Beste Paashaas,

Gisteren kocht ik een doos eieren van 30 stuks, medium. Ik moest daar bijna vier euro voor neertellen. Om Pasen bewust te vieren is er bij ons thuis een overvloed aan eieren. Alle 30 stuks worden dan gekookt. Waarna de kinderen ze kunnen bekleuren. De volwassenen verstoppen ze vervolgens voor de kleintjes. Als ze allemaal gevonden zijn eten we per persoon een aantal op. Van de rest wordt salade gemaakt. Soms maken we saoto soep. Daarvoor is er ook een ei nodig. En in de avond laat iedereen scheten die naar verrotte eieren stinken. Maar, kunt u mij uitleggen waarom de eieren opeens zo duur zijn geworden?
Heeft dat misschien iets te maken met uw komst aanstaande zondag en maandag?
Wat ik me ook afvroeg hè, Beste Paashaas, Sinterklaas zit na december weer lekker in Spanje, zijn pieten roven daar ondertussen het land leeg voor de cadeaus die zij mee moeten nemen voor verwende Nederlandse kindertjes. De Kerstman vergrijpt zich op de Noordpool aan zijn elfjes en wordt op zijn wenken bediend door zijn kabouters. Wat doet u eigenlijk de rest van het jaar?
Ik ben columnist bij No Spang en als u het goed vindt, deel ik deze mailwisseling met de lezers.

Met vriendelijke groet,
Sergio Bunsee
Colomnist No Spang (dat betekent maak je geen zorgen)

Beste Sergio,

Het leven van een legkip gaat niet over rozen.
Direct na de geboorte worden alle haantjes vergast of levend vermalen. Bij de hennetjes wordt met een scherp heet mes de snavel afgesneden. Dit is zeer pijnlijk, omdat er zich veel gevoelige zenuwen in de snavel bevinden. Dit gebeurt omdat de hennen te dicht op elkaar leven en elkaar tot bloedens toe pikken. Een leghen leeft ongeveer zeventien maanden; na 300 eieren is zij “op”.

Bij de afvoer naar de slacht wordt de hen ´s nachts met de hand gevangen. Dat gaat er vaak ruw aan toe; veel kippen breken vleugels en poten tijdens de vangst. Vervolgens gaat ze op transport naar een slachterij in België en eindigt daar als soepkip. Overigens lekker in de kerrie, heb ik gehoord.

Bij de slacht worden alle legkippen nog steeds met de waterbakmethode verdoofd. De kip wordt ondersteboven in een waterbak gehangen die onder stroom staat, vergelijkbaar met de proeven die Hitler liet uitvoeren. Hierdoor raakt de kip buiten bewustzijn. Maar er staat vaak onvoldoende stroom op het water waardoor een aanzienlijk deel van de kippen nog (deels) bij bewustzijn is als ze geslacht worden. Deze werkwijze wordt per 1 januari 2013 verboden in Europa. Gelukkig is de legbatterij per 1 januari al 2012 verboden. De ruimte van een kip beperkte zich tot een A-viertje. Kun je je dat voorstellen Sergio? Nu is dat uitgebreid tot anderhalf A-viertje!!

Als je denkt dat scharrelkippen het beter hebben, dan moet ik je uit die droom helpen, Sergio. Zij heeft ongeveer twee A4’tjes tot haar beschikking. En hoewel de term ‘scharrel’ dit doet vermoeden, heeft ze geen uitloop naar buiten. Ze zit niet in een kooi, maar met honderden ander hennen samen in een grote stal. Er is wat strooisel om te scharrelen, legstokken en flappen waarachter de hennen hun eieren kunnen leggen. Maar er wordt onderling veel gepikt, door het gebrek aan ruimte en afleiding.

Sergio, leuk dat je geïnteresseerd ben in mijn leven! Ik hou me vakmatig voornamelijk bezig met voorlichting van de Kip en het Ei. Maar verder lijd ik een zorgeloos bestaan als Rammelaar. Ik als Paashaas ben uitermate populair onder de moeren en zelfs de konijnen vinden me onweerstaanbaar. Aan vrouwelijke aandacht, geen tekort, Sergio. De betekenis van de website sprak me wel aan eigenlijk, Nospang. Ik maak me totaal geen zorgen om wat dan ook. Ik doe gewoon mijn werk, elk jaar gemaakt leuk en vrolijk spelen. Ik hoef niet te ‘hosselen’, ik maak mijn ‘doekoe’ sowieso wel. Want waar eieren ook vandaan komen, wat de prijs ook is en op welke wijze kippen vermoord worden, mensen zullen namelijk altijd eieren blijven kopen.

Ohja, in allerijl vergeet ik je vraag te beantwoorden.
Eieren zijn duurder geworden door het koude weer in Oost Europa en de hogere ei prijs is een gevolg van het verbod van legbatterijen in Duitsland. Veel kippenhouders in Duitsland moesten hun stallen verbouwen, waardoor de Duitse detailhandel zijn heil in Nederland moest zoeken. Dit leidde tot schaarste op de Nederlandse markt. Bovendien wordt tijdens Pasen de prijs van eieren kunstmatig hoog gehouden.

Beste Sergio en alle lezers van No Spang, ik wens jullie allen een Vrolijk Pasen.

De Paashaas


sergiobunsee

Pedagoog, coach, therapeut schrijft over Suriname, cultuur, pedagogiek en de mensch in al zijn vormen.

5 reacties

Nisa · 13 april 2012 op 11:26

Ik ben blij dat ik na alinea twee niet ben gestopt met lezen..

Vlees zal ik waarschijnlijk niet van kunnen afblijven, nevernooitniet.. maar als je als mens dit zo leest voel je je, al is het maar eventjes, echt heeeeeeeeeeel schuldig 🙁

Fem · 14 april 2012 op 08:10

Ik vind dit eigenlijk wel een heel sterk stuk!

Mien · 14 april 2012 op 23:00

Knappe colomn Sergio. :hammer:
Ernst en humor goed verweven.
Jouw brief van de Paashaas leest als een spiegelei.
Je glijdt bij het lezen spekglad onderuit.

Mien

sergiobunsee · 18 april 2012 op 20:33

Bedankt!

sergiobunsee · 18 april 2012 op 20:33

Hahaha leuke woordspeling. Bedankt Mien 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder