Toch nog geheel onverwacht is op 84-jarge leeftijd overleden…..Ja verdomd, het staat er echt. In de krant, op de voorpagina nog wel. Je vraagt je af hoe oud je moet worden om een tekst te krijgen als: “geheel volgens verwachting is overleden….”
Hoe dan ook, de Paus is dood. Leve de Paus.! Hoera, hoera,hoera! Terwijl ik aan het tafeltje in het restaurant dit grote verlies zit te verwerken, strijkt er een gezin met een kind of zes aan het tafeltje naast mij neer.
Dus kan ik mijn krant wel vergeten. Snel leg ik hem op tafel en sluit mijn ogen. Als ik mijn ogen sluit dan ben ik er niet. Struisvogels hebben dat ook maar die vinden hun ogen sluiten niet genoeg. Die steken hun kop liever in het zand. Dat hebben ze gemeen met de Paus. Misschien moet ik dat ook maar doen. Maar ja, bij gebrek aan zand….
Met gesloten ogen mijmer ik wat over de Paus. Wat hij zoal betekend heeft voor de mensheid in het algemeen. Commercieel gezien was hij , voor sommige branches top!. Als uitvinder van de pausmobiel bijvoorbeeld, heeft hij immens veel bijgedragen aan het op de kaart zetten van de speelgoedbranche.
Jarenlang kon je geen speelgoedwinkel binnenlopen of je struikelde over de miniatuurpausmobieltjes.
De condoombranche echter, verfoeide hem mateloos. Waren ze net bezig Afrika toe te voegen aan het consumentenlijstje, begon die Paus even openlijk over zijn nek te gaan over het gebruik van condooms en als een olifant door alle marktstrategieën en condoomplanningsprocessen, te banjeren. Weet je wel hoeveel omzet dat heeft gekost voor de condoombranche? Om maar niet te spreken over de gesneuvelden aan Aids die het gevolg waren van de pauselijke inmenging.
Dat heeft de condoombranche miljarden gekost want aan gesneuvelde consumenten kun je nu eenmaal weinig verkopen.
Met mijn ogen nog steeds gesloten, voel ik hoe iemand aan mijn krant zit te frunniken. Daarom open ik één oog en zie een kind van het gezin naast mij de krant bekijken.
Ze kijkt met grote ogen naar een foto van de Paus. De Paus ligt op een baar, gekleed in een lang gewaad en met een mijter op zijn hoofd. Je vraagt je af hoe je zo kan liggen..Knelt dat de bloedtoevoer niet af? Is daar wel goed over nagedacht?
‘Kijk, Sinterklaas’, zegt het meisje. ‘Is ie dood?’
Ze kijkt mij verwachtingsvol aan. Hopend dat ik zal ontkennen.
‘Nee’, zeg ik.’Sinterklaas ligt gewoon bij te komen van de schrik. Hij reed te snel op het dak met zijn paard en toen gleed hij uit’
‘Maar Sint komt toch pas in december?’ vraagt ze door
‘Ja, maar hij was alvast aan het oefenen’, houd ik vol.
‘Kom Loekie’, roept de moeder. ‘Laat die eh…meneer met rust.’
‘Eh…’
Laat maar. Ik sluit mijn ene oog weer en denk aan de Paus.
Maar wat ik ook denk, er komen geen gedachten meer.
De paus is dood.
Leve de Paus


10 reacties

WritersBlocq · 5 april 2005 op 15:08

[quote]Waren ze net bezig Afrika toe te voegen aan het consumentenlijstje, begon die Paus even openlijk over zijn nek te gaan over het gebruik van condooms [/quote]
Hij had ze tenminste nog als kotszakje kunnen gebruiken.
😀 😀 column weer, Kees!

Mosje · 5 april 2005 op 15:33

Kom Keez, niet zo negatief over de negatieve invloed van de paus op economische zaken. De condoomindustrie heeft dan wellicht geleden, maar wat dacht je van de luchtvaartindustrie? Hoeveel mensen vliegen er deze dagen wel niet naar Rome? En denk eens aan de drukker die de bidprentjes mag maken. Die loopt binnen. Om maar niet te spreken van de organisatoren van de bruiloft van Charles en Camilla. Die mogen dubbel tarief rekenen nu. Om maar niet te spreken van de fabrikant van pauspetjes: een beetje kerk doet aan merchandising.
😛

Bakema_NL · 5 april 2005 op 15:38

Ach, of ze in Afrika nu sterven aan aids of aan ondervoeding…..lood om oud ijzer.
De man is dood, wat een verlies. En dat al op 84-jarige leeftijd, het is wat. Hoofd van een dergelijk instituut, er zijn mensen die zich voor minder schamen. Maar misschien heeft hij voor een aantal mensen best wat betekent. En wie zal er nu hoofd worden van de afbrokkelende organisatie van de katholieke kerk? Zal wel spannend worden allemaal. Maar eigenlijk boeit het me verder niks.
Het meest verbazingwekkende blijft toch dat hij die Turk vergeeft die hem een kogel in de buik had gejaagd. Persoonlijk had ik die Turk zijn kop er af getrokken, maar dat mag natuurlijk niet als rechtgeaarde kerkganger…………toch vreemd als je de geschiedenisboekjes er eens op naslaat, wat een schijnheilig gedoe allemaal.

Wright · 5 april 2005 op 17:12

De arbeiders in de zilvermijnen van Kutna Hora draaien overuren.
De zilveren hamertjes zijn wereldwijd een hype aan het worden.
De hamertjes schijnen voornamelijk door vrouwen gekocht te worden om te controleren of hun man nog enige hersenactiviteit vertoond.

Pauselijke column, Kees! 😉 😀

Li · 5 april 2005 op 18:42

[/quote]De Paus is dood. Leve de Paus![/quote]

Ik ga voor Paus Willibrord Frequin:-D

[quote]Nee’, zeg ik.’Sinterklaas ligt gewoon bij te komen van de schrik. Hij reed te snel op het dak met zijn paard en toen gleed hij uit’[/quote]

wat een lief antwoord 🙂

viking · 5 april 2005 op 19:01

Tja, plotseling en onverwacht heengegaan. In de bloei van z’n leven. Tragisch verlies. Maar ach, er wacht hem nog een nobele taak in het hiernamaals. Kan hij eindelijk al die achterlijke negertjes gaan uitleggen waarom ze dan toch beter geen kapotjes konden gebruiken.

Paus Paco de eerste? Isdawa? Kweenie…

Ma3anne · 5 april 2005 op 20:02

Dat mannenbolwerk in Rome en de man die dit bolwerk leidde… ik heb er helemaal niks mee. Vrouwen tellen niet mee in de Roomsche katholieke kerk, dus ik heb er helemaal niks te zoeken ook. Ik snap er dan ook helemaal niks van dat er vrouwen staan te janken om de dood van de Papa. Anti-anticonceptie als hij was, zag hij de vrouw kennelijk nog steeds als broedmachine voor vrome zieltjes en als zondig aftreksel van de heilige maagd Maria.
Hoezo is het de islam die vrouwen niet serieus neemt? Doet de katholieke kerk dat wel dan? Ja, enkel als je non wordt. Dan tel je mee.

Als ik zou gaan trouwen vrijdag, zou ik de
bruiloft gewoon door laten gaan. Genoeg poppenkast gespeeld nu.

Louise · 5 april 2005 op 20:15

[quote]Je vraagt je af hoe oud je moet worden om een tekst te krijgen als: “geheel volgens verwachting is overleden….”[/quote]
Naar mijn idee, was dit de perfecte gelegenheid 😉
Maar goed, wie ben ik? Ik lees net hierboven dat de vrouw pauselijk gezien niet meetelt 😀

Mup · 5 april 2005 op 23:48

[quote]meneer met rust.’[/quote]

Zei er toch nog iemand meneer tegen je!

Mooie situatieschets,

Groet Mup.

pepe · 6 april 2005 op 07:49

Heerlijk, vooral dat stukje met simpele kindergedachte.
Jij en je ogen dicht in het cafe/restaurant, daar kan ik me weinig bij voorstellen.

😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder