kerstdagen, nu ben ik zo dankbaar dat ik dit jaar voor het eerst kerst mag vieren met de liefde van mijn leven.

Dank je wel voor dit mooie, schrijnende, maar ook hoopgevende verhaal. Die vriendin van jou komt er wel! En ze heeft gewoon mazzel met een vriendin zoals jij in haar leven.

Liefs DO.

Grumpy-old · 26 december 2007 op 19:28

Creatief rouwen , t zou bijna een curus kunnen zijn bij de EO . Ik zou er geen hobby van willen maken.

Pakkende column. Stemt andermaal to nadenken.

Greetz
Grumpy

SIMBA · 26 december 2007 op 19:48

[quote]In dit onconventionele rouwproces zie ik humor als belangrijk element, die de zwaarte hanteerbaar houdt. De koffer wordt af en toe neergezet om de rug te ontlasten.[/quote]
Een geweldige manier om verdriet te verwerken, maar niet voor iedereen weggelegd denk ik.

lagarto · 26 december 2007 op 20:35

Mooi vervolg op ‘wanhoop’ neem ik aan.
Sterkte met je vriendin.
Maar het gaat haar lukken proef ik.
Groeten Lagarto

Trukie · 26 december 2007 op 23:55

Na zo´n plotselinge dood kan ik me deze reacties heel goed indenken. Heel mooi beschreven.
Pas op voor de omslag naar intiemere emoties.
Na weken, maanden jaren?

KawaSutra · 27 december 2007 op 01:42

Je noemt het creatief rouwen, heel toepasselijk. Maar creativiteit lijkt een bepaalde keuze in te houden. En ik vraag me af of er een keuze mogelijk is. Je ondergaat een rouwproces op de wijze die bij je past, als onderdeel van je persoonlijkheid. Wel heel bijzonder om dat van nabij mee te maken. Een kijkje in de ziel van iemand op zijn meest kwetsbare moment.

Maar er is ook nog een andere optie. De rouw ingekapseld of verdrongen door een bepaalde geacteerde houding. En dat kan heel slecht uitpakken. Zoals jij het beschrijft komt het heel natuurlijk over. Daarom weer een prachtige column om even bij stil te staan.

pepe · 27 december 2007 op 08:07

*Slik* pfff. Zucht van verlichting, die zal eens komen, na het dumpen van zo’n loeizware koffer.

WritersBlocq · 27 december 2007 op 10:35

Ik vind het super, dat je hierover schrijft. En de manier waarop, ook, als ook de combi verdriet-lachen die net zo dicht bij elkaar ligt als haat-liefde. Daar moest ik aan denken.
Wat ik een beetje jammer vind is dat sommige zinnen wel alles hebben, maar in een vreemde volgorde.
[quote]Langs de dijk teruglopend naar huis, zie ik in het avondlicht een zwerm ganzen rondstappen in de uiterwaarden van de rivier met schuin opgeheven halzen.[/quote]
Nu hebben de uiterwaarden van de rivier schuin opgeheven halzen. Ik vind het zo lekkerder lopen: [quote] Langs de dijk teruglopend naar huis, zie ik in het avondlicht een zwerm ganzen met schuin opgeheven hoofden rondstappen in de uiterwaarden van de rivier.[/quote]
(of je hakt er een stukkie af).
Maar ik weet niet of dit goed is, of beter, of fout, of fouter. Is het stijl? Li, Ma3, haha, kom effe kijken!

Lief groetje, ook voor je buurvrouw, Pauline.

KingArthur · 27 december 2007 op 10:41

Mooie tekst. Persoonlijk heb ik moeite met de titel. Maar dat komt door die verrekte Theo en Thea. Door hun heb ik altijd andere associaties met alles waar ‘creatief’ bijstaat. Hierdoor krijgt de titel een andere lading dan welke bij de tekst hoort. Maar goed als al getikt, dat is persoonlijk.

arta · 27 december 2007 op 11:45

Enorm mooie column!
Knap hoe jouw vriendin toch nog humor op kan brengen in zulke bizarre tijden. Volgens mij is humor ook zo’n beetje het enige wat een mens door moeilijke tijden heen kan helpen!

Dees · 27 december 2007 op 11:56

Bij mij een brok en een lach. Ik vind deze mooier dan de vorige over je vriendin, het is echter. Voor mijn gevoel dan.

Het is soms ook wel vreemd dat je in het begin van een rouwperiode soms nog meer lacht dan in normale tijden…

pally · 27 december 2007 op 14:03

Ha WB, ik ben het met jouw woordvolgorde eens, die is duidelijker en loopt beter,

bedankt van Pally :kus:

Anne · 27 december 2007 op 14:25

Wat een ontzettend troostend, mooi, geruststellend en prachtig verhaal weer Pally. Altijd als ik lees over creatieve geesten en hoe zij zich verhouden tot de dood en verdriet word ik zomaar gelukkig. Dank je wel.

Li · 27 december 2007 op 17:17

Prachtig verwoord weer. Prettig dat rouwen, op de manier waarbij je jezelf het prettigst voelt, weer mag. Tot voor kort was het raar als je je niet aan de koffie-met-cakecode hield. Nu is een borrel-met-briebegrafenis heel normaal.

Ik ben het helemaal met WB eens over de volgorde van bepaalde zinnen. Wellicht komt het omdat je emotioneel heel erg betrokken bent bij afscheid, rouw en troost.

Ik struikelde bijvoorbeeld over onderstaande zin.

[quote]Trossen rode sierappeltjes, als betuwse vlaggen zijn vastgemaakt op het tegen de wand klaarstaande deksel.[/quote]

Li

Beryl · 27 december 2007 op 19:55

Een lach en een traan, kunnen niet zonder elkaar bestaan… (zal vast Toon Hermans geweest zijn, die dat eens gezegd heeft?). Dat heb je hier mooi verwoord.

Het rouwproces zoals door jou opgetekend, is (voor mij) erg herkenbaar. Heel knap gedaan.
Ik hoop dat ze / jij de ‘feestdagen’ redelijk doorstaan heeft…
Sterkte!
:kus:

lisa-marie · 27 december 2007 op 20:20

Met een brok in mijn keel gelezen.
Ik ben helemaal ontroerd.
Maar bij het borrelglaasje die ze in zijn hand duwde moest ik glimlachen,mooi gebaar van liefde.

pally · 27 december 2007 op 21:54

Dank voor de reacties!

Li) je hebt wel gelijk . Sommige zinnen winnen de schoonheidsprijs niet door de wat ongelukkige volgorde.
Het gekke is dat ik soms vind dat het dan zo moet, ondanks dat het minder mooi is. Het heeft te maken met bepaalde accenten die ik wil leggen.
Allicht is het toch te proberen die twee dingen te combineren.
King) Met de titel ben ik zelf ook niet helemaal gelukkig. Ritmisch loopt het niet zo lekker.
Kawa) Ik denk wel dat je de keuze hebt om te rouwen zoals je wilt. Als je dat tenminste durft. En gelukkig mag dat ook tegenwoordig. Hier lag het accent toevallig op humor, maar het kan ook helemaal anders, natuurlijk.

groet van Pally

weathergir · 28 december 2007 op 11:59

Jee, Pally, alweer zo mooi. Het leeft onder de huid, dit verhaal. Buitengewoon ontroerd…

schoevers · 28 december 2007 op 19:23

Wat heb je dit weer mooi ‘neergezet’ Pally. Ik heb deze column met bewondering en meevoelen gelezen.
Heel mooi!

bender · 29 december 2007 op 00:25

Prachtig en respectvol beschreven, Pally! Ik snap goed wat mijn voorgangers bedoelen met het hier en daar anders kunnen opbouwen van zinnen, maar de opbouw van het verhaal vind ik erg mooi. De bekentenis van je vriendin, dat ze de onderbroek van haar overleden echtgenoot aan heeft, is hartverscheurend. Hier spreekt zoveel liefde uit. Dit verhaal zal mij nog lang bijblijven. Veel goeds voor 2008! Bender

pally · 29 december 2007 op 15:08

Weathergir, Schoevers en Bender,
Bedankt en een goed 2008!

liefs, Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder