Altijd keurig in een combinatie met stropdas. Veel ‘populaire’ kamerleden vergeten wel de afwerkende strop om de mannennek. Maar hij niet, altijd even netjes en beheerst. Eigenlijk heeft hij geen nek, dus die stropdas is elke keer een verrassing. Turend over zijn brilletje op zijn toch wel bolle gezicht en de haren altijd zorgvuldig gekamd. Scheiding links. Wat overigens niets zegt over zijn politieke voorkeur, die ligt duidelijk ergens anders.
Hilbrand Nawijn dus.
De nieuwe hoeder van ons Nederlandse erfgoed. Ik durf verder te gaan. Na zijn monsterverbond met het racistische Vlaams Belang – voorheen Vlaams Blok – stel ik zomaar dat Hilbrand de hoeder wordt van dé Nederlander. Niet dat geneuzel over Willem van Oranje, Van Gogh of Rembrand. Al dat culturele gelul is slechts een dekmantel. Nee, hij gaat voor ‘Nederlanders eerst’. Alleen dat kan hij niet zeggen omdat zoiets politiek incorrect is. Maar hij heeft gelijk. Dit land is van de blanke Nederlander. Tja, en dan vraag ik me ineens af: wie is dan die Nederlander?

Nederland telt elf provincies, leerde ik op school. Tegenwoordig zijn het er twaalf, maar Flevoland doet niet mee. Dat land is een opgespoten stuk zee waar mensen uit andere provincies wonen. Maar in welke provincie woont de echte Nederlander? Laatst reed ik nog door Friesland. Ik raakte de weg kwijt en vroeg het aan een boer. Tot nu aan toe weet ik niet wat de beste man me vertelde. Daarnaast waren alle plaatsnamen in het Fries en dus voor mij onleesbaar. In het oosten van het land is ook iedereen onverstaanbaar. En Limburg is eigenlijk een onderdeel van België wat ze vergeten zijn te annexeren.

Elk gebied in ons land heeft een eigen taal en cultuur. Of het nu Noord-Brabant is of Zuid-Holland. Cultureel erfgoed is iets wat al jaren overleefd en nooit zal verdwijnen. Friezen voelen zich Fries en dan pas Nederlander. En waarom niet? Ik ben Brabander en dat laat ik weten ook. Jarenlang doe ik al zendingswerk in dit land om iedereen de polonaise te leren. Maar zoals in het Brabantse land, heb ik het nog nooit gezien. Verspilde tijd eigenlijk. Carnaval hoort in het zuiden van Nederland en de rest is surrogaat. Er is geen Nederland. Nu niet en nooit niet. Slechts een samenraapsel van verschillende culturen die door diverse alleenheersers vroeger ooit samengevoegd zijn.
Verplicht dus.

De afkeer van een multiculturele samenleving groeit. En op dat gevoel probeert Hilbrand zijn politieke carrière te verlengen. Christelijk is in, Moslim is uit. Wit begint en zwart wint, was vroeger het credo bij een spelletje dammen. Helaas, wit wint ook. En dat weet Nawijn ook en kiest hij voor het witte machtsspel. Jammer voor iedereen die niet in de zon hoeft te liggen voor een lekker kleurtje. Ach, na Pim Fortuyn probeert iedereen het ontstane gat te vullen. Pim was al niet veel en de rest is niet eens een slap aftreksel van hem. En ja Hilbrand? Na een geweldig wethouderschap in Zoetermeer, de meest dode stad van Nederland, moet hij toch wat. De LPF is ten dode opgeschreven en in een werkloze periode heeft hij weinig zin. De rechterkant van ons politieke bestel vult hij nu op.

Ach, laat Hilbrand maar schuiven. Hitler werd in zijn begindagen ook toegejuicht. Niet dat ik iemand wil vergelijken met Hitler. Want daar is Nawijn fel op. Officieel is hij niet racistisch. Hij gaat alleen voor het ‘Nederlander eerst’ principe. En Nederlander ben je als…
Tja? Wanneer ben je Nederlander? Als je een Nederlands paspoort hebt natuurlijk. Of gewoon hier geboren bent. Zwart of wit. Molim of Christelijk. Het maakt natuurlijk geen donder uit. Een land maak je namelijk samen.


13 reacties

Bakema_NL · 28 juni 2005 op 19:24

Op zich heb je gelijk met die verschillende delen van Nederland. En toch is het een iets andere zaak met lieden die van verder dan dat komen, of je moet natuurlijk in zo’n gat wonen waar je er inderdaad niet mee geconfronteerd word, dan gaat waarschijnlijk alles langs je heen wat dat betreft.

Wright · 28 juni 2005 op 19:58

Ach Fred, voorlopig zijn ze er voor de tweede keer niet in geslaagd een naam te vinden voor dit ‘denktank’ gebeuren.:-P
Duidelijk geschreven column waar ik mij helemaal in kan vinden!

KawaSutra · 28 juni 2005 op 20:48

[quote]Een land maak je namelijk samen.[/quote]
Mooie slotzin. Als iedere inwoner van Nederland, allochtoon of autochtoon, er zich nou eens aan hield, dan had Nawijn en consorten het nakijken! 🙂

Mosje · 28 juni 2005 op 21:31

[quote]maar Flevoland doet niet mee. Dat land is een opgespoten stuk zee waar mensen uit andere provincies wonen.[/quote]Almere dus. Fred, je bent een man naar mijn hart!

Enne, wanneer je Nederlander bent? Met een streepjescode-overhemd als Van Aartsen.
😛

Ma3anne · 28 juni 2005 op 21:49

[quote]In het oosten van het land is ook iedereen onverstaanbaar.[/quote]

adsfuoiytre sdfkjre fdjdg gnm redfgwj sdfjhg.

Wright · 28 juni 2005 op 22:01

En zo is het maar net, Ma3! 😛

Raindog · 29 juni 2005 op 00:34

Ik snap wat er met de column bedoeld wordt maar weet niet of het zo simplistisch samen valt te vatten in wel of niet als rascistisch als kenmerkend onderscheid. Je strekking tenslotte, die deel ik.

Als rechtgeaarde Fries kan ik zeggen dat je een aantal dingen goed hebt gezien. Ik ben zeker in de eerste plaats Fries en daarna pas Nederlander. Maar het een sluit het ander niet uit. Ik zou mezelf nooit Fries noemen zonder me daarbij te realiseren dat ik om de dooie donder ook Nederlander ben. Mijn karakter is Fries en mijn cultuur waar ik zo trots op ben is Fries maar het is mijn Nederlanderschap dat dit mogelijk maakt. Ik ben daarom geen rascist wanneer ik als Fries trots ben op mijn Friese land maar me tegelijkertijd ook helemaal verbonden weet met het Nederlandse land. Ben ik dan misschien een nationalist waar het op Friesland aankomt? Die kans is erg groot. Ik zelf denk dat dat niet erg is en ook is het nog eens zo dat anderen daar waarschijnlijk niet eens last van zullen hebben. Sterker nog, men gebruikt dat gegeven bijvoorbeeld in columns om iets te duiden. Iets in de trant van: zò zit dat met die lui. Zò denken ze ongeveer. Dàt zijn hun heilige huisjes. Dàt is zo ongeveer wat je aan ze hebt. Dàt is waar ze voor staan. Zò ga je met ze om.

Impliciet maak je Hilbrand Nawijn uit voor rascist. Ik weet niet of het zo is maar voor mij is het in ieder geval nog niet bewezen. Nawijn zelf heeft op dat vlak nog het nodige te bewijzen. Hij zou, samen met de mensen met wie hij omgaat, niet de eerste storm in een glas water zijn. En wat nationalisme betreft, het is sinds het collectieve schuldgevoel van WOII een vies woord geworden maar ik ben er niet bang voor zo lang kleur, afkomst of de mensen met wie je omgaat daarin geen criterium zijn. Die nuance als voordeel van de twijfel voor de persoon van Hilbrand Nawijn mis ik volledig in deze column. Voor hetzelfde geld is hij namelijk gewoon heel erg dom en domheid heeft niet zoveel met kleur of afkomst te maken. Domheid zit hem gek genoeg vaak meer in de keuze van de mensen met wie je omgaat.

WritersBlocq · 29 juni 2005 op 10:38

Goeie column Fred. Ik kan me er helemaal in vinden.
Voel je goed en doe je uiterste best om je aan te passen, waar je ook vandaan komt, waar je ook naartoe gaat. Ik was zelf buitenlander toen ik in Engeland en Zwitserland werkte. Ondanks het feit dat ik mij aanpaste, liep ik tegen ‘rare’ dingen c.q. gebruiken op, zoals buitenlanders hier ook hebben. Ik ben blij dat ik deze ervaring heb opgedaan, het heeft mij verrijkt.
[quote]Een land maak je namelijk samen.[/quote] Dat is een wereldzin, Fred. Groetje, Pauline.

Dees · 29 juni 2005 op 13:24

Met de strekking van je column ben ik het volledig eens. Toch vind ik hem niet super. Hij kabbelt een beetje. De essentie is mij iets teveel omkleed, teveel accessoires erbij gehaald.

Verder, juist bij mensen die beter onderlegd zijn in grammatica en spelling, zoals dus inderdaad bij jou, is het wel jammer dat een zinnetje als
“iets wat al jaren overleefd” door de filter glipt.

Oe wat ben ik eigenlijk gruwelijk kritisch :red:

Kees Schilder · 29 juni 2005 op 13:50

[quote]Pim was al niet veel [/quote]

Van Pim moest ik ook niets hebben maar om te stellen dat hij niet veel was, gaat mij te ver.
Als dat zo was dan had hij nooit bereikt dat dit land op zijn grondvesten schudde.
En Nawijn? kennelijk neem je die man wel serieus anders zou je geen column -zij het niet geheel- aan hem wijden

Troy · 29 juni 2005 op 14:49

Ik vind je schrijfstijl erg prettig en ik kan me ook wel in de strekking van het verhaal vinden. Toch houd ik persoonlijk meer van je wat meer persoonlijkere stukjes.

Grt Troy

Louise · 29 juni 2005 op 21:06

Een stuk met heel veel informatie. Strak geschreven, mocht zelfs wel ietsje losser 😉

pepe · 30 juni 2005 op 10:24

[quote]Tegenwoordig zijn het er twaalf, maar Flevoland doet niet mee. [/quote]

Hier ben ik het niet mee eens, een flevoland maak je namelijk ook samen.
Hier wonen friezen, brabanders, limburgers, zeeuwen, oosterlingen, allochtonen enzovoorts gezellig samen. En weet je wat zo aardig is we verstaan elkaar ook nog.

Verder een mooie column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder