Je hoeft maar een krant te openen, of een televisie aan te zetten, en de crisis wordt je aan alle kanten om de oren gesmeten. Ontslagen hier, faillissementen daar, loonmatiging zus, executieverkoop zo… De grote boze crisis heeft ons allemaal in zijn vuile klauwen. Maar als ik dat weegeklaag alom zo zie dan schud ik teleurgesteld mijn hoofd. Al jarenlang worden de fundamenten van de Tempel van de Economie verwaarloosd door slecht management en geldgraaierij. Dan komt er een aardbeving van 5,0 op de schaal van Richter, iets wat een degelijk bouwwerk wel zou moeten kunnen doorstaan. Niet helemaal zonder scheuren en zonder enkele potten te breken, maar toch structureel zou er niets aan de hand moeten zijn. Maar door al het achterstallig onderhoud is de constructie zo zwak geworden dat de tempel bezwijkt. En de hele wereld staat om de ruïne heen en roept ach en wee, de crisis heeft onze economie doen instorten. Politici en bankmanagers staan voorop.

Ook de Amerikaanse auto-industrie was een dinosaurus die al jarenlang recht op de afgrond afstormde. Olie werd steeds duurder, steeds meer stemmen werden groen, en overal in de wereld, ook in Amerika, werden grote benzineverslinders gestaag minder verkocht terwijl de kleinere zuinigere auto’s aan een opmars bezig waren. Maar in Detroit, het Mekka van de Amerikaanse auto-industrie, bleven de Hummers en SUV’s van de lopende band rollen. En toen kwam de crisis, waardoor minder auto’s verkocht werden, en de auto’s die verkocht werden kleiner, zuiniger en goedkoper waren. Heel Detroit stort in de afgrond en klampt zich vast aan de miljarden strohalmen die Obama ze toereikt. En de Grote Boze Crisis krijgt de schuld, terwijl dat slechts een katalysator was die het onvermijdelijke verspoedigd heeft.

De crisis is veroorzaakt door jarenlang slecht management door de wereldwijde financiële instellingen en overheden. En nu de crisis er is, wordt het als kapstok gebruikt om allerhande problemen aan op te hangen die ook veroorzaakt zijn door jarenlang slecht management. De crisis als praktische zondebok. En straks in 2011 moet er flink bezuinigd worden om de maatregelen die nu genomen gaan worden terug te kunnen betalen. Waarop wordt dan bezuinigd? Laat me raden, op de pilaren die de nieuwe Tempel van de Economie omhoog moeten houden…

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

arta · 2 april 2009 op 12:19

Ondanks een paar onvolkomenheden vind ik dit een strak geschreven column. Duidelijke argumenten, to the point.

Bitchy · 2 april 2009 op 14:12

Sterk geschreven! De boodschap is helder en duidelijk!

SIMBA · 2 april 2009 op 18:49

Prima column!

Mien · 3 april 2009 op 07:34

Heldere column.
Crisis kort en krachtig verwoord.
Jammer van de titel.
Die zie ik niet meer terug in de tekst.
‘Tempel van economie stort in’ … of zo iets was beter geweest.

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder