De verhitte discussies in Nederland over het vrije woord en persvrijheid zijn omgeven door in lang stand gehouden, maar eenvoudig te ontkrachten mythes. We willen het alleen niet zien of horen. Ons oeverloos gekakel en gepapegaai, dat het vrije woord in het gedrang zou zijn, is (hoor en zie) een discussie op drijfzand. Een moeras waar de Europese beschaving in dreigt weg te zinken. De Deense krant Jyllands-Posten heeft eerder voor gekozen om cartoons van Jezus niet te plaatsen om christenen niet te beledigen, maar de profeet van ruim 1,2 miljard moslims is bewust door het slijk gehaald. Met opzet en alle gevolgen van dien.

Ik verwacht op zijn minst een excuus van alle westerse politici en media, die roekeloos zijn omgesprongen met de vrijheid van meningsuiting en de cartoons hebben geplaatst en verdedigd in hun kranten. Roekeloos, omdat het hier NIET langer gaat om vrijheid van meningsuiting, maar zelfcensuur in geval van Jezus en provocatie van moslims, ondanks dat men kon vermoeden dat de cartoons van de profeet Mohammed als een bom zouden inslaan in de islamitische wereld. Niemand kan mij wijs maken, dat deze discussie nog gaat over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het gaat hier om een doelbewuste provocatie van een omstreden Deense krant.

Wat Jezus is voor Christenen en Mohammed voor moslims is Anne Frank en haar joods verleden voor de ‘verlichte’ seculiere Europese beschaving. De achilleshiel. Iedere samenleving heeft zo zijn gevoeligheden en open zenuwen, die we met respect, fatsoen en fluwelen handschoenen moeten behandelen. De kern van de discussie behoort niet te zijn, of de twaalf Deense cartoons waarin profeet Mohammed wordt afgebeeld als meedogenloze terrorist, geweld en vlammende betogen tegen de makers en/of tegen nationale symbolen als Deense vlaggen en ambassades rechtvaardigen. Het hoort te zijn of wij in een open samenleving willen leven waarin echt alles maar dan ook alles gezegd kan en moet worden. Het is het een of het is het ander, maar niet van allebei een beetje.

Er zijn slechts twee mogelijkheden. Of we accepteren als rechtschapen westerse beschaving dat het recht van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid als zodanig absoluut is, maar dan is niets meer heilig, dus zowel de profeet van ruim 1,2 miljard moslims als een Hilter en Anne Frank die samen een bed delen. Of we kiezen ervoor om niet alle heilige huisjes met onze steeds groter wordende ego’s af te breken om de fundamenten van onze beschaving niet verder te schaden. Ik kies met mijn halve Hollandse nuchtere wijsheid voor het laatste. De Deense spotprenten hebben Europa helaas in een nieuwe identiteitscrisis gemanoeuvreerd. De kleine reus Europa wankelt en balanceert op zijn tenen in een spagaat op de randen van een diepe morele afgrond.

Europa als beschaving dreigt een vrije val te maken. Een uitspraak als deze die ik vaak hoor: “De islamitische wereld is pas een beschaving, als er net zo veel gevloekt, beledigd en gespot mag worden als in onze beschaving over God en Jezus”, veeg ik daarom (excusez-moi) heel oneerbiedig mijn kont mee af. Dat is voor mij geen beschaving meer, maar regels van een onvolwassen goddeloze natie waar de wetten van de jungle gelden. De wereld om ons heen wordt steeds kleiner. Je zou verwachten dat er meer begrip en respect is voor andermans opvattingen, diepe en heilige overtuiging, maar we houden steeds minder rekening met elkaar.

Iedere vrijheid heeft zo zijn grenzen, die grens wordt overschreden als de vrijheid van een ander wordt beperkt. Dat is wat de minister-president van dit land hardop moet durven zeggen. In plaats van zich te schuilen achter verhitte zinloze discussies over het vrije woord, die zijn omgeven met mythes, rookgordijnen en valkuilen. Het is de plicht van Jan-Peter Balkenende om duidelijk te maken, dat het vrije woord nooit absoluut kan zijn. Los van de vraag of we het wel willen. Het tekent namelijk het einde van een beschaving. De dood van een normen en waardenmaatschappij. Het begin van immoralisme, onverdraagzaamheid en racisme.

Op mondiaal niveau kan het leiden tot botsing tussen beschavingen en in het ergste geval het einde van de mensheid. ‘Absolute’ vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers scheldt niet de verplichtingen kwijt van mens en media, die allebei op hun beurt een eigen (maatschappelijke) verantwoordelijkheid hebben, en de consequenties van hun opvattingen en handelwijze zelf moeten dragen. Iedere vrijheid heeft zo zijn prijs. Laten we elkaar alsjeblieft niet voor de gek houden! De Europese kranten hebben stuk voor stuk boter op het hoofd. Van de Volkskrant tot France Soir tot aan de Deense krant Jyllands-Posten, die de cartoons over de profeet als eerste heeft geplaatst.

Politici en provocateurs als Geert Wilders, die het hardst roepen, dat het vrije woord en de vrijheid van pers onder druk staat, moeten maar eens tekst, uitleg of een tekening geven, waarom ik Mein Kampf niet kan kopen in Nederland bij de (reguliere) boekhandel. Absolute vrijheid van pers en meningsuiting toch! Of niet? Het afbeelden van de profeet is heiligschennis binnen de islam. Als je dat weet en toch een cartoon wilt plaatsen, waarom geen cartoon van profeet Mohammed met een edelmetalen laurierkrans op zijn hoofd en een olijftak in zijn hand. Dát is een cartoon (volgens de definitie van Van Dale een humoristische tekening).

Waarom een bom, met daarop de tekst: “Er is geen God dan Allah, en Mohammed is Zijn Profeet.” Waarom wordt het hedendaags terreur gelinkt aan de profeet Mohammed. Het klassieke antisemitisme en de jodenvervolgingen in Europa worden ook niet in de sandalen van Jezus geschoven. Moslims hebben ook respect voor Jezus en erkennen hem als profeet, daar kunnen van God losgeraakte individuen nog wat van leren. Als ik morgen Hare Majesteit de Koningin zou afbeelden, met een bomgordel om haar middel en een Israëlische vlag in haar hand ergens in de bezette gebieden, dan word ik dezelfde dag nog voor de rechter gedaagd wegens Majesteitschennis en houdt de AIVD mij dag en nacht in de gaten.

De vrijheid van meningsuiting is geen sportauto, die met 180 kilometer per uur over de autosnelweg raast waar je maximaal 120 km/u kan. Houd je aan de snelheid en houd rekening met medeweggebruikers, wegbewijzeringen, markeringen op het wegdek, verkeerslichten en de vangrail. Doet u dat niet dan gebeuren er vreselijke ongelukken. Laten we elkaar niet provoceren om het provoceren. Bepaalde mechanismen in de samenleving of het nu anti-moslims zijn of radicale moslims, willen de wereld in brand zetten. Laten wij daar niet aan meedoen.


14 reacties

thcisok · 15 februari 2006 op 11:01

Inhoudelijk ben ik het op een aantal punten niet met u eens, de vrijheid om te denken en te zeggen wat je wilt beperken, en dan een vergelijking te trekken met een sportauto?!!. Omwille van andermans illusie. Een ieders normen en waarden zijn verschillend en daar kan je geen richtlijnen voor opstellen. Door beperkingen op te leggen in wat je mag uiten, dwing je de mensen tot stiekem gedrag en nieuwe taboes zijn geboren.

Als ik lees wat u definitie van respect is, twijfel ik of u dat niet verwart met angst. Ik heb zelf nog niet gehoord dat deze islamitische leiders die nu kolen op het vuur gooien, afstand nemen van het middel terreur om op die manier het respect te krijgen die ze zo graag willen. Nee, integendeel er wordt zelfs aangespoord om angst te zaaien en aanslagen te plegen. Ongeveer het zelfde als iemand mij een pistool op mijn hoofd zet en respect eist, uiteraard zal ik dan zeggen dat ik respect voor hem heb, maar in werkelijkheid ben ik gewoon bang.

Zolang de islamitische leiders geen afstand nemen van de groepen die onder de vlag van Allah, dood en verderf zaaien. Zolang kunnen ze kritiek verwachten in elke vorm. Het enige wat ze kunnen doen is de associatie van terrorisme loskoppelen van de Islam.

Ik heb respect voor een ieder met het motto “leven en laten leven” maar zodra het een variant wordt zoals “leven en laten sterven” kan ik hier geen vrede mee hebben en mag daar mee gespot worden om het dialoog uit te lokken.

Uiteraard is het niet nodig, om de heilige huisjes van de mensen met de grond gelijk te maken. Maar wat nou als er in dat heilige huisje een aanslag wordt voorbreid op het leven van u kinderen?. Het lijkt mij dan niet meer dan terecht dat er op zijn minst iets van gezegd wordt.

Voor de rest is het een goed geschreven column, want als ik een emotie voel bij het gene wat ik lees is het product absoluut geslaagd.

😀 grt thcisok

Martijn · 15 februari 2006 op 11:31

Laat ik duidelijk zijn over Wilders. Ik vind de man een mistroostig excuus voor een mens. Wanneer hij met zijn kop weer op de televisie verschijnt betrap ik me op plaatsvervangende schaamte voor mijn eigen mens zijn. Vergelijk het met Balkende die mocht ontbijten bij Bush en daar zo’n knullig figuur sloeg dat half Nederland met een rooie kop de gedachte probeerde weg te krijgen dat deze muppetshow ook in het buitenland te zien moest zijn. (sorry, de bedoeling was om een nóg langere zin te maken. :-D) Als iets kenmerkend zou zijn voor het falende vermogen van de stabiele groei der evolutie, moet dat wel zijn toen Geert Wilders al schreeuwend de wereld opkwam…

Zo, dat lucht op.

De hele cartoonkwestie heeft (voor mij) geen ruk meer te maken met wederzijds respect voor een geloofsovertuiging. [b]Schermen met de vrijheid van meningsuiting is niet het uiten van de vrijheid van meningsuiting, het is het schermen met de vrijheid van meningsuiting.[/b]

Een religie gebruiken omwille van kwaad te zijn op degene die niet dezelfde overtuiging heeft, vind ik persoonlijk net zo zwak als diegene die schermen met hun ‘grote goed.’ Dat is niet oprecht, en heeft voor mij geen donder meer te maken met De Mens die ergens voor zou staan.

Hoe dan ook denk ik dat de mensheid zo in elkaar steekt dat zowel de beste eigenschap, als de slechtste- de mens tot een roofdier maakt. Ieder met zijn of haar eigen verpakking. Als individu of in een groep. We worden enkel gevormd door een maatstaf van een ander die nooit de onze is geweest.

Neem hypothetisch een zandbak met nog niet gevormde kleuters op een speelplaats vrij in te vullen. Ken ze enkel en alleen de vrijheid van de dialoog toe. Ik verzeker je dat het uiteindelijk niet anders zal zijn als de oorlogen die we nu al dan niet met wapens uitvechten.

emaessen · 15 februari 2006 op 15:39

Het mag gezegd dat je een goed betoog neerzet dat meer hout snijdt, dan de lose flodders die ik tot nog toe via de media heb gehoord.

Misschien een kleine toevoeging. In mijn ogen gaan al dat soort discussies nu juist om het schermen met woorden, die doorgaans het tegenovergestelde betekenen, om zodoende de niet al te politiek bewuste meerderheid zand in de ogen te strooien. Die vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken sinds de internet providers in de EU alle email verkeer moeten bewaren voor een mogelijk strafbaar feit.

senahponex · 15 februari 2006 op 16:23

Ik ben van mening je alles mag publiceren en uitgeven dat is vrijheid van pers en mening dus als je het wilt lezen en kopen ook mein kampf (overigens een dom boek) maar dit terzijde.
Maar mensen aansporen tot geweld omdat jij je beledigd voelt, gaat voor mij alle perken te buiten.
Maar vrijheid van meningsuiting op wat voor manier dan ook staat voor mij voor op en kis kostbaar.
En het is geheel aan de maker, schrijver waar hij zijn grens legt. En niet aan de lezer, kijker of het wel of niet mag. Als je het er niet mee eens bent kijk je niet, lees het niet.
Je mag je mening uiten zoveel als je wilt, maar mensen bedreigen en oproepen tot geweld omdat er iets gemaakt wat jij niet goed vindt is uit den boze voor mij.

Verder is betoog je weer vol emotie en goed geschreven maar ik kan mij er niet in vinden

Raindog · 15 februari 2006 op 18:41

Je zoveelste kunststukje in de krampachtige verbloeming.

[quote]Ik verwacht op zijn minst een excuus van alle westerse politici en media, die roekeloos zijn omgesprongen met de vrijheid van meningsuiting en de cartoons hebben geplaatst en verdedigd in hun kranten.[/quote]

Krijg je wat mij betreft niet. Het zou onverdiend zijn. Persvrijheid betekent dat de overheid zich daar niet mee te bemoeien heeft. Wat ik ervan zie is dat dat idee in het MO nog niet is doorgedrongen. Ik neem geen genoegen met een staatspers; dat is waar het over gaat.

[quote]Het gaat hier om een doelbewuste provocatie van een omstreden Deense krant.[/quote]

Zelfs als dat zo is, dan kan provocatie nuttig zijn als instrument om met elkaar in gesprek te komen. Ik constateer dat jij op jouw manier soms ook provoceert en toch kom ik niet bij je langs om je huis in brand te zetten. Ik zit hier maar gewoon dom een berichtje te tikken, tegen beter weten in. En als het over provocaties gaat, waarom is die bewuste imam uit Kopenhagen met valse prenten naar het oosten afgereisd? Die man is op deze manier nagenoeg hoofdelijk verantwoordelijk voor het geheel. Wie provoceert wie nu eigenlijk?

[quote]Iedere samenleving heeft zo zijn gevoeligheden en open zenuwen, die we met respect, fatsoen en fluwelen handschoenen moeten behandelen.[/quote]

Een open zenuw heet in mijn boekje gewoon een wond. Je weet wat men zegt over zachte heelmeesters en de diagnose in de cartoonkwestie is probleemloos vast te stellen: de wond stinkt. Overheden met dubbele agenda’s hebben hun burgers tot protest gedwongen, vervolgens niet ingegrepen en zo de rel misbruikt voor hun eigen duistere plannen. In Libanon demonstreerden hoofdzakelijk op pad gestuurde Syriërs. God verhoede dat wij deze wond door een zachte heelmeester laten behandelen.

[quote]De kleine reus Europa wankelt en balanceert op zijn tenen in een spagaat op de randen van een diepe morele afgrond. Europa als beschaving dreigt een vrije val te maken.[/quote]

Vanuit het perspectief van anderen kan ik me voorstellen dat het soms een diepe afgrond lijkt. Misschien lijkt het temeer zo als je er vanuit de afgrond naar kijkt. Het is niet de vrije val maar de ondermijning die dreigt. De dood van normen begint met de verkwanseling van waarden. Gezien de wijze waarop de mede-europenanen hun Deense familie gesteund hebben, valt op dit punt helaas het ergste te vrezen. Wie zijn waarden verkwanselt zal zich geconfronteerd zien met andere normen. De norm volgt uit de waarde. De waarde is persvrijheid en vrijheid van meningsuiting en dat is niet onderhandelbaar. Waar wij dat wel nodig of wenselijk achten gaan we gewoon naar de rechter en laten we het recht zijn beloop hebben. Meer hoeft er wezenlijk niet over gezegd te worden.

[quote]…waarom geen cartoon van profeet Mohammed met een edelmetalen laurierkrans op zijn hoofd en een olijftak in zijn hand. Dát is een cartoon [/quote]

Ik heb eveneens zelf de vrijheid om leuk te vinden wat ik wil. Ik heb niemand nodig om mij uit te leggen wat leuk of wat een leuke of acceptabele cartoon is.

[quote]Moslims hebben ook respect voor Jezus en erkennen hem als profeet…[/quote]

…en zijn volgelingen als domme idioten die het spoor kwijt zijn geraakt, achter de verkeerde zijn aangelopen. Mensen die niet het ware geloof hebben, christenhonden. Tenminste, dat is hoe de algemene opinie is waar de protesten het hevigst waren.

[quote]Bepaalde mechanismen in de samenleving of het nu anti-moslims zijn of radicale moslims, willen de wereld in brand zetten. [/quote]

Het gekke met die vermaledijde vrijheid is dat het totaal niet vrijblijvend is. Vrijheid is vooral verplichtend denk ik. Mensen als Pieter Broertjes, Ayaan, de hoofdredacteur van de France Soir, die Jordaanse krant, de premier van Denemarken enzovoorts, het zijn allemaal mensen die onze bewondering verdienen. Verdienen omdat ze hun rug recht voor hun waardes houden. Een plicht die ze hebben, vrij als ze zijn. Het is de waarde die telt, de norm kan over gesproken worden, als het moet tot aan de rechter toe. De premier van Finland, anderen die hun begrip tonen, leiders van Iran en Syrië, dat zijn de lafaards.

Van Leon de Winter las ik nog hoe die zijn bewondering uitte voor alle Europese moslims, hoe juist en correct die zich opgesteld hebben in dit hele circus. Incidenten daargelaten, niets verontrustends. Ik denk dat De Winter gelijk heeft en dat deze mensen inderdaad onze bewondering verdienen. Geen achterlijk gedoe zoals vlaggen en ambassades in de brand, geen gemeeloop in de massa, niets van dat alles. Beheerst, misschien heus wel geraakt maar beheerst en waardig. De Winter noemde het tenslotte een hoopgevend teken van de verregaande emancipatie van de moslimgemeenschap in Europa. Ik denk dat dit het echte goede nieuws is dat we uit deze affaire kunnen halen. ‘Laten wij daar niet aan meedoen’ zei je. Ik ben het met je eens, laten wij hier de rug vooral recht houden.

Jouw optie die je in deze column voorstelt is de europese harp in de wilgen. Niet meer de rug recht maar langzaam beginnen te bukken, de eerste stappen naar capitulatie.

Mijn voorstel is om ondanks alle zijstraten om het onderwerp heen, in ieder geval vooral gefocussed te blijven op de waarde. Want het is de waarde die op het spel staat en betwist wordt, niet de norm. Ik doe er niet aan mee.

Voor wie een betere vertolking van wat ik hier zo ongeveer probeer te zeggen wil lezen, is de laatste [url=http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/weblogId/4/index.html]blog van Leon de Winter[/url] misschien een aanrader. Met de kop in het zand kom je in de duisternis. Tja… (Let trouwens niet teveel op de reactiethread, die zijn meestal storend.)

Bakema_NL · 15 februari 2006 op 18:50

Hahahah, het was te verwachten natuurlijk, de cartoons en dan de column van ons allahr Scepsis.

Je verwacht op zijn minst een excuus van alle westerse media? Ben je van de pot gerukt of zo? Ten eerste hoeven ze die niet aan jou als zodanig te maken en ten tweede hoeven ze die helemaal niet te maken. Denemarken heeft al excuus aangeboden maar dat word niet aanvaard door de heethoofdjes……..jammer dat ze ze aangeboden hebben en kom maar op met al die plaatjes over jezus, daar denk ik precies hetzelfde over als die van “jouw” profeet, maak ik geen onderscheid in, net als zoveel mensen. De rest van de media, in andere landen, plaatsten de prentjes meestal met de melding niet te willen kwetsen. Dit heet berichtgeving, er gebeurt iets in de wereld en men wil graag weten hoe de vork in de steel zit. Onderdeel van het nieuws en een hoop mensen zullen iets geleerd hebben over de islam wat ze nog niet wisten, tenslotte kun je niet alles weten. Ook hebben een hoop mensen helaas weer moeten zien hoe een stel imbecielen binnen dat geloof zich weer gedroegen, dat was weer een beetje jammer.
Ik veeg met jouw geloof mijn reet af (en ik excuseer mij niet trouwens) en meteen ook met het christelijke hoor, helemaal geen punt.

DriekOplopers · 15 februari 2006 op 20:26

Niet voor 99, maar voor 100% eens met Raindog. We moeten altijd alles mogen zeggen/schrijven. En als daar toch twijfel over ontstaat is het woord aan de rechter, niet aan georkestreerde debielen (die zich láten orkestreren) die uit naam van Allah of welke godheid ook ambassades in het midden-oosten aansteken, winkels plunderen in Amsterdam etc etc.

Een heel dierbare vriendin, moslima, schaamt zich dood voor wat er (zogenaamd) uit naam van Allah allemaal gebeurt. In tranen was ze, onlangs. Dan breekt mijn hart.

Ze is een geweldige meid. Onlangs, tijdens een romantische avondwandeling, werd de maan verduisterd door sluierbewolking. Toen ik zei: “kijk, alles is jullie schuld met die sluiers altijd”, sprak ze: “je bent gek, Oplopers”, en kreeg ik een kus. Er zijn dus ook moslims die wél kunnen lachen. Moslims die wel vinden dat je grappen en grollen mag maken over hun geloof.

Driek

KawaSutra · 15 februari 2006 op 23:46

Vrijheid van meningsuiting is voor mij heel belangrijk. Zonder dat is er geen vrijheid. Een onschuldige cartoon leg ik opzij als die mij niet bevalt. Maar kwetsen onder het mom van vrijheid van meningsuiting vind ik niet nodig. Het mag, maar het hoeft natuurlijk niet. Beter van niet dus. Ik ben het eens met je conclusie, maar ik zou er niet zo’n lange aanloop voor nodig hebben.

Scepsis · 16 februari 2006 op 01:52

quote:

“De islamitische leiders geen afstand nemen van de groepen die onder de vlag van Allah, dood en verderf zaaien. Zolang kunnen ze kritiek verwachten in elke vorm. Het enige wat ze kunnen doen is de associatie van terrorisme loskoppelen van de Islam.”

Scepsis:

Laat mij een projectie plegen. Ik confronteer u met de realiteit en gewenste attitude vanuit moslimperspectief. Beschaafde westerse politici moeten zich onmiddelijk distantieren van Bush en zijn haviken,die onschuldige slachtoffers maken onder burgers in Irak, Afghanistan en Pakistan. Amerika moet stoppen met het opsluiten van onschuldige moslims (50%)in Guantanamo Bay. Nederland moet de schendingen van mensenrechten, vernederingen en martelingen van de Amerikanen en Britten in Irak scherp veroordelen. Nederland moet Israel veroordelen voor het annexeren van de Jordaanvallei en alle nederzettingen illegaal verklaren conform het internationaal recht. Jyllands-Posten moet zowel antisemitische als cartoons van Jezus plaatsen om het vrije woord te verdedigen en niet selectief de cartoons van Mohammed plaatsen. Nederland moet niet alleen Iran veroordelen voor het ontwikkelen van kernwapens, maar ook Israel die 200 atoombommen heeft klaarliggen en waar nooit de VN een enkele inspectie heeft uitgevoerd. Nederland moet niet Iran bekritiseren om vervolgens zelf een nieuwe kerncentrale te bouwen. Westerse landen moeten niet spreken over vrijheid, democratie en mensenrechten als westerse landen zelf stelselmatig de mensenrechten en burgerrechten in de strijd tegen het terrorisme schenden, en de bezetting van Palestina door Israel goedkeuren of gedogen. Dit is de keerzijde dames en heren van uw betoog. We kunnen kiezen voor een patstelling of we laten beschavingshalve ons fatsoen en menselijk geweten spreken in beide gevallen en vanuit meerdere perspectieven om tot oplossingen te komen. Het westen is niet in de positie om maar iets te eisen. Dat getuigt enkel van morele superioriteit en westerse arrogantie. Ik veroordeel het branden van vlaggen en ambassades maar ik verwacht dat u evenzo openlijk stelling neemt tegen de misdaden en onrecht die het westen begaat in de islamitische wereld en tegen moslims in of uit naam van vrijheid en democratie. Doet u dat niet, dan mag u vrijheid, democratie en mag het ietsje meer zijn mij gestolen worden. Dan zijn uw waarden mij niets waard. Ik geloof niet in de kracht van loze woorden en lege beloften. Het wordt tijd om gelijk over te steken. :peace:

Ma3anne · 16 februari 2006 op 08:08

Het lijkt al met al een rare tijdmachine waar we inzitten. Verder dan dat kom ik niet.
De moderne tijd versus de middeleeuwen. Niet enkel cultuur- of godsdienstverschil, we zitten in verschillende tijdsgewrichten in de ontwikkeling van de beschaving.

De cartoons zijn geen oorzaak, in mijn ogen. Die zijn hooguit een aanleiding. Een toevallige aanleiding. Waren die er niet geweest, dan zou zeer binnenkort wel iets anders aangegrepen worden om deze brand te stichten tegen het westen, de duivel of hoe je het noemen wilt. De Jihad is in volle gang.

De cartoonisten en hun krant zijn zondebok gemaakt en waar zondebokken worden ingezet, loert groot gevaar.

De democratische vrijheid laten ondermijnen, zal het westen steeds minder pikken en dan hebben we de poppen helemaal aan het dansen.

Ik zet de tv niet meer aan de laatste tijd om het nieuws te zien. Ik begin allergisch te worden voor schreeuwende, fanatieke, brandstichtende en oorlogverklarende moslimmannen.

Ik weiger terug te gaan naar de middeleeuwen en me te laten overschreeuwen door kerels. Van welke afkomst of politieke gezindheid dan ook.

Het wordt hoog tijd, dat wij vrouwen een tegenstem laten horen in deze walgelijke wereld waar mannen gruweld prediken en uitvoeren.

Gewone vrouwen van de wereld, verzamel u! (Niet de Verdonks en zo, want dat schiet ook niet op.)
Maar de gewone meiden van alle culturen. Eens zien, of wij misschien de wereld nog kunnen redden.

Dees · 16 februari 2006 op 09:22

De dood van de maatschappij zit hem voor mij in het totaal niet meer naar elkaar luisteren. Kijk hier eens bij deze column, er klinkt een heftig geluid in de column, een heftig geluid in de reacties en alles dat nog enigszins gematigd is, wordt linea recta overschreeuwd / genegeerd. Dit land heeft een heel groot probleem en daar zie je hier een leuke dwarsdoorsnede van. De vrijheid van meningsuiting als het excuus om de ander eens flink om de oren te meppen, of het vermeende moeten hebben van respect voor religie als excuus om de ander eens flink om de oren te meppen. Het is voor mij hetzelfde laken een pak. En allebei olie op het vuur, dat steeds groter wordt. Kijk eens naar jezelf voor je gillend van je eigen gelijk naar een ander staat te wijzen… Anders gaat het hier inderdaad goed mis.

En beste Scepsis, de groep waarmee het mis gaat zou ook jou en de jouwen kunnen betreffen. Dus die dreigende taal die je aan het einde van je column en in je reactie uitslaat en die je vaker uitslaat, vergeet vooral niet die zelf ook ter harte te nemen. Als het zo doorgaat worden we hier allemaal de dupe van. Voor zo’n voorspelling hoef je bepaald geen Nostradamus te heten.

emaessen · 16 februari 2006 op 20:15

Die dreiging van WO III las ik vandaag, tussen de regels door, ook in de krant. Dat stuk ging over een onwerkbare situatie in Iran aangaande de ontwikkeling van atoombommen. Wat mij betreft een goed onderbouwd betoog van de Israelische ambassadeur in Nederland. Mijn gok was 2012, de voorspelling uit de Maya kalender, het laat zich aanzien dat de werkelijke datum dat de hele wereld plotseling in oorlog verkeerd veel dichterbij ligt.

Wat mij betreft laat de reactie van scepsis zien hoe we de ander tegemoet kunnen komen en de alsmaar toenemende verharding kunnen keren. De praktijken van Bush en de zijnen mogen best veroordeeld worden. Amerika is economisch afhankelijk van het overige westen en valt dus wel degelijk onder druk te zetten. Ik hoop de dag mee te maken dat Den Haag zich niet meer als kolonie van de VS gedraagt en de beschaving uiteindelijk ophoudt door uitputting van grondstoffen ipv een armagedon.

thcisok · 17 februari 2006 op 17:25

laat ik voorop stellen dat ik het niet eens ben met de misdaden tegen onschuldige mensen waar ook ter wereld, ongeacht religie of afkomst. Dat bush uit economische redenen afganistan en irak aanvalt, met de kutsmoes dat ze kernwapens of terrorristen huisvesten. heb ik ook nooit achter gestaan.

religie is niet ter sprake gekomen uit de mond van het westen. het waren de extreemistische imams die dit meteen beschouwde als een aanval op hen religie. en meteen het als een heilige oorlog beschouwde. 🙁

Scepsis · 17 februari 2006 op 21:31

Je geheugen laat je weer in de steek. The State of Union van Bush na de aanslagen van 9/11 was een afgeleide van wat er in de bijbel staat. ‘As van het Kwaad’ is ‘As van het Haat’ Miljoenen christenfundamentalisten in de VS hebben Bush aan een verkiezingszege geholpen. Bush is Irak met een bijbel in de hand binnengevallen. Slaap verder..

Zie “De roeping van Bush”

http://www.eo.nl/portals/programs/article.jsp?article=3903405&season=5858333&portal=4177509&program=5857916

Geef een reactie

Avatar plaatshouder