Met in mijn mond een toastje Filet Américain (oranje kleur) gepropt kijk ik naar Nederland tegen Zweden. Een maand of wat geleden had ik waarschijnlijk voorspeld dat Nederland Zweden gemakkelijk zou verslaan. Bij de wedstrijd van de Vikingen tegen Bulgarije viel ik echter al van de ene in de andere verbazing toen ik ene Larsson zag spelen als een jonge god. Ik kijk de laatste jaren weinig voetbal en dacht dus dat deze Larsson een nieuw, fris, Zweeds talent was, totdat ik zijn voornaam hoorde: Henrik. Henrik? Was dat niet heel, heel lang geleden een spits bij Feyenoord? Die weg moest omdat hij zo weinig scoorde?
Enfin, na de overwinningen van Zweden op Bulgarije met 5-0 en een gelijkspel tegen Italië zit ik nu met zwedende, sorry zwetende, handen te kijken of Nederland het wel overleeft tegen het land van Ikea. Na een uur trek ik heel wat haren uit mijn hoofd, wat overigens bij mij heel wat gemakkelijker is dan bij de zojuist genoemde Zweedse spits. Seconden lijken uren te duren en na zowat twee zenuwslopende uren spelen ben ik zelfs zo ver dat ik Zweden wil laten winnen: ALS NEDERLAND MAAR GEEN PENALTY’S HOEFT TE NEMEN. Alles liever dan dat!

De tijd staat even stil…Nachtmerries trekken voorbij
In 1992 wint Denemarken in de halve finale van het EK door een gemiste penalty van Van Basten.
In 1996 mist Seedorf bij penalty’s tegen Frankrijk in de kwartfinale van het EK. Frankrijk wint dus.
In 1998 wint Brazilië met strafschoppen in de halve finale van het WK tegen Nederland: Phillip Cocu en Ronald de Boer misten hun penalty’s.
In 2000 laat Nederland tegen Italië zien dat het altijd slechter kan: bijna alle te nemen penalty’s worden gemist. Frank de Boer en Patrick Kluivert deden dat in de reguliere negentig minuten en Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt misten nog eens tijdens de strafschoppen.
Hoeveel van dit soort wedstrijden moet ik nog doorstaan?

Helaas houden beide ploegen helemaal geen rekening met mijn smeekbeden om een doelpunt en de wedstrijd eindigt, zelfs na de verlenging, in een nietszeggend 0-0. Ik vraag me af of Zweden het met opzet zo ver liet komen. Strafschoppen tegen Nederland nemen is natuurlijk een eitje.

Ik sta op. Wat moet ik nu? Kijken hoe Zweden lachend Nederland naar huis schopt? Nee, ik weiger! Ik duik de keuken in en maak wat lekkers klaar. Mijn medesupporters houden me schreeuwend op de hoogte. Mijn hart staat even stil als ik hoor dat Zweden een penalty mist, maar ik hoor aan de reacties van de televisiekijkers dat ook Nederland er eentje mist. En eindelijk volgt gerechtigheid: Van der Sar, die al drie wedstrijden lang Nederland er doorheen sleept met zijn prachtige reddingen, houdt een penalty!
Door hem (en ook door de wél scorende ploeggenoten) zijn we een stapje verder. Hij zij hem van harte gegund!

http://www.xs4all.nl/~josina


6 reacties

Kees Schilder · 29 juni 2004 op 08:10

is het niet handiger om meteen vanaf het begin strafschoppen te nemen? Of blijf anders voetballen totdat er iemand scoort.Desnoods de hele week.De logica van deze sport ontgaat mij nog steeds.Neemt niet weg dat dit een prima column is

viking · 29 juni 2004 op 08:42

Ik heb, mede mogelijk gemaakt door Poppeduifje, de laatste weken meer voetbal gezien dan in de voorgaande 39 jaar van mijn (bijna) sportloos leven. En… nadat ze het een keer of 5 heeft uitgelegd, denk ik nu te weten wat ‘buitenspel’ inhoud. Denk ik…

Ma3anne · 29 juni 2004 op 09:42

Dat penalty schieten vond ik wel leuk! Dat snapte ik tenminste.

Leuke column!

Dees · 29 juni 2004 op 18:17

Je hebt wel iets gemist hoor! De spanning droop zo heerlijk van het scherm, dat ik niet snap hoe je niet kon kijken.

Heerlijk hoe dat duivelse individu Ibrahimovitz miste. Heerlijk hoe van der Sar zijn genoegdoening kreeg. Heerlijk hoe die stugge Robben doorbrak. Echt prachtige compensatie voor een anderszins saaie wedstrijd. Ik kan nog wel ff doorgaan. En ik ben niet eens voetbalfan.

Ik vind ze leuk, je voetbalcolumns!

Louise · 29 juni 2004 op 20:44

Tjonge, en óf het spannend was. En hier in de buurt een compleet hysterisch sfeertje. Jij beleefde die toestand vanuit een heel andere hoek (de keuken).
Zeker zo spannend dus 😀

Morgen wel kijken hoor!

Irma · 30 juni 2004 op 15:33

Leuke column, kijkje in de keuken bij een voetbalfan.

Je bent een goeie ‘casus’ voor mijn analyse betreffende de voetbalmanie die door nederland raast en waar ik nog steeds geen zak van begrijp.. 😛

By the way: Kees, goed idee. Alleen nog maar strafschoppen. Scheelt een hoop tijd en het leed is sneller geleden 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder