Zit ik een beetje tv te zappen, zie ik toch Balkenende en zijn voltallige kabinet op een terrasje lopen. Hij was met zijn club zieltjes aan het winnen voor het referendum over de Europese grondwet. Hij sprak, naar hij later in een interview zei, daarbij zo’n honderd mensen. Het was echt bemoedigend volgens onze bewindsman. Er waren een paar mensen die twijfelde of ze gingen stemmen bij het referendum van 1 juni, maar iedereen was unaniem voor de nieuwe Europese grondwet. Echt niemand was tegen. Ik zag net de neus van de minister president niet groeien. Maar ik dacht jok, jok, jok. Echt iedereen in mijn omgeving is tegen die grondwet. Natuurlijk zal ik wel omgeven zijn door een enorme verzameling van dwarsliggers maar ik heb het ook eens buiten mijn vriendenkring gevraagd ook daar bleef men negatief over die grondwet.
Nadat ik het armzalig gedrukte exemplaartje van het uittreksel van de nieuwe grondwet gelezen had, is mij werkelijk geen voordeel opgevallen om wel voor te stemmen. Ondanks dat het door een onafhankelijke club is samengesteld en men er vast zijn best op heeft gedaan is ook dit weer een mooi voorbeeld dat Europa veel geld kost en niets oplevert.
Want wat zou dit drukwerkje weer gekost hebben? Ik weet zeker dat veel van u dit prul direct weg gemieterd hebben.
De regering haalt echt alles uit de kast om ons maar voor te laten stemmen. Zelfs minister Bot, de haast onzichtbare minister van buitenlandse zaken, deed mee aan het propaganda offensief. Er werden hem vragen gesteld. Wat nu als we “nee” zeggen, wat gebeurt er dan? Hij antwoordde dat dit onmogelijk was want Nederland stemt voor. Niemand kan het doemscenario uitleggen welke rampen boven ons hoofd hangen bij een “nee” als uitslag. Volgens Bot kunnen we alleen bij een “ja” de terroristen en georganiseerde criminaliteit over de grenzen aanpakken. Volgens mij kan dat ook met een gewoon verdrag. Bovendien vind ik het buitengewoon slecht dat onze grondwet ondergeschikt is aan die Europese grondwet. We zijn de invoering van de Euromunt niet eens te boven gekomen en we storten ons in een nieuwe ramp. Fijn één sterk Europa met nieuwe partners. Van vijftien landen naar vijfentwintig en als slagroom op de taart komen er gelukkig ook nog eens Bulgarije en Roemenië bij. Nou als dat geen goed nieuws is.
Voor dat mijnheer Balkenende straks ook gaat zeggen dat zelfs ik voor stem wilde ik het u maar laten weten, het is eigenlijk nog geheim, maar ik ga stemmen en ik ben ontzettend tegen.
Want in heel dat mooie Europa, ga ik graag op vakantie. Ik vind het mooi om dan, als Nederlander, naar het buitenland te reizen. Maar Europeaan zal ik nooit worden. Laat mij maar kaaskop zijn.
och, och dat ik op mijn oude dag nog eens een nationalist zou worden…………..


11 reacties

champagne · 8 mei 2005 op 09:16

Ik ben een van de mensen die dat foldertje inderdaad nauwelijks inkijkt, maar na het lezen van jouw verhaal, duik ik er toch maar weer even in… 😮

Meestal haal ik bij politieke columns het einde niet, dat was bij deze anders! Compliment dus!

WritersBlocq · 8 mei 2005 op 11:15

Hoi Hans, je beschrijft ongeveer wel zoals ik mij voel over dit onderwerp, Europa groeit uit zijn voegen. Ik kan alleen geen concrete pro’s en con’s vinden, gewoon een simpel lijstje van waar we staan en naartoe gaan als we voor/tegen stemmen. Ook niet in die folder idd. Heeft iemand hier een handige link voor?

Bakema_NL · 8 mei 2005 op 12:41

Ik ga me, net zo min als jij, nooit Europeaan voelen. En ook die Fransman en Duitser zal dat niet hebben. Je hebt gelijk, het word ons door de strot gedouwd en daar ben ik zowiezo al op tegen. Aan de andere kant is er in principe ook al geen weg meer terug, dus hoe dan ook, genaaid zijn we toch.

Ma3anne · 8 mei 2005 op 13:00

Als we massaal ‘nee’ stemmen, wordt het toch ‘ja’. De uitslag van het referendum is niet bindend en de Balk in ons oog zal zijn uiterste best doen ons en anderen ervan te overtuigen, dat we ‘ja’ bedoeld hebben. Hij zal er desnoods Adam en Eva bijhalen om uit te leggen, waarom je in dit geval ‘nee’ als ‘ja’ moet interpreteren.

Kennen jullie het nieuwe spreekwoord al?
‘JP naait je een oor aan waar je bij staat en dan nog achterstevoren ook.’
Nee, die lange jokneus werkt bij hem niet meer. Die heeft overuren gedraaid.

Ik stem ook nee.

Dees · 8 mei 2005 op 19:55

Nee, nee, ik doe ook niet mee aan het Europagevoel.

Als leuke tegenhanger van referendumwijzer.nl:

[url=www.eurodusnie.nl]EuroDusnie[/url]

WritersBlocq · 8 mei 2005 op 20:24

Zo Desa bedankt! Ik word ook absoluut geen Euroma.

JanBontje · 8 mei 2005 op 23:52

Goeie column, ook en vooral de laatste ironische zin dat je op je ouwe dag nationalist bent geworden…

Uiteraard stem ik ook [b]nee[/b], want ik ben voor Europa maar tegen een Europa van de multinationals en de stinkend rijken!!

Louise · 9 mei 2005 op 07:07

Goh, je zou het niet slecht doen in de politiek 😀
Voor mij ook een nee natuurlijk!

Wright · 9 mei 2005 op 09:33

[size=xx-small]Heb zoveel mogelijk gelezen en ga voor stemmen[/size]

Maar ik vind het lastige materie, wat is wijsheid? 🙄

Eddy Kielema · 9 mei 2005 op 14:03

Je kunt ook kijken op: [url=http://sitegenerator.bibliotheek.nl/referendum/home/]Europees referendum[/url]

Hans · 19 mei 2005 op 01:12

Ach Hans for president?
😀 nee doe mij maar geen macht. ik ben blij zo.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder