Het boek met alle antwoorden des levens. Althans dat wordt geclaimd.
Gisteren na het bekijken van het nieuws besloot ik een antwoord te zoeken op mijn vragen.
Helaas, het boek gaf mij geen antwoord. Geen antwoord op de vraag waarom ouders hun kinderen vermoorden. Waarom er mensen bestaan die kinderen ontvoeren, dagen vasthouden en misbruiken en vervolgens vermoorden.

Geen antwoord op de vraag waar zij dit aan hebben verdiend.

Geen antwoord op de vraag waarom mensen die wij allen lief hebben zomaar op zeer jonge leeftijd uit het leven worden gehaald.

Geen antwoord op de vraag waarom er nog dagelijks oorlogsslachtoffers vallen.

Geen antwoord.

Maar het is dan ook een boek van God, en, hoe goed ik ook luister, ik heb hem ook nog nooit antwoord horen geven.

Categorieën: Maatschappij

14 reacties

Kobus · 22 juli 2004 op 14:20

De Bijbel is een geschreven boek door mensen. En waar mensen schrijven, blijft het mogelijk daar een eigen invulling aan te geven. Van goed tot kwaad wordt dan uitgevoerd omdat dit in de Bijbel zou staan. Belangrijkste is dat je er steun en troost in kan vinden. Maar niet als je je daar niet in wenst te verdiepen. Ik ben ook niet bepaald Christelijk, maar zie wel om me heen hoe mensen vrede in zichzelf kunnen vinden. Ik heb op mijn eigen manier wel eens een beetje troost gevonden door er een versje over te schrijven.
[url=http://www.leukegedichten.nl/bekijkgedicht.php?cat=20&gedichtid=9986]Afscheid[/url]

Overigens vind ik wel dat je veel meer met deze column had kunnen doen. Misschien een volgende keer ?

Godspeed · 22 juli 2004 op 14:28

Dat boek is zo oud dat er ergens in de tijd een paar hoofdstukken verloren zijn geggaan.

Volgens mij staat de mens erom bekend, om vooral maar te doen wat hem het beste lijkt, en dat loopt niet altijd parallel, met wat er ooit in de Bijbel, Koran of wat voor een opvoedkundig boek geschreven is.

gast · 22 juli 2004 op 17:00

Beetje een domme mensen column. Je hebt de Bijbel helemaal niet gelezen om een antwoord te vinden op je vraag. Dat is al duidelijk. De inhoud van je column getuigt van het gemakzuchtige gedrag van schrijven maar niet kunnen onderbouwen. Je praat eigenlijk een hoop mensen na, en denkt origineel te zijn. En dat ben je dus niet, vind ik:)

rrobin · 22 juli 2004 op 17:22

Het stuk is te kort, het had een goede column kunnen zijn als het uitgebreider was geweest.

Mous, er is geen Bijbelstudie voor nodig om de authenticiteit van het boek vast te stellen. De geloofwaardigheid van het boek staat op dezelfde plank als de sprookjes van Hans Christian Andersen..

gast · 22 juli 2004 op 17:42

@rrobin: Vanaf het moment dat je het boek gaat vergelijken met een sprookjesboek, dien je dit soort columns al helemaal niet te schrijven. Dat is net zo dom als een fietsenmaker die gaat beschrijven hoe dom een V6 motor in elkaar zit.
Waarschijnlijk is de V6 motor dan niet belachelijk, maar snapt de fietsenmaker er gewoon geen snars van.

Louise · 22 juli 2004 op 20:55

Dit heeft verdacht veel weg van poëzie 😉

rrobin · 22 juli 2004 op 20:58

@Mous;
Dat ging al bijna te makkelijk 😀 Je volgende column gaat dus het verschil tussen beiden uitleggen?

Ben eens benieuwd hoe je gaat uitleggen wie van ons 2en de fietsenmaker is, voordat je gaat uitleggen hoe de V6 motor werkt..

Mosje · 22 juli 2004 op 21:13

De bijbel staat vol met prachtige, gruwelijke, ontroerende, kwaadmakende, oorlogszuchtige, vredelievende verhalen. Zelfs erotiek komt aan bod.
Ik ben niet gelovig of religieus, en geloof niet letterlijk wat er in de bijbel geschreven staat. Je moet met dat boek heel vrij omgaan. En dan kun je er best wat aan hebben, ook als je met vragen zit zoals jij.

Shitonya · 22 juli 2004 op 23:30

kort maar krachtig. Meer poezie ^_^ Voor een column net iets te kort, maar de boodschap is duidelijk, zoek maar op in roodkapje en de 7 dwergen 😛

Ma3anne · 23 juli 2004 op 06:32

Beetje kort deze column en vol cliché’s, maar de boodschap is duidelijk.

Ooit heb ik het geloof afgezworen als tiener. Was het helemaal zat wat nonnen en pastoors me door de strot hadden geduwd aan bijbelse teksten.

Jaren later ben ik de kinderbijbel gaan lezen. Begrijpelijke taal. Gewoon als leesboek, zonder er meteen al die poespas aan interpretaties bij te halen. Ik moet zeggen: een verrassend en mooi boek vond ik het toen, waar ik veel levenswijsheid in vond.

Er is n.m.m. niks mis met het boek zelf – of liever: de boeken – maar meer met de onzin die erover verteld wordt.

MBB · 23 juli 2004 op 13:01

Ik weet vrij weinig af van de bijbel, maar volgens mij staan er op bijna al je vragem mogelijke ‘antwoorden’ in;

Bijv.
[quote]Geen antwoord op de vraag waarom ouders hun kinderen vermoorden[/quote]
Ergens in het oude testament is een verhaal over Abraham die zijn eerstgeborene ging offeren om bij zijn god in het gevlei te komen, zogenaamd omdat hij een zoenoffer moest brengen.

Oftewel: Als een iemand er maar genoeg baat bij heeft verzint ie wel een excuus om de moord niet alleen als zijn recht, maaaar zelfs als zijn plicht te kunnen zien.

Etc.

gast · 23 juli 2004 op 21:49

[quote]Ergens in het oude testament is een verhaal over Abraham die zijn eerstgeborene ging offeren om bij zijn god in het gevlei te komen, zogenaamd omdat hij een zoenoffer moest brengen.[/quote]
Kijk dit is nu een goed voorbeeld van het niet begrijpen of willen begrijpen van zinnen uit een heilig boek.
Lees het verhaal eens verder, en je zal zien dat het helemaal niet gaat om het vinden van een excuus voor moord, maar dat het gaat om in welke mate je God gehoorzaamd.
Voor diegene die geen zin hebben om het verhaal verder te lezen. Abraham heeft zijn kind niet vermoord. Op het moment dat Abraham het mes hief voor de doodsteek, zei God hem het niet te doen, omdat ie nu bewezen had Hem gehoorzaam te zijn.

rrobin · 24 juli 2004 op 00:48

In Genesis 22 voorkomt een Engel inderdaad net op tijd dat het kind geslacht wordt. Als Abrahams zoon had moeten sterven zou God het zelf gedaan hebben. God vind het volgens Exodus (12:29) namelijk veel te leuk om dat zelf te doen. 😀

Ik heb trouwens nog geen bougies gezien.. 😛

Raindog · 27 juli 2004 op 22:51

Een van mijn favoriete Bijbelboeken is het boek Prediker. Iemand die net zoals de meeste mensen wel eens nadacht over de zin en onzin van het leven en het leukste is nog: hij was niet bepaald dom.

Ik denk niet dat de Bijbel een boek met alle antwoorden is. Met dat doel de Bijbel te lezen kan begrijpelijkerwijs teleurstellingen opleveren. Of je nu gelovig bent of niet, pluimage buiten beschouwing gelaten, het allergrootste thema is misschien wel het niet zelf in de hand hebben van alles wat jou als mens gebeurt of overkomt. Of degenen die dierbaar voor je zijn natuurlijk. Desalniettemin; door de Bijbel te lezen zoals omschreven in de column, verwordt het slechts tot een zondebok voor alles wat we niet begrijpen of niet willen accepteren. En dat is jammer want het kan juist een boek van troost en beloftes zijn voor wie het lijden in de wereld als een gegeven beschouwt. Dat maakt het lijden als zodanig beslist niet goed of acceptabel maar het is wel een feit dat het overgrote deel van het lijden uit mensenwerk voortkomt net zoals geloven dat in beginsel is.

De Prediker heeft ook lang met deze vraag geworsteld maar kwam in het achtste hoofdstuk uiteindelijk tot de volgende conclusie:
“zo zag ik, dat de mens niets kan ontdekken van het werk Gods, dat onder de zon geschiedt; want hoezeer de mens zich ook aftobt met zoeken, hij kan het niet ontdekken, en wanneer soms een wijze mocht zeggen, dat hij het weet, hij kan het niet ontdekken.”

Geef een reactie

Avatar plaatshouder