En waarschijnlijk ook fout, maar goed het gaat om het feit dat het Duits is, of daar op moet lijken in ieder geval. Voor de mensen die heel slecht zijn in Duits, of zo goed dat ze mijn foute zin niet kunnen lezen (de kans is groot, ik kan het zelf ook niet); de betekenis is: “dat is heel moeilijk”. Wat? Raad eens…. Juist Duits.
Geen probleem met Duitsland hoor, mooi land en fantastische snelwegen. Anno 2003 hebben die snelwegen een doel; met 150 km/h over vliegen in je zelf geleasde ford mondeo. No problem. Dat komt namelijk pas als je stopt bij zo een gezellig weg restaurantje voor “Bradwurst und CocaCola light”. Want ja hoe bestel je dat na 4 jaar Duits op school? In de meeste gevallen met handen en tanden. Je moet wel, want uit ervaring kan ik zeggen dat het systeem waarmee we in de 2de fase les krijgen niet werkt. Hetzelfde geldt ook voor Frans trouwens maar toevallig heb ik het nu over Duits.

Sommige mensen (lees: ik) hebben (lees: heb) geen aanleg voor talen in het algemeen, maar goed je kunt alles leren. Dat is waar. Met het gezegde je bent nooit te oud op te leren ga ik toch de strijd aan. Het is wetenschappelijk bewezen dat je het best een taal leert voor dat je de leeftijd van 12 bereikt. Tja eens terug tellen, ik was 14 toen ze mij bekend maakte (dat probeerde) met de Duitse taal. Ik heb niks aan te merken op de docenten, die doen hun best wel. Het is het is de overheid die het fout doet. Die moeten niet opkomen draven met een nieuwe taal als een kind 14 is! Ze moeten dat doen als ze een jaar of 10 zijn. Gewoon op de basisschool. Daar mogen de kinderen best iets leren, het is er tenslotte een school en geen speeltuin. Helaas leren ze daar niet veel meer dan Nederlands en een beetje Engels. Met als gevolg dat de klappen komen op “de grote school”.

Ik weet dat je niet overal goed in kunt zijn, de een is goed in talen de ander in de exacte vakken. Ik hoor bij de groep leerlingen die meer aanleg (veel meer dan Duits en Frans in ieder geval) heeft voor exacte vakken. Op een TU zijn ze blij met die mensen, want we hebben al zo weinig bèta studenten in Nederland, onze kenniseconomie gaat er aan! De 2de fase leek een uitkomst. De leerlingen die bèta vakken willen en kunnen volgen kiezen voor de profielen “natuur & techniek” of “natuur & gezondheid” Daar worden ze helemaal klaargestoomd voor een zware studie die de kenniseconomie moet redden.

Fantastisch is het, vind ik ook. Ik doe natuur en techniek, zit uren in wis-, natuur-, en scheikunde lokalen en heb er lol in. Ook het huiswerk dat daar bij hoort vind ik geen probleem. Jammer genoeg moet dat afgeraffeld worden. Ik kan niet even rustig over een vraagstuk hangen, een beetje achtergrondonderzoek doen op het internet. Nee want ik moet ook nog Duits en Frans leren. Dat zijn wel geen profielvakken maar het zijn wel verplichte vakken, vakken die ik moet halen omdat ik anders mijn jaar niet of maar heel nipt haal. Gelukkig is het alleen Frans 1 en Duits 1, alleen maar lezen, zodat je tijdens je studie ook lesmateriaal in die talen kunt gebruiken. Correctie dat idee is achterhaald, inmiddels zijn dankzij het Bachelor/Master systeem alle studies in het Nederlands en Engels. Incidenteel zul je bij bepaalde studies wel Duits of Frans tegenkomen, maar toch niet in een wetenschappelijke studie, dat is toch allemaal op zijn minst naar het Engels vertaald!

Als ik dan toch Duits/Frans moet kunnen lezen leer het ons dan goed. We moeten van de overheid verplicht zoveel duizend woorden kennen aan het eind van onze opleiding. Dus hebben een paar op geld geilende uitgevers boekjes gemaakt met daarin woordjes woordje en nog meer woordjes. Die mag ik dan uit mijn hoofd leren. Voor Frans is dat een paar keer per jaar 100 woorden uit je kop leren en 100 bijhorende zinnen. Dat kan nog wel in een week. Helaas doen die Duitsers ook alles met heel veel tegelijk, meer dan 200 woorden ineens, alfabetisch geordend met bijbehorende homoniemen en synoniemen. Pus zinnen. Een regelrechte ramp voor iemand die geen woordjes uit zijn kop kan opdreunen, iemand die alles logisch beredeneerd. Doordat zinnen logica bevatten is het meestal niet zo een probleem om die zinnen uit mijn hoofd te leren maar die woordjes zijn een ramp, daar gaan weken in zitten. Tijd die ten koste gaat van mijn profielvakken en die waarschijnlijk verspild is want zoals ik al zei waarschijnlijk heb ik het toch niet nodig. Als ik het wel nodig blijk te hebben kan ik het waarschijnlijk toch al niet meer, die woordjes zijn na een week weer gewist uit mijn geheugen en zo ook bij de rest die op deze fantastische manier les krijgt. Waarom ze het dan toch zo doen? De resultaten op een kort termijn waarschijnlijk, want over het algemeen worden er goede punten mee gehaald. Door de leerlingen die niet exact zijn (exacte vakken), het grootste deel dus. Het zijn helaas de bèta leerlingen die vaak slechter zijn in talen die de dupe zijn. Want talen passen totaal niet in de reeks met vakken. Ach wat kan ik er aan doen helemaal niks. Zelfs als JP dit gezeur opvangt en er iets mee doet. Dan is dat toch pas over minstens 10 jaar en heb ik er niks meer aan, ach dan doe ik het voor mijn kinderen. Hebben die over weet ik veel hoeveel jaar wel een fatsoenlijk systeem.


9 reacties

Martijn · 11 november 2003 op 08:15

[size=small][i][b]Essentiële begrippenverklaring voor de winkelende Duitser in Holland.[/b][/i][/size]

[b]Vraag[/b]: [i]Können Sie mir sagen wo das geschäftsgebäude von Mc. Donalds sich befindet?[/i]
[b]Antw[/b] : [i]Immer grade aus.[/i] (hanteer dit antwoordt [b]altijd!![/b])

[b]Vraag[/b] : [i]Heeey, brauchst Du noch etwas Kumpel? [/i]
[b]Antw[/b] : [i] Nicht immer, aber immer öfter.[/i]

[b]Vraag[/b]: Heeey, Sie mussen doch auch hinten in die reihenfolge ansliessen Arschloch?!
[b]Antw[/b] : Entschuldigung, das habe ich nicht gewust.

Je maakt er geen vrienden mee, maar werkt altijd PRIMA!!

Groet Martijn 😀

viking · 11 november 2003 op 09:06

Hee Dzjannik, mach ne fliege junge sonst knalts. Na wirds balt. Na was soll dassss, hee puppe komm mahl her du blöde tsiege. Naa wie wer es mit uns, soll ich dir mein ballemann mahl zeigen. Ouw ja beibie der geht dir foll ins hirnn.

Ick habe duits gelehrt auf der duitse fernseher. Das geht fiel sschneller und ist auch gans kool. Am besten lernst du das mit filme von Dzjon Waine der kouwboy aus Amerika. Der ist echt schjpitze.

Auch kanst du dich eine nachsynchronoisierte porno film ankoeken. Dan weis du gleich wie du deine heisse puppe mahl richtig geil machst mit die geile duitschje schjprache. Oooo jeeha beebiejjjj, schjpritz mir auf die fotze! 😛

deZwarteRidder · 11 november 2003 op 10:08

Na na liebe freund das is toch Tolll, ( dit laatste doet het goed in Volendam, kijken ze allemaal om!!) aber ich glaube ich findet das riesen spitzze!! Wat dat betreft is het een vreemde taal, wij kunnen het nagenoeg allemaal verstaan maar willen het niet spreken.. Het is dus een soort soja(vlees)of tafoe het ziet er uit als..en proeft als…maar het is het niet..neinnnn deutsch ich kan er nicht heiss oder kalt von worden es macht mir kein flaus aus!!
So liebe froinde hertzliche und freuliches aus einanderzetzung. und bis bald.. 😮
Rich@rd

Godspeed · 11 november 2003 op 10:51

[quote]Voor de mensen die heel slecht zijn in Duits, of zo goed dat ze mijn foute zin niet kunnen lezen (de kans is groot, ik kan het zelf ook niet); de betekenis is: “dat is heel moeilijk”. Wat? Raad eens…. Juist Duits.[/quote]

Yannick,

De fout zit in [b]serh -> sehr[/b].
Maar de vertaling is helemaal fout, [b]wichtig[/b] is niet [b]moeilijk[/b] maar [b]belangrijk.[/b]

Gr. Godspeed:pint:

PS. zeer belangrijke zin in Duitsland, zie ook veel achter op auto’s staan.

Bitte ein Bit:pint:

Godspeed · 11 november 2003 op 10:59

Hier alvast een paar oefeningen.

[url=http://www.kicken.com/funnyfiles/www.kicken.com-bernie.und.ert1.mpg]Bert en Ernie 1[/url]

[url=http://www.patrick.fm/ertundbernie/Bernie%20&%20Ert%20-%2018%20-%20Mutze%20Glatze.wmv]Bert en Ernie 2[/url]

Absolute topper, ook al is je duits niet zo goed.

Gr. Godspeed

R@@F · 11 november 2003 op 11:17

Herr Yannick,

HEIL fur ihre column!

Obersturmunterliegerscheisschreiber
R@@F

MBB · 11 november 2003 op 13:10

*\o/* HEAR! HEAR! *\o/* (Nu we toch met talen bezig zijn)

Maar ik ben het helemaal met je een,s al jaren. Die talen zijn een ramp, ik heb zoveel tijd in die talen en werstukken voor taalvakken moeten stoppeb dat ik ben gezakt op mijn profiel (N&T)! 😡 😡

MBB · 11 november 2003 op 13:13

Viking, je hebt gelijk met het kiken van de Duitse tv. Maar ze hebben bij mij de Duitse RTL van de kabel gehaald, het enige net dat ik weleens keek. (Formule 1 &Freitachnachtnews)

Irtimid · 11 november 2003 op 18:00

De column kon ik nog wel volgen.
Het overgrote deel van de reacties zijn echter abracadabra voor me 🙁

Ben het wel helemaal met je eens Yannick, ook ik hoop dat mijn kinderen op een andere manier les krijgen want ik weet nog niet 1% van wat ik ooit bij duits geleerd heb.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder