Negerzoenen, het woord mag niet meer worden gebruikt “daar hebben we alle begrip voor” zegt: het bedrijf dat het zoete schuim gebakje produceert. “Buys Zoenen zijn er voor iedereen”
De Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname die Van der Breggen de producent had verzocht de naam te wijzigen omdat het een belediging zou zijn voor alle zwarte mensen. Het gaat wel heel ver om aan dit verzoek te voldoen het woord Neger komt uit het Latijn en is een verbastering van het woord Niger wat zwart betekend, de Latijn sprekende Romeinen kende vermoedelijk het woord bruin en kleur niet het is of Niger of Ater wat zwart, c.q. donker betekend.
Dat onze regering haar excuus aanbiedt voor het feit dat ruim honderd jaar geleden onze voorouders, dingen uitvoerde welke niet door de beugel konden, kan ik respecteren. Maar mij een schuld gevoel aanpraten dat ik het woord negerzoen niet meer mag gebruiken omdat het beledigend, discriminerend, zou zijn onzin is klink klare onzin. Het woord neger is in het Nederland totaal niet beledigend, nog zo bedoeld, zwart is prachtige kleur en dat wij met het woord neger iemand uit Suriname of Afrika aanduiden is helemaal niet vreemd of heeft iets met racisme te maken. Net zomin als in die landen, wij als die blanke, witte of met woorden van andere strekking worden aangeduid, het niets anders dan een omschrijving.
Maar als dit de trend gaat worden wat mag straks dan allemaal niet meer: De film zwartboek, Zwartrijden, Jodenkoeken, Blanke vla, zigeunersaus, mariakaakje en wat te denken van Moorkoppen en ga maar door.
Waar gaat dit heen? Ik een voorstel voor ”van der Breggen” Gebruik in plaats van donkere chocolade, witte chocolade en noem de heerlijke zoetigheid.
”BLANKE KUSSEN”

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

Anne · 5 april 2006 op 08:59

Ik vind: Als die stichting dat verzoek heeft gedaan, gewoon aan voldoen. Is tenslotte klein gebaar ten opzichte van veel groter leed. Het minste zogezegd.
Anne

wendy77 · 5 april 2006 op 11:21

Anne, dat kan wel zijn hoor, maar toch. Als we nu van iedere mug een olifant gaan maken en maar blijven toegeven aan zulke flauwekul is het einde zoek natuurlijk he? Dan wordt straks inderdaad de blanke vla uit de schappen gehaald omdat ‘iemand’ het er niet mee eens is voor een blanke uitgemaakt te worden 😕

Shitonya · 5 april 2006 op 12:15

Ach ja, voor je het weet bieden mensen overal hun excuses voor. Stel iemand draait een donkerkleurige drol, daarna zegt hij “sorry dat ik zo’n rascistisch uitwerpsel draaide”

Mug · 5 april 2006 op 12:58

Zo vind ik nu ook dat ‘muggenziften’ en’van een mug een olifant maken’ niet meer mag! 🙂

Ik vind het ook vrij belachelijk dat negerzoen niet meer mag, uit protest blijf ik ze toch zo noemen:-P puh.

Snap dat je dit uit frustratie snel geschreven hebt, maar let wel een beetje op de taal en interpunctie foutjes…

Mup · 5 april 2006 op 16:26

Hoe je ze ook noemt, ze blijven erg lekker:-) Kan iemand mij een doos opsturen?

Groet Mup.

Prlwytskovsky · 5 april 2006 op 18:30

Gewoon aan zo’n verzoek voldoen, lees ik bij Anne. Maar waar blijft dan de identiteit van de Nederlanders? Hoe moet ik ooit nog olienoten kunnen kopen, of Pinda’s? En wat met Sint Nicolaas die hierna met een witte Piet en vervolgens met Piet op de proppen komt? Ik weet er nog eentje: Blauwe! Laat mij er gelijk bij uitleggen dat dit een verklaring is voor een bepaalde mensengroep die in het oosten leven in een warm land en gitzwart haar hebben dat in de zon een blauwe gloed afgeeft, een positieve benadering dus; iets dat ik een prachtig verschijnsel vind en stil van wordt maar dat ik nooit zal kunnen uiten want dan ben ik een discriminant. Eigenlijk kunnen wij in dit kikkerlandje niets meer vrijelijk zeggen en dat doe ik dan ook niet, ik zeg niets, ik ben er niet, mij hoor je niet; maar God hoort mij brommen. En Senaphonex: ik sta vierkant en kwadratisch achter dit verhaal!

Prlwy ehhh … dinges.

Li · 5 april 2006 op 22:46

Het is een negerzoen en het blijft een negerzoen.:kiss:
Voor mij althans.
Het is een heerlijk zoete lekkernij! Knapperig van buiten en lekker zacht van binnen
Negerzoen zou een erenaam moeten zijn.

Li

KawaSutra · 6 april 2006 op 01:07

Gewoon negeren!

Nana · 6 april 2006 op 13:08

Pff sorry maar ik ben het negerzoenen zo zat. ik lust ze niet. echte negerzoenen die nou weer net wel. einde discussie. 😎

KingArthur · 6 april 2006 op 15:46

Klinkklare onzin de hele discussie over de naamgeving van een lekkernij. Opknopen zo iemand die een discussie als deze aanzwengelt. De persoon in kwestie heeft zo wie zo geen gevoel voor taal. Het is geen belediging maar zou als compliment moeten worden opgevat. Het gaat hier niet om het woord maar de perceptie van iedereen bij dit woord. Laat mijn perceptie nu een tedere zijn. Niks mis dus met een negerzoen.

Bakema_NL · 6 april 2006 op 17:49

Gewoon die dingen niet meer kopen. En van Dickmann’s zijn ze toch al lekkerder en die hebben in het Duits de geweldige naam “Vollmilchbubi’s”………..misschien ook censureren?

Ma3anne · 6 april 2006 op 20:42

Een beetje mosterd na de maaltijd, deze negerzoen, maar wel lekker.

emaessen · 6 april 2006 op 21:22

Wat zijn we weer eensgezind allemaal, boeiende discussie, gaap. Het feit dat de schrijver het woord neger een aanduiding noemt, zegt veel in dit verband. Ik kan me goed voorstellen dat een buitenlander neger als vertaalsel van het oorspronkelijke woord nigger ziet. Voor blanken betekend dit nog steeds voetveeg en voor negers betekend het vriend. Aan dit soort “details” voorbijgaan, toont weinig begrip voor de plaatselijke plee poetsers. Over de open deur zwarte piet, zal ik maar mijn mond houden. Dit stuk is de typisch Nederlandse arrogantie: “ik weet alles het beste!” Wat mensen vergeten is dat daar gewoonlijk geen enkel ander gevoel dan aggressie achter zit. Dat heet discriminatie.

Anne · 7 april 2006 op 08:30

Hela hola medelimburger!
Ik ben het met jou eens! Zie mijn reactie, als eerste, bovenaan!
Anne

Geef een reactie

Avatar plaatshouder