Veiligheid staat voor mij voorop, dus ben ik even bij het seniorencomplex langs gegaan. Ik meldde mij bij de receptioniste. “Goedemorgen, Oplopers is de naam. Waar zijn de detectiepoortjes tegen het verboden wapenbezit?” Hologig werd ik aangestaard. Wat ik precies bedoelde? Ik herhaalde mijn vraag. Want het was op televisie. Ouderen worden steeds crimineler. De hele samenleving raakt ontwricht. Bij de Free Record Shop worden tegenwoordig nog maar weinig CD’s van rappende negers gestolen. Nee, vandaag de dag wordt de bak met Ronnie Tober en Ciska Peeters stelselmatig geplunderd. In supermarkten hebben de Wilhelmina-pepermut, de Rivella en de ontbijtkoek de Breezers van de eerste plaats in de diefstaloverzichten verdrongen.

Ook de overlast door Ipods in de trein verandert. Werd eerst je reis verpest door allochtoontjes met een brutale bek en onvoorstelbare pokkemuziek, nu moet je verplicht meeluisteren naar “Mag ik van u een lift, meneer”, een hit van de Zangeres zonder naam uit ongeveer 1923. Trouwens, pas nog werd er in Appingedam een bushokje in elkaar getrapt. Want de bus naar de bingo-avond was te laat. De dader bleek 86 jaar oud te zijn. En graffiti, onderschat ook dat probleem niet. Op een blinde muur bij het uitgiftepunt van medische hulpstukken stond de onvergetelijke tekst “Pierre Kartner Rulez” gekalkt. Géén gezicht. Volgens mij is het dus inderdaad waar: de criminaliteit onder ouderen neemt hand over hand toe.

En mocht u bejaarden die op het op het verkeerde pad zijn geraakt uitsluitend associëren met kleine criminaliteit, dan hebt u het mis. Wat dacht u van zo iemand als meneer Grijpman Poenink? Het lukte hem niet om zijn bank zo nadelig mogelijk te verkopen, en daarmee zijn aandeelhouders een loer te draaien. Nu moet hij van de terechte winnaars van de overnamestrijd zijn riante positie bij de bank opgeven. Maar hij neemt nog wel eventjes enkele tientallen miljoenen euro’s mee. Dat geld is verdiend doordat zijn bank als u een rekening betaalt, uw geld eerst afschrijft, er dan een dagje mee speculeert, en het dan pas op de rekening van de begunstigde stort. Bent u mooi uw rente kwijt. Opa Poenink is dus gewoon een ordinaire dief.

En wat dacht u van minister Donner? Van Sociale Zaken. Onder zijn verantwoordelijkheid hebben ambtenaren ingebroken in het computersysteem van de Gemeenschappelijke Persdienst. Met behulp van de uit dat systeem gestolen informatie hebben ze geprobeerd, lastige berichten uit de krant te houden. Wellicht dat Donner de door hem vurig gewenste versoepeling van het ontslagrecht eerst eens in zijn eigen ministerie kan doorvoeren?

Hoe dan ook, de eerste de beste opa die nog durft te jammeren over de jeugd van tegenwoordig sla ik zijn kunstgebit uit zijn bek. Recentelijk betrapte ik nog een oude heer op wildplassen. Toen ik hem daarop voor viezerik uitschold luidde zijn uiterst zwakke verweer dat ‘ie met het stijgen der jaren ietwat incontinent was geraakt. Jaja. Of pas geleden nog, toen in het specialiteitenrestaurant een meneer op leeftijd opeens een zakmes tevoorschijn haalde. Ik pakte het af, maar de bebaarde zestiger in kwestie eiste op hoge toon zijn kostbare bezit terug. “Weet u wel wie ik ben? Ik ben Johannes van Dam, culinair journalist!” Rot toch op met die kutsmoezen… Bij bejaardenhuis Avondrust om de hoek zit nog zo’n ouderwetse buurtsuper. Daar hangt sinds kort een bordje bij de deur: “Maximaal twee bejaarden tegelijk in de winkel”.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

13 reacties

Beryl · 7 november 2007 op 00:01

Lijkt me heerlijk om eens een dagje in jouw hoofd rond te dwalen… 😀
Geweldige column weer!

DriekOplopers · 7 november 2007 op 00:08

@Beryl:

Mijn hoofd is eigenlijk een soort van speeltuin. Altijd pret!

En deze pretcolumns zijn voor mij wel een heerlijke uitlaatklep. Want “de man achter Driek Oplopers” beoefent zijn ambacht juist heel serieus en genuanceerd. En ook grotendeels schrijvend…

Deze gooi-en-smijtcolumns zijn heerlijk om te maken, en voor veel mensen gelukkig ook om te lezen. 😉

Hartelijke groet,

Driek Oplopers
flutcolumnist te Amsterdam en Rotterdam

lagarto · 7 november 2007 op 07:46

Ik vind het weer een prima geschreven column Driek. Kritisch en grappig tegelijk. Alleen de overgang van bejaarden naar de bankdiricteur en Donner vond ik niet helemaal lekker, daarbij zie ik ze niet als bejaarden. Oh ja en in de 2e alinea zat een foutje ‘Wilhelmina-pepermut’. Moet denk ik ‘Wilhelmina-pepermuts’zijn.
Groeten Lagarto.

SIMBA · 7 november 2007 op 08:23

Oops…binnenlandse terreurdreiging 😀

lisa-marie · 7 november 2007 op 08:50

Het is denk ik Wilhelmina-pepermunt want die kleven niet aan je kunstgebit 😀

lisa-marie · 7 november 2007 op 08:53

[quote] Daar hangt sinds kort een bordje bij de deur: “Maximaal twee bejaarden tegelijk in de winkel”. [/quote]
Tja dat krijg je nou met die vergrijzende jeugd van tegenwoordig. 😀

Dees · 7 november 2007 op 09:22

Er zitten best leuke dingen in. Maar tipje: schrijf af en toe eens een column waarin jij zelf niet expliciet voorkomt.

Mosje · 7 november 2007 op 20:14

Je repertoire, als daar al van gesproken kan worden, vertoont sleetse plekken Driek. Gooi- en smijtcolumns noem je ze zelf. Je doet me denken aan moppentappers. Als je bij hen een knopje indrukt komt er weer een mop. En leuk dat ze me toch zijn.
Je ontmoet de moppentappers wel op verjaardagen. Zaak om ver bij ze uit de buurt te zitten, anders ben je de hele avond de pineut.
“Ik weet er nog eentje,” krijg je te horen als je naar huis wilt.
Voor je deur uitstapt heb je er vier gehoord.

Tijd voor wat anders Driek.

pepe · 7 november 2007 op 21:54

Ik heb dit nieuws gemist, lastig als je bijna geen tv kijkt.
Dus als jij zegt dat het op tv was geloof ik het zo.

Wel gelachen om deze column.

DreamOn · 7 november 2007 op 22:29

Help! Mijn moeder woont in een seniorenflat…ik durf daar voorlopig niet meer naar binnen, met al die criminele ouderen!

Leuke column Driek!

Liefs DO.

WritersBlocq · 7 november 2007 op 22:37

Ow, aan de reacties te zien hebbie de handschoen nog steeds nie opgepakt…

KawaSutra · 7 november 2007 op 22:41

[quote]Dat geld is verdiend doordat zijn bank als u een rekening betaalt, uw geld eerst afschrijft, er dan een dagje mee speculeert, en het dan pas op de rekening van de begunstigde stort.[/quote]
Diefstal inderdaad, pure diefstal. Met de huidige techniek kan een bedrag direct op de rekening van de begunstiger verschijnen. Dan wil ik best een paar cent per transactie betalen.

Dees · 8 november 2007 op 09:18

‘de man achter’, ‘ambacht’ ‘flutcolumnist’ en dan nog in twee steden ook 😮

Geef een reactie

Avatar plaatshouder