Zojuist besloot ik mezelf mijn avondmaal te warmen. Mijn avondmaal bestaat vanavond uit een ovenschotel van gister. Aardappeltjes met een kaassaus, naast twee stukjes vlees. Gister veertig minuten in de oven gehad en heerlijk van gegeten. Vandaag voorgenomen het overgebleven deel tot me te nemen. Maar het restant had vannacht in de koelkast gestaan, en ik vroeg me opeens af of ik, om het het geheel weer te warmen, de schotel nu gewoon weer een twintigtal minuten in de oven kon gooien, zonder dat het ovenzwart of bikkelhard weer tevoorschijn zou komen. Maar hoe kom je daarachter?

Je moeder vragen is een mogelijkheid. Moeders weten immers heel veel, zo niet alles, vooral van dit soort dingen. Mijn moeder is er een, zoals waarschijnlijk alle moeders, die op zo’n vraag een resoluut antwoord zou verschaffen dat aan iedere twijfel een snelle en pijnloze dood zou toekennen. Moeders lijken op de een of andere manier genetisch uitgerust met een database aan kennis over koken, wassen, schoonmaken, ziek zijn, gezond worden, omgangsnormen, zuivel, vitamines, en ga zo maar door, waar ik met mijn verstand niet bij kan. Maar als jongeman van 25 stel je zulke vragen niet meer aan je moeder. Dus wat dan? Op internet opzoeken is een optie. Maar de website http://www.zinlozevragen.nl/ blijkt niet te bestaan, en ook van Google word ik wat dit onderwerp betreft niet veel wijzer. Zodat ook die poging dus een bloedeloze dood sterft. Wat rest dan nog?

Er blijft maar één manier over om een antwoord op mijn vraag te krijgen. En dat is De Proef Op De Som. De Proef Op De Som is eigenlijk een simpel geval van: probeer, en zie maar waar het schip strandt. De Proef Op De Som is eigenlijk hoe kleine kinderen ontdekken dat de wereld in elkaar zit zoals die in elkaar zit. Zoals bijvoorbeeld een kleuter aan de reactie van de huiskat ontdekt dat deze het niet prettig vindt om aan zijn staart getrokken te worden. En zoals hij leert dat jengelen in de supermarkt, niet alleen tot vader maar ook de rest van de supermarkt het spuugzat is, soms werkt en soms ook niet. Maar niet alleen kinderen leren zo, ieder mens leert op deze manier. Door te proberen, te ondervinden en te ervaren. Met vallen, opstaan, nog eens vallen en nog eens opstaan word je langzaamaan wijzer en val je na verloop van tijd hopelijk alleen nog op die plekken waar je nog niet eerder bent gevallen. Je leert, je wordt wijzer. De Proef Op De Som is een risico, maar je leert ervan. Vanuit mijn vakgebied kan ik zeggen dat er zelfs psychologen zijn die beweren dat De Proef Op De Som de enige weg naar ‘veranderen’ is. Hele therapieën zijn erop gestoeld. Je vreest iets, en je durft het om die reden nooit anders te doen dan de manier waarop je het altijd hebt gedaan. Maar door te proberen en te ervaren dat iets anders uitpakt dan hoe je het had verwacht, ben je in staat jezelf nieuw gedrag aan te leren en kun je ‘veranderen’.

Mijn Proef Op De Som van vanavond pakte overigens goed uit. Mijn eten kwam warm uit de oven, de aardappeltjes waren nog beter gegaard dan gister, en iedere mogelijke twijfel over overdraagbare BSE in mijn stukjes vlees was na deze tweede ovengang ook verdwenen. Wat een heerlijke maaltijd!

Ik roem De Proef Op De Som. Iedere keer opnieuw. Tot de proef op de som overbodig wordt doordat alle proeven op iedere som al genomen zijn en ik aan wijsheid niets meer kan vergaren. En dan? Misschien dat ik dan in een volgend leven, gereïncarneerd, als een moeder mag terugkeren. En moeilijke vragen mag beantwoorden, met resolute antwoorden.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

KingArthur · 11 oktober 2006 op 13:13

Zo is het maar net. De praktijk is de beste leermeester. Maar waarom je die vraag niet aan je moeder durfde te stellen snap ik dan weer niet en de verwachting dat er een moment komt dat je de proef op de som niet meer nodig zult hebben, is ijdele hoop.

KawaSutra · 11 oktober 2006 op 18:31

Ja, je raakt nooit uitgeleerd, daar ben ik proefondervindelijk achter gekomen. 😛
Leuke column.

BrokenHalo · 11 oktober 2006 op 19:50

[quote]En dan? Misschien dat ik dan in een volgend leven, gereïncarneerd, als een moeder mag terugkeren.[/quote]

Dus dat is er met me gebeurd…
Leuke column… 😀

Li · 11 oktober 2006 op 20:51

[quote]Misschien dat ik dan in een volgend leven, gereïncarneerd, als een moeder mag terugkeren. En moeilijke vragen mag beantwoorden, met resolute antwoorden[/quote]

Mooi rond verhaal!
Heerlijk onderwerp.

Li

Shitonya · 12 oktober 2006 op 10:12

Beetje te uitvoerig uitgelegd allemaal, maar wel goed geschreven met een duidelijke boodschap 🙂

pally · 13 oktober 2006 op 00:16

Beetje erg ‘spraakzaam’, maar wel leuk onderwerp en goed geschreven.
Enne, ben je een beetje bang van je moeder? Nee toch! Gewoon vragen, vindt ze heerlijk. 😛 😛

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder