Een vriend van mij heeft oude prenten van Egmond aan Zee. De oudste dateert uit 1720. Als je deze plaatjes goed bekijkt kun je bemerken dat sinds 1720 al zo’n 250 meter van de kust is afgesnoept.
Waren er toen al werktuigen die zorgden voor een vervuiling van de admosfeer? Ik dacht het niet. Mensen maken zich zorgen om het opwarmen van de aarde, maar zou het niet zo zijn, dat dit reeds miljoenen jaren een terugkerend feit is? Ik woon midden op de hondsrug in Drenthe en precies tot daar is ooit het ijs geweest. Nu heeft het zich weer teruggetrokken tot aan de Noordpool en we weten inmiddels dat ook daar het ijs aan het smelten is. Laatst hoorde ik op de radio een wetenschapper die met een speciale machine stenen kon bekijken en kon bepalen hoe warm het klimaat was, toen de betreffende steen gevormd werd. Hij had op dat moment een steen van de Noordpool en constateerde dat het miljoenen jaren geleden zo’n 15 graden boven nul moet zijn geweest. Ook had hij er eentje die bij de evenaar gevonden was en daar was toen de temperatuur 35 graden boven nul. Mensen hoor je zeggen, dat de opwarming van de aarde te snel gaat en dat doen we zelf. Nou ze mochten willen dat ze dat zomaar konden. In Rusland zijn ingevroren mamoets gevonden en waarschijnlijk zijn die weer overvallen door een extreem koud klimaat.
Goed beschouwd kunnen we de historie van de aarde verdelen in seizoenen. Het wordt eindelijk weer zomer. Daar helpt geen conferentie aan. De zeespiegel zal stijgen, misschien wel zo’n honderd meter.
Ik denk dat wij als onbenullige kabouters bij een boom staan te kijken en met lede ogen toezien hoe de blaadjes afvallen. We vergaderen er dagen over en hebben al iets geprobeerd met pokon, maar het hielp niks.
Nee de natuur vindt het welletje. Omhoog die temperatuur en de waterspiegel. Waarschijnlijk zullen er een paar miljard mensen het veld moeten ruimen, maar zou de aarde er dan minder van worden?
Hoeveel conferenties zullen er nog volgen, voordat wij ons teruggetrokken hebben in de Alpen?
Dat vinden wij niet erg.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

Mosje · 21 december 2004 op 13:31

Wetenschappelijk gezien rammelt je verhaaltje aan alle kanten Francis, maar in je overpeinzing heb je wel gelijk. Er vinden op onze aardkloot autonome processen plaats waar wij als mens geen invloed op hebben.

En conferentioes of niet: ik trek me af en toe lekker terug in de Alpen.
Jodelahiti!!!
😛

Ma3anne · 22 december 2004 op 16:58

Toevallig is het ijs ooit wel verder gekomen dan Drente, hoor. 😡
Toevallig vinden we hier in Gelderland de heuvels van de meest zuidelijke lijn: de Veluwe, rond Nijmegen en Montferland, omhooggestuwd land door de zware ijskap die vooruit schoof.

Zo niet, dan heb ik jarenlang verkeerd aardrijkskundeles gegeven. 😮

Leuk stukje. Kon best wel eens waar wezen wat je schrijft.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder