Met een verontwaardigheidsgraad van een 10+ heb ik naar de uitzending van Het Elfde uur gekeken, te gast was de Christelijke Kew Jaliens. Je zou denken dat het moeilijk is om Christen te zijn in de voetbalwereld omdat je aan veel verleidingen bloot gesteld wordt, 2 van de grootste verleidingen zijn toch wel geld en seks. Maar daar heeft Jaliens blijkbaar geen moeite mee ,,Door zelfbewust te zijn houd ik mij staande, die zelfbewustheid krijg ik uit het geloof”. Aldus Jaliens. Toch knap dat je het [i][b]zelf[/b][/i]bewustzijn van iemand anders krijgt. Maar duidelijk is in ieder geval dat het geloof erg veel voor hem betekent, maar wat betekent het eigenlijk, ja erg veel, maar hoeveel? ,,Het is voor mij mijn leven, ik heb alles aan mijn geloof te danken en aan de Heer. Ik ben voetballer geworden en dat is een gave die ik aan de heer te danken heb”,Aldus de aanvoerder van AZ. Beste Jaliens, ik heb er helemaal niets op tegen dat je Christen bent. Maar ik zal je even uit de droom vandaan helpen. Er is niet een meneer in de hemel die beslist dat jij het talent als voetballer hebt, nee dat krijg je mee van je vorige generatie, het komt uit je eigen omgeving. Het bestaat niet dat God heeft gedacht o, die Kew Jaliens, daar maken we maar eens een goede voetballer van. Net zoals God niet heeft gedacht, o, Die Osama Bin Laden daar maken we maar eens een terrorist van. Het zit hem allemaal in de eigen omgeving.

Ook bid Jaliens voor de wedstrijd in de kleedkamer voor een goed resultaat. Maar stel dat de tegenstander dat nou ook doet, en geloof mij, dat doet een enkeling ook. Moet God dan kiezen wie de wedstrijd wint? Nee, God zou denken: Ik kan geen partij kiezen dus jullie moeten het zelf maar doen. Conclusie, bidden voor een wedstrijd heeft geen nut. Ook bid Jaliens om mee te mogen naar het EK, maar ook dit heeft geen nut. Van Basten is nu eenmaal niet gelovig dus kan God van Basten niet bereiken om door te geven dat Jaliens naar het EK moet, klinkt heel logisch toch? Allemaal verspilde tijd dus. In de tijd dat hij aan het bidden is kan ie beter zorgen dat ie topfit is want dan mag ie waarschijnlijk wel naar het EK.

Categorieën: Maatschappij

14 reacties

Mosje · 23 januari 2008 op 13:05

God kan goed voetballen. Hij veroorzaakt soms strafschoppen, maakt wonderschone doelpunten, hangt soms op het middenveld, en zo te lezen heeft hij jou beentje gelicht.
😀

arta · 23 januari 2008 op 13:46

[quote]Conclusie, bidden voor een wedstrijd heeft geen nut.[/quote]
Wie ben jij om dat te concluderen, denk ik dan…
Wanneer iemand heilig overtuigd is van een gebed voor de wedstrijd zal hij/zij waarschijnlijk beter presteren, en of dat dan aan God ligt of aan de persoon zelf? Wat doet het er toe?

Zelf ben ik ook niet gelovig, maar heb absoluut respect voor degenen die dat wel zijn. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat ik me gestoord heb aan jouw belerende vinger.

lisa-marie · 23 januari 2008 op 15:03

[quote],,Door zelfbewust te zijn houd ik mij staande, die zelfbewustheid krijg ik uit het geloof”. Aldus JaliensToch knap dat je het zelfbewustzijn van iemand anders krijgt[/quote][/quote]

lisa-marie · 23 januari 2008 op 15:23

Mijn computer dacht weer eens voorzichzelf.
Door het aanhalen van de quote van de vorige reactie bedoel ik dat je zelfbewustheid uit een geloof haalt en niet krijgt. Door de ervaringen die je meekrijgt wordt je zelfbewustzijn ontwikkeld.
Ook heb ik het idee dat je deze man niet in zijn waarde laat. En heb ik mij gestoord aan de laatste alinae. Je hoeft niet hardop te bidden dus je weet niet of iemand dat doet. En van basten kan best op de een of andere manier gelovig zijn ,ik heb dat nog nooit over hem gehoord. En Jaliens kan best topfit zijn. De keuze van van basten heeft daar niets mee te maken. En dus vind ik die laatdte zin zeker storend.

DreamOn · 23 januari 2008 op 15:32

[quote] en geloof mij, [/quote]

Dus ik moet jou geloven?
Nee, dank je, dan hou ik het toch maar liever bij God.
De reactie van Arta vind ik geweldig, helemaal mee eens.

Ik vroeg me ook met verbazing af waarom je je hierover zo hebt lopen opwinden. Die jongen doet toch niemand kwaad met zijn geloofsovertuiging?

Dit vond ik trouwens een hele rare zin:

[quote] Toch knap dat je het zelfbewustzijn van iemand anders krijgt [/quote]

Hoe kom jij dan aan je zelfbewustzijn? Toch ook door anderen? Door je te spiegelen aan anderen, door de manier waarop andere mensen jou benaderen, door te weten hoe anderen jou zien, dát vormt toch je referentiekader, en je zelfbewustzijn?
Je denkt toch niet, dat als jij tussen de apen in de jungle was opgegroeid, dat je dan dezelfde persoon geweest was als die je nu bent?

Je kunt pas een zelfbewustzijn hebben als je je kunt vergelijken met soortgenoten.

DriekOplopers · 23 januari 2008 op 19:03

Volgens mij zit het zo:

God heeft Jaliens [b]wel[/b] veel voetbaltalent gegeven.
God heeft jou [b]niet[/b] veel schrijfvaardigheid gegeven.

Zo’n grote broek aan, met zo enorm veel fouten…

Grumpy-old · 23 januari 2008 op 19:55

Het is een mening , en net als alle andere meningen op zich niks mis mee. Het is alleen wat ondoordacht uitgewerkt . Er blijft weinig speling over in deze column waardoor jou persoonlijke mening als stelling aangezien kan worden. En stellingen hebben de neiging vaak nogal wat zwart/wit te zijn.

Greetz
Grumpy

sidneydb · 24 januari 2008 op 09:57

beste drie koplopers
Als God zou bestaan zou hij jou een hoge vorm van arrogantie hebbben gegeven, want jij schreef natuurlijk al een boek op je 17e?

@ andere,
Sorry, de column komt verkeerd over. Alles wat hierin staat is als grap bedoeld, maar op columnx vergeet men vaak de humor achter een column. Zo ook bij deze.

groetjes Sidneydb

Mosje · 24 januari 2008 op 10:22

Beste sydneyb, de lezers hier vergeten niets. Als jij wilt dat hetgeen je schrijft ironisch overkomt, zorg er dan voor dat er veel ironie in je woorden zit. Dat is best lastig.
Ik wil direct geloven dat je met een brede grijns je stukje geschreven hebt, maar dat wil nog niet zeggen dat die grijns zich automatisch afzet op hetgeen je schrijft.
Veel ironische stukjes lezen, veel zelf schrijven, en vooral aan anderen laten proeflezen met de vraag of het overkomt zoals jij het bedoelt.

DreamOn · 24 januari 2008 op 17:42

Ah nee hè, toch geen Ronaldjecas de tweede….zucht. 🙄

Man, deze column was niet zo geslaagd, nou én! Pak je verlies, leer ervan en schrijf gewoon een volgende column.
Uithuilen en opnieuw beginnen. Dat zei mijn moeder vroeger, als ik iets had gemaakt en er heel ontevreden over was.

Dus niet zo in de verdediging en alle cx-lezers even een veeg uit de pan geven. Daar maak je geen vrienden mee.

Groetjes DO.

sidneydb · 24 januari 2008 op 18:35

Klopt, en als het goed is heeft ze je ook geleerd om voor jezelf op te komen niet?

DreamOn · 24 januari 2008 op 19:44

[quote] maar op columnx vergeet men vaak de humor achter een column. [/quote]

Ja, dat heeft ze me ook geleerd.
Vandaar dat ik me voel aangesproken door deze zin, omdat ik ook tot die ‘men’ behoor. En dus kom ik op voor ‘men’, dus ook voor mezelf.

Ik heb ook geleerd om te kunnen incasseren. Is ook belangrijk.

Siebe · 25 januari 2008 op 07:37

Als ervaringsdeskundige (nee, geen voetbal) kan ik zeggen dat het concept waar op afgegeven wordt in feite iets anders in elkaar steekt dan in de column wordt voorgespiegeld. Je talenten, die krijg je mee. Wat je daar vervolgens mee doet (goede dingen, slechte dingen of gewoon helemaal niets), daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Misschien ligt het aan het deel van de wereld waarin wij leven maar ook voor veel ongelovigen is dat wel iets waar men doorgaans wel mee uit de voeten kan, ballend of niet.

Voor het overige: zie Mosje. Erg cruciaal hoor, de lezer maakt in principe géén fouten of domme vergissingen.

Gr.
S

sidneydb · 25 januari 2008 op 10:44

ach ja Do, als jij je aangevallen voelt door dat zinnetje dan moet je je verdedigen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder