Het is weer zover. De overheid gaat weer eens proberen om ons Nederlanders aan het bewegen te krijgen. Daar is een nieuwe campagne voor gestart. Flash! De overheid vindt dat we te dik zijn. Dat komt omdat we te ongezond en teveel eten en te weinig bewegen. En dat vindt de overheid niet goed. Dus gaat ze ons nog een keer vertellen hoe we zouden moeten leven. De overheid wil maar niet begrijpen dat we leven zoals we leven omdat we dat gewoon willen. We stellen juist alles in het werk om zo weinig mogelijk te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat de meesten onder ons niet eens 2 1/2 uur beweging per week halen. Terwijl zelfs boodschappen doen met de fiets, ramen lappen, stoeien met de kinderen en tuinieren meetellen. Uit onderzoek blijkt ook dat driekwart van Nederlanders vindt dat ze genoeg bewegen. Duidelijk toch, we willen niet! We willen met de auto naar het werk en boodschappen doen. We willen snacken en frisdrank en bier drinken voor de buis. Niet dat we blij zijn met de gevolgen voor ons lijf of dat van onze partner. Dus als bewegen niet al teveel moeite kost en een beetje leuk is, nou vooruit dan maar. Met zijn allen op van die fietsjes in de sportschool bijvoorbeeld. Het gaat bijna vanzelf dus je kan lekker snel ronddraaien, daarom heet het spinnen. Het nieuwste dat er uit Amerika zit aan te komen is Pilates. Je hoeft er niet voor van je plaats te komen, liggend op de grond til je eens een arm op en daarna draai je een paar rondjes in de lucht met een been. Nog mooier zou het zijn als bewegen helemaal geen moeite kostte. Op een trilplaat hoef je alleen maar te gaan staan. Het is net als in de auto, je hoeft zelf niet te bewegen, je wordt bewogen. En met een trilband om zit je achter je bureau te bewegen zonder dat je er moe van wordt.

Maar wat blijkt nu, het gaat er juist om dat je er wel moeite voor doet. Als je er niet moe van wordt helpt het niet. Maar moe willen we nu juist niet worden. We zijn al de hele dag druk bezig om geld te verdienen. Alleen al voor het bekostigen van de auto zit je 1 a 2 dagen per week op kantoor achter je bureau. Mag je dan alsjeblieft met dat ding naar je werk. Anders gebruik je hem alleen om bij de supermarkt dag- en weekvoorraden snacks, bier en frisdrank te halen. En dat kan echt niet anders, veel te veel om mee te nemen op de fiets. Maar de overheid is vastberaden. We moeten en zullen bewegen. Door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft het ministerie een Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB) laten vaststellen. Via de nieuwe actie Flash probeert de overheid ons zo gek te krijgen op minstens 5 dagen per week 30 minuten te bewegen. Het is meer dan de meesten van ons nu doen maar bepaald geen topsport. Zelfs geen sport. Matig bewegen heet het. En wat is 30 minuten per dag nu helemaal. Gewoon af en toe een raampje zemen, de tafel dekken, de vaatwasser volladen, een trap op en af, de hond uitlaten en je zit al aan je tax. De boodschap is dus dat het helemaal geen moeite kost om gezond te leven. En hoewel wij net als de overheid wel beter weten willen we dat graag horen. Van Flash zullen we niet gezond en slank worden. Wat zullen ze na Flash weer gaan verzinnen?


2 reacties

pepe · 30 november 2003 op 09:24

Ik las laatst in de krant dat Jorritsma elke dag jogt, maar ik vraag me af of er in den haag veel zijn die sporten?

Ik hoef me gelukkig niet bij de grote groep niet-sporters te scharen. Ik beweeg zeker wel 2 uur per dag. En daarnaast 2 uur per week flink turnen, de trainingen zijn behoorlijk pittig.
Ik heb alleen in het weekend kans dat ik eens met de auto weg kan, dus wordt hier veel gefietst.
Over teveel vet beschik ik ook al niet 🙁
En ik laat me al helemaal niet door de overheid overhalen iets te doen wat ik niet wil.

Ze verzinnen genoeg om maar aan het (nutteloos) werk te blijven, wat kosten die onderzoeken en campagnes allemaal? En wie betaalt dat? WIJ toch met zijn allen…?

Weg met nutteloos onderzoeken, of campagnes
Met dat geld hadden ze beter wat sportclubs blij kunnen maken, zodat de contributies niet te veel stijgen. En dus sporten betaalbaar blijft voor iedereen.

Toppie column 😉

deZwarteRidder · 30 november 2003 op 10:54

Conditie??Ach als we ons nu eerst eens druk maken over mentaliteit?!
Het is weer een waar woord maurits..
Rich@Rd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder