Het zal me niets verbazen als u momenteel snikkend van verdriet over uw witte schimmel hangt. Sinterklaasje bonje,bonje,bonje: Scholierenstaking! Dat u dit op uw leeftijd nog moet meemaken. In deze woelige dagen krijgen sinterklaasliedjes een wel heel bizarre betekenis. ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ gaat ineens over scholieren die op de ruiten van de scholen rammen of de ramen van het stadhuis proberen in te tikken met een eitje. Ik weet zeker dat het u pijn doet dat veel lieve kindertjes van vroeger zijn veranderd in vervelende relnichtscholieren.
Maar lieve Sint, eigenlijk is dit een pepernootje van eigen deeg. Had u ze destijds maar niet moeten verwennen met mobiele telefoontjes. U hebt er waarschijnlijk goede bedoelingen mee gehad en gedacht: dan kunnen ze hun mammie bellen als er iets aan de hand is. Mis. Het mobieltje verandert langzaam maar zeker in een irritant speeltje. Geen ‘Makkers staakt uw wild geraas’ want als je relt dan kun je dat opnemen. En je eigen relfilmpje op internet zetten, is stoer. Ook het cadeau doen van een computer is achteraf een grove fout. U hebt vast gedacht dat ze die nodig hebben voor hun studie. Echt niet! De computer is niets anders dan een ordinaire chatbox. Via MSN trommelen ze elkaar op om de boel eens lekker op te stoken.

‘En we zingen en we springen!’ Wat heeft ‘Hamas, alle joden aan het gas’ met teveel lesuren te maken? En wat hebben bushokjes slopen en met fietsen smijten daar mee te maken? Het valt niet te rijmen. Minder lesuren. Wat een stel mietjes! Ik vermoed dat u de komende week tientallen overuren maakt om grote en kleine Nederlandse kindertjes te overladen met cadeaus. En dat op uw leeftijd! Lieve Sint, mag ik u een tip geven? Schenk ze gewoon een pop met strikjes in het haar. Een snoezig kleedje kant-en-klaar. Drie kaatsenballen in een net of een letter van banket.

Tuurlijk hebben ze gelijk als ze protesteren tegen nutteloze lesuren die alleen maar dienen om de verplichte 1040 uren op te vullen. Maar dat kan ook vreedzaam. Nu lijkt het alsof ze alle schooluren nutteloos vinden. Sinterklaas kunt u relschoppers, die deze staking aangrijpen om eens flink de beest uit te hangen, niet meenemen naar Spanje? Of liever nog even doorvaren naar Afrika, en daar afzetten? Daar zijn landen zat waar kinderen helemaal geen lessen kunnen volgen terwijl ze dat dolgraag willen.
‘Wie zoet is krijgt lekkers?’ Laat ze meteen hun lunchpakketten, milkshakes, blikjes limonade, tomaten, eieren en andere gooi-en-smijt- etenswaren meenemen. Hebben ze daar ook iets te eten.
‘Wie stout is de roe?’ Graag zelfs! Volgens mij is het bij het afschaffen van de roe allemaal misgegaan en zijn sommige Nederlandse kinderen vervelende verwende suikerbeesten geworden. In de zak ermee.
Dank u Sinterklaasje!

Categorieën: Actualiteiten

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

16 reacties

weathergir · 30 november 2007 op 07:48

Heel erg leuke monoloog tegen die ouwe! Fijn om de dag mee te beginnen. :wave:

nighthawk · 30 november 2007 op 08:04

Li,

Lees ik hier een pleidooi voor de invoer van lijfstraffen? Zo ja zou ik piet graag willen vragen om een zak voor jou te voorzien. Anders goed geweven tussen Klaas en scholieren.

Night

lisa-marie · 30 november 2007 op 09:14

Helemaal mee eens.
Je column geeft het gevoel wat ik en sommige anderen met mij hebben precies weer.
Met plezier gelezen 🙂

pally · 30 november 2007 op 10:30

Precies, Li ! Misschien dat één procent van die leerlingen echt staakt voor de lesurennormen en de nutteloos ingevulde uren, de rest gaat voor de gein en het loltrappen.
Me invoelend in hun leeftijd kan ik me er ook stiekem iets bij voorstellen.(niet doorvertellen)
Overigens zit er ook veel waarheid in jouw liedje, wat betreft verwend zijn etc.
Leuk verpakt deze column! 😆

groet van Pally

KingArthur · 30 november 2007 op 10:37

Leuk. Er is weinig tegen in te brengen, de Sint laat kinderen nu eenmaal naast hun schoenen lopen.

Ma3anne · 30 november 2007 op 10:39

Sja, de tijd van ‘mijn zusje kreeg van Sinterklaas twee emmertjes van blik, en ook een houten juk erbij, wat was ze in haar schik’, hebben we voorgoed achter ons gelaten.
In principe sta ik achter de leerlingen, want ik vind dat ze gelijk hebben. Edoch, hoe ze uiting geven aan hun ongenoegen kan niet door de beugel. Als de staking vandaag weer zo uit de hand loopt, mogen de relschoppers van mij zo van school afgeschopt worden en de ferbriek in. Pech. Dan maar niet leren, maar de handjes uit de mouwen steken bij een (liefst zeeeeer strenge) baas.

SIMBA · 30 november 2007 op 11:47

Jammer dat relschoppers telkens het beeld bepalen voor een groepering, nu is het bij stakende scholieren maar dit gebeurd ook bij voetbalsupporters.
Erg leuk geschreven Li!

Mup · 30 november 2007 op 12:58

Je hebt een hekel punt echt mooi verpakt Li. Ben het met je eens. Het is denk ik alleen niet iets van tegenwoordig en de jeugd. Kan me herinneren dat er in de tijd van de krakers ook jong en lui in groepen op de bus stapten om te gaan rellen, helaas.

arta · 30 november 2007 op 13:38

Goedgeschreven column waar ik het helemaal mee eens ben! 🙂

KawaSutra · 30 november 2007 op 14:25

Precies de vinger op de zere billen gelegd, Li.
Overigens dank zij die mobieltjes en MSN komen de scholieren ook totaal niet meer aan huiswerk maken toe, is mijn indruk. Het moet toch vrij eenvoudig te regelen zijn dat die loze tussenuren ingericht worden als verplichte huiswerk-uren. Dan kom je gemakkelijk aan de norm en het huiswerk is tenminste af.

WritersBlocq · 30 november 2007 op 16:35

Dit heb je lekker spetterend met elkaar verweven Li!
[quote]Het valt niet te rijmen.[/quote]
O.a. hierdoor zo compleet. Ben het helemaal met je eens (maar vraag mij af wat ik nu had gedaan als ik een paar jaar jonger was geweest 🙄 )

SIMBA · 30 november 2007 op 19:35

[quote]als ik een paar jaar jonger was geweest [/quote]
een paar boel veel bedoel je zeker WB 😀

Grumpy-old · 30 november 2007 op 22:28

Aah, waar is de tijd waarin we zelf, gewapend met spandoek en voetzoekers, op het damrak liepen en het monument onveilig maakten. prostesteerden tegen kernwapens of voor betaalbare huisvesting. Waar is de tijd, dat we deuren en ramen van ons kraakpand barricadeerden. We hadden zwarte handen van de inkt, omdat we de hele dag pamfletten hadden gemaakt met de stenselmachine, en zere voeten van het slenteren na het uitdelen van die krengen. En de volgende dag kon je geen woord meer uitbrengen, omdat je een rauwe strot had van het roepen, (of gewoon nog te stoned was van de stickies en het vele bier dat je had genuttigd) PFFF

Sodeju wat voel ik me ineens oud
😥

Greetz
Grumpy

pepe · 1 december 2007 op 07:51

Li-edjes zingen zij waarschijnlijk al lang niet meer.
Jammer dat alles zo uit de hand liep door een paar oproermannekes.

Supercolumn Li.

DreamOn · 1 december 2007 op 14:46

Fantastisch gedaan Li, een actueel probleem gekoppeld aan deze tijd van het jaar! Echt super!

Liefs DO.

Trukie · 1 december 2007 op 19:18

Li eerst dacht ik ook dat die kinderen er weer een potje an hebben gemaakt. Maar toen moest ik aan de tijd denken dat ik Den Haag geregeld plat zag lopen. Tegen kernenergie, tegen loonsverlagingen, tegen belastingverhogingen. Dan zijn het studenten, dan weer boeren met tractors, dan weer heel Nederland na Pim Fortuin. En ineens was het stil. Nederland was niet meer in de benen te krijgen. Eindelijk na jaren heb ik die schatttige waterkanonnen weer zien spuiten. Heerlijk hoe die antieke modellen jong en oud enthousiasme in een waterstraal samenvoegen.
Ik vind wel dat de jeugd een punt heeft.

Misschien wel dankzij de nieuwe technieken.

Maar de manier waarop je het verteld heb is weer grandioos.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder