“Heej bonenbrein!” Altijd een hartelijk welkom in de coffeeshop, en de vaste gasten kennen elkaar wel. Een maand lang ben ik hier weggebleven. Nu sta ik er voor de tweede keer in dezelfde week. Ik neem plaats op mijn vaste kruk, tussen een oudere man en een stapvriendin. De barvrouw legt een joint gereed op de toonbank, maar deze keer schuif ik hem weg. “Ik ben gestopt, ik kom enkel voor de gezelligheid. Thuis komen de muren op me af.” Iedereen die een moeilijke periode heeft gehad weet dat er altijd een terugval te verwachten is. De rotweek wordt gezelliger als blijkt dat ik uitgerekend nu naast een zielenknijper blijk te zitten..

Stapvriendin is nieuwsgierig; “Waarom ben je gestopt?” De joint ligt me nog voor mijn neus me uit te lachen als ik antwoord dat ik het beloofd had aan een vriendin. Vervolgens houdt ze de joint voor mijn neus, “Take your breath and choose your moment.” Acuut zet de barvrouw bij dit Dido-citaat een andere CD op. De zieltjesknijper slaat een arm om me heen, “vertel het maar aan ome Harry”. Ik kijk de geestelijk masseur aan, en verzoek hem dringend doch vriendelijk zijn poten thuis te houden.

De zenuwlijder gaat stoned en irritant verder over de verschillende referentiekaders, en vindt dat ik mijn belofte moet reframen, “Het lijkt me beter als we een paar therapiesessies samen doen.” De psychoot haalt mijn humeur helemaal onderuit, en al snel loopt de discussie uit de hand. “Zonder begeleiding kun je niet stoppen!”, briest Harry vanuit zijn privé-thc wolk. De hele bar ligt dubbel om de uitspraak van de psych, maar Harige Harry bazelt gewoon door. “Mijn meiden zijn nog betere zielenknijpers”, de madam verwijst naar de sociale instelling die ze naast de coffeeshop runt, “sex en macht, daar draait het om. Mensen zijn net als honden, voortplanten en de roedel domineren, daar draait het om.” De psychoot past zijn tactiek aan, “Enkel een belofte motiveert niet genoeg om te stoppen..”

“Het motiveerde anders een maand lang”, antwoord ik en zet de joint op mijn lippen.

Net als ik de joint wil aanmaken hoor ik de laatste zin van een van de songs van Avril Lavigne: “Tell me.. Why?”. Ik bekijk de joint, voel de belofte in mijn geweten branden, en leg hem terug. “Nee, ik maak hem niet aan. Het voelt fout.. En het voelt goed, dat het fout voelt.” Hairy kijkt me aan met een koeieblik. “Het voelt goed dat het fout voelt?? Hier is alvast mijn nummer.” Stapvriendin grist het kaartje weg, “Ga naar huis. Wie vertrouw je nou meer? Die vriendin, of onze gestudeerde Harry?” De hoerenmadam doet er een schepje bovenop, “Hij moet nog veel leren, met vallen en opstaan. Als die vriendin vaak genoeg scheldt, leer je het wel. Ik heb eens iets gelezen over zo’n hond en kwijlen..” Harry is blij dat ie Pavlov’s keffertje ook kent. “Ik zal inderdaad nog veel moeten leren”, en ik wil opstaan om naar huis te gaan..

..en flikker van de barkruk af. Het vallen heb ik in elk geval al onder de knie!

Categorieën: Algemeen

11 reacties

Ma3anne · 6 augustus 2004 op 08:01

Ontwenningsverschijnselen zeker, dat je van die kruk viel? 😛

Hans · 6 augustus 2004 op 08:50

Sja ik val ook wel een van een kruk als ik de wereld te ruim zie. Gewoon “reframen” dan is er niets aan de hand

KingArthur · 6 augustus 2004 op 10:11

Na je val ben je ook weer opgestaan om naar huis te gaan neem ik aan of ben je naar huis gekropen? 😉

Focus op de positieve dingen. Je stond per slot van rekening op. Laat de negatieve dingen links liggen.

thcisok · 6 augustus 2004 op 10:57

tof dat je gestopt bent, zelf ook wel eens gedaan
en voor elke reden om te stoppen vind ik er 10 om weer door te gaan. Leuk omschreven
Succes 😛

Mosje · 6 augustus 2004 op 20:18

Weet je waar ik zin in heb met dit warme weer? Op elke column te reageren met dezelfde woorden:
“Zullen we ergens wat gaan drinken”

ignatius · 6 augustus 2004 op 22:26

[quote]Thuis komen de muren op me af[/quote]

Ehh…ruimere woning?

Sterkte met je voornemen.

Kees Schilder · 6 augustus 2004 op 22:54

kan me er iets bij voorstellen.Ik heb dat met wodka

Shitonya · 7 augustus 2004 op 00:36

Je zit nu weer achter de pc, dus je ken niet alleen vallen, maar ook weer opstaan…en zitten…kun je ook pootjes geven? 😉

rrobin · 7 augustus 2004 op 03:47

Thx voor de reacties 🙂

@Ma;
Ik weet niet, hoe lang mag je zoiets als smoes gebruiken? 😉

@KingArthur;
Positief en negatief haal ik nog wel eens door elkaar. Ontwenningsverschijnselen, ongetwijfeld 😀

@THC;
Stoppen is makkelijker dan die 10 redenen elke keer negeren 🙁

@Shitonya;
Ik ben gelukkig al te oud voor een puppycursus!

hotlips · 7 augustus 2004 op 15:20

eddie en pootjes geven?hij heeft al moeite
met ZIT!!!!!!!echt wel vet jammer dat we geen
foto hebben…
we hopen dat je toch nog eens langskomt hoor!maar je krijgt geen weed meer!
en we willen ook nog steeds weten wie die
vriendin is aan wie je het belooft hebt!!!

groetjes van mij

rrobin · 8 augustus 2004 op 00:32

Spuit 11 hier? 😮

*zucht*

Laat me raden, stoned en lachkicks toen je het schreef? Langskomen ja, weed mag je idd houden, en je bent te nieuwschierig 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder