Ja, vrienden deze bestaat, ik las dit in de krant en pleurde van mijn favoriete zitje aan de bar van mijn vriend Arie.

Ha, jij hebt ook geleest zie ik, zei ARI in zijn goedste Nederlands. “Que” roep ik van schrik zijn geliefde stopwoordje gebruikend. Ik mompel, wat moet ik hier nu mee? Een bond van wetsovertreders. Wat doen die lui?  Behalve zeiken om iemand aan te klagen, hebben ze nieuwe leden nodig?

Ze behartigen de belangen van toekomstige boefjes, wetsovertreders, al dan niet achter slot en grendel of op water en brood, zoals dat in mijn jeugd ging. In die tijd deed je het al in je broek als de Hermandad op de fiets de hoek omkwam, toen was er nog ontzag voor de prinsemarij.

Hoe zou dat gaan bij die bond? Komt ene heer Appie van der Gun (28) (of wordt hij aan gesproken met Appie van der G? (28) ) bij de bondsvoorzitter.

Beste de ” Bondsvader”, ik zit nu 16 jaar in het vak, ben al jaren lid van het criminele gilde en moet helaas constateren dat het tegenwoordig niet echt leuk meer is om crimineel te zijn. Wat gaat u daar aan doen, onderhandelen met de juweliers en banken of iets dergelijks?

 

Kijk, vroeger had de gemiddelde middenstander ontzag voor ons, je kwam binnen en zei dit is een overval en de alsof we de beste klanten zijn, werden de boodschappen tassen goed gevuld door de winkeliers.

Deze begreep dat wij ook hard werkende mensen zijn, die een gezin moeten onderhouden, daarna ging het mis, de liberalen werden weer wat machtiger, die rechtse kliek is tegen ons. De smeris werd strenger en de winkelier begon ons verbaal uit te schelden ga werken tuig, uitkeringstrekker van mij krijg je geen cent meer, dat is niet leuk, als je zo in je ziel wordt geraakt, door iemand die meer heeft als jij.

Wij het gilde van overvallers besloten een andere weg te bewandelen, we gebruiken gewoon wat meer aandrang  en dat hielp wel een tijdje totdat een of ander malloot besloot  je met een knuppel de winkel uit te slaan. Uiteindelijk naar goed Amerikaans gebruik zijn we dienstwapens mee gaan nemen naar het werk en wat denkt u, de winkelier heeft ook een wapen en ze schieten gewoon op ons, dat is levensgevaarlijk  veronderstel dat straks oude vrouwtjes ook wapens hebben, dan wordt van je scooter geschoten als je het handtasje wilt pakken.

Nee, dat kan echt niet hoor daar moeten we iets aan doen en dan heb ik het niet over het verplichten van het in bezit zijn van een wapenvergunning, tja als de middenstander een wapenvergunning moet kunnen laten zien, dan kun je op je vingers natellen dat ze na een tijdje ook bij ons gaan controleren, daar moet je al helemaal niet aan denken.

Je kent dat wel gelijke gevallen gelijke rechten, dat hoeft niet hoor dat is nu heel goed geregeld, bij een bedrijfsongeval krijgen wij een goede zorg, kost en inwoning.

Maar er moet echt een einde gemaakt worden aan het wapengeweld van de winkeliers, er is geen lol meer aan mijn werk, ik ga met tegenzin aan het werk, ondanks dat ik het geld hard nodig heb.

 

Mijn voorstel is  om te gaan staken, wij overvallen niemand meer totdat het voor ons weer veilig is om een winkeltje, woning, of oud vrouwtje te overvallen.

Vindt u dat ook een goed idee “Bondsvader”

 

Veilige groeten,

 

Senhaponex

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Yfs · 3 april 2014 op 09:29

Meestal boeien columns die over actualiteiten gaan me niet zo en kom ik vaak niet verder dan de tweede alinea. Tenzij het met humor is geschreven en dat is jou heel goed gelukt.
Met heel veel plezier gelezen dus!! :yes:

g.van stipdonk · 3 april 2014 op 10:30

Uit het hart gegrepen.

Mien · 3 april 2014 op 12:41

Aparte invalshoek gekozen. Daarmee vol getroffen. Knappe column.

Meralixe · 3 april 2014 op 16:12

Mooi! :yes:

Ik heb als Vlaming toch eventjes moeten goochelen om de totale context van deze column en ook deze van Jip te begrijpen. Maar he.. het ‘probleem’ is hier ook bekent hoor. Ook wij hebben hier een Waregemse juwelier die na vier bezoekjes van overvallers het recht in eigen handen nam met een verboden wapen. Enkele gedreven advocaten hebben de vijfenzestig jarige man nog net uit de gevangenis kunnen houden.

Ferrara · 3 april 2014 op 16:36

Wat mij betreft mag u wel vaker de actualiteit met rake humor komen belichten.

brilmans · 3 april 2014 op 23:09

:yes:

arta · 4 april 2014 op 08:58

Senahponex! Dát is lang geleden!

Fijne column, graag gelezen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder