Laatst zag ik P.
Ze was gevangen door K.
Ze kwam, ze zag… maar overwon het niet.
Was sterk tot het einde,
Dat doe ‘k haar niet na. ‘Hee, P. hoe is het met jou?’
‘Goed, alleen heb ik kanker, weet je dat niet?’

Nee, ik wist het niet. Kwam zelden nog in Oirsbeek. De meesten van mijn vrienden uit ‘die tijd’ wonen er ook al lang niet meer dus die keren dat je er nog komt, zit je bij je ouders je tijd uit met de gebruikelijke rituelen en verhalen. ‘Die en die is dood, wist je dat? Heb je die en die ook nog gekend?’

Oirsbeek, september 2003, [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=798]reünie[/url] van de hangjongeren. P. verteld dus dat ze kanker heeft maar dat het nu weer goed gaat. Ze heeft het overwonnen, zegt ze. F heeft ook leukemie gehad. Zijdelings hebben we díe martelgang mee gekregen. In die tijd hield de harde kern contact met elkaar en wisten we van horen zeggen hoe het F. verging. Hij leeft nu als nooit te voren. Mooie vrouw en kinderen, goede baan en een ontzettende lol in het leven. Maar hij heeft op het randje gestaan en grenzenloos geleden.

Van P. wist ik het dus niet maar… het ging allemaal goed komen zei ze. We lieten het thema voor wat het was en A., haar man, mengt zich in het gesprek. Het gaat al gauw over mijn elpees die ik hem ooit verpatste voor een paar geeltjes. Nu nog spijt van. ‘Misschien dat ik jullie binnenkort eens kom bezoeken. Kan ik die ouwe shit nog eens horen…’ Hoeveel gesprekken eindigen niet op deze manier. Vervolgens gaan er decennia overheen en wanneer je dan je ouders bezoekt hoor je: ‘Die en die is dood, wist je dat? Heb je die en die ook nog gekend?’

Zover kwam het met P. niet.

Het zuiden van Limburg, 31 december 2003. P. en A. zijn op weg naar het ziekenhuis. P. heeft hun huisje opgeruimd. Enkele weken van te voren heeft ze het te gehoren gekregen. Het is terug. Je hebt nog een paar weken. Er is geen weg meer terug.

Het is de laatste dag van het jaar. P. en A. zijn op weg naar het ziekenhuis. P. trekt haar voordeur de laatste keer achter zich dicht en gaat, naar men zegt met opgeheven hoofd, haar dood tegenmoet. Ze heeft gekozen voor euthanasie. En A. loopt een stukje met haar mee.


10 reacties

Eftee · 28 februari 2004 op 17:07

Hier tranen. Te herkenbaar. Je hebt me geraakt Viking en behoorlijk ook.

pepe · 28 februari 2004 op 17:14

Pfff Viking op de gevoelige toer?

Grote stoere mannen lijken vaak zo cool, maar toch ook hij heeft een hartje.

Klasse geschreven, en zo herkenbaar weer.

Kees Schilder · 28 februari 2004 op 17:16

Behoorlijk slikken, Viking.Je laat de betrekkelijkheid van het leven duidelijk naar voren komen.Door de herkenbaarheid erg slikken.
Moet hier wel even van bijkomen

Mosje · 28 februari 2004 op 17:43

Soms zijn reacties eigenlijk overbodig, zoals in dit geval…..
Mooie column Viking.
Ik ken een J. die nog hevig strijd voert met K…….

Martijn · 28 februari 2004 op 18:54

Dat 1.96 meter en 405 woordjes je zo kunnen meeslepen…

Ontroerend.

Groet Martijn 🙁

Li · 28 februari 2004 op 19:47

Gevoelig…heel gevoelig.

Mup · 28 februari 2004 op 21:27

Geen woorden voor,

Mup.

Ma3anne · 28 februari 2004 op 22:00

Sja… zo kan het gaan. Vandaag 10 weken geleden een vriendin begraven. Alles was onder controle zeiden de artsen in september. Niet dus.

En weer slaat de ziekte toe in mijn kennissenkring… nog drie maanden heeft hij gekregen…

Zo ontzettend klote allemaal en niet te bevatten… heel raak beschreven.

pleuro · 29 februari 2004 op 00:03

Afgelopen week hoorde ik mijn goede vriend Jelle (toevallig dezelfde J als de jouwe mosje?) me vertellen dat de artsen hem geen hoop meer kunnen geven. Het aftellen is begonnen en ik heb er werkelijk alles voor over om hem zolang mogelijk te laten genieten van “onze”club. Hoe?…. ik leen mijn seizoenkaart aan hem uit zodat zijn chauffeur altijd gegarandeerd het stadion in kan.. ik zelf koop losse kaartjes, moet ik een wedstrijd missen is dat ook geen probleem heb het allemaal over voor hem.. hij die me zo intens dierbaar is geworden deze laatste maanden. Intussen zit ik alvast een stuk te schrijven dat ik tijdens de begrafenis wil voordragen, maar wat ik voor zijn dood nog aan hem zelf wil voordragen, omdat ik vind dat hij moet weten wat ik in hem ga missen. De vriendschap.. de intense liefde… zijn steun.. en bovenal onze passie voor die club aan het friese haagje..

Viking… bedankt voor deze mooie woorden!

Tasz · 29 februari 2004 op 10:53

Mooi stuk. Haalde herinneringen terug. Mijn moeder is bijna 5 jaar geleden overleden aan kanker en ook bij haar hadden de artsen gezegd dat het helemaal weg was… tja de dood laat zich niet foppen.

Mooi geschreven, met veel gevoel.

Tasz

Geef een reactie

Avatar plaatshouder