Het heeft iets van een videoclip, zo’n storm. Wolken. Regen. Streepje blauw. Rukwind. Zwart. Gefluit. Grijs. Hagel. Wit. Het beeld verandert iedere seconde. De klank wordt tegen de pijngrens afgemixt. De stoere frontman van de rockgroep ontbreekt. De storm is de soundtrack en het onderwerp, het beeld, de camera en de regisseur. Ons rest alleen te kijken. Live. Storm is herinnering. 1990. Het jaar van Jeltsin, Home Alone en de Golfoorlog. Ook videoclips, toch bij benadering. Moet je Lyotard maar vragen. Maar ook het jaar van de storm dus. Zo ééntje met grote S en registratie op wikipedia. Zo ééntje met flitslichtherinneringen over loskomende pannen en wegvliegende tuinhuisjes, met concrete beelden, beangstigende geluiden uit een kindertijd.

Het weer kent geen groter machtsvertoon dan dat boven de 9 Beaufort, de ondergrens voor de eretitel die een beetje windvlaag graag op zijn revers kleeft.

Storm is ook toekomst. Ze zeggen dat we ons aan meer van dit soort stormen mogen gaan verwachten binnenkort. Als we zo verder doen volgens de optimisten. Erger en zekerder volgens de pessimisten. Omdat we ons kapot aan het transporteren zijn, kapot aan het vervuilen. We zijn met teveel. De reserves zijn beperkt en voorlopig is dit de enige bol in de wijde omgeving waar we op kunnen wonen.

Die videoclip kan wel eens een voorbode zijn van iets wat veel erger kan uitpakken. In afwachting noemen we het de reclame.

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

KingArthur · 3 december 2007 op 11:50

Ik kan een onderwerp uit de actualiteiten gemist hebben maar op welk onderwerp zinspeel je eigenlijk? Je vierde alinea bevat wat slordigheden en uiteindelijk vind ik dat je verder erg weinig doet met je vergelijking van de videoclip. Deze tekst had dus beter gekund naar mijn mening.

pally · 3 december 2007 op 12:02

De aanzet van je column vond ik sterk, Nighthawk.
Eigenlijk zolang je het over de storm op zich had. Het milieu vond ik er een beetje een bijgesleepte zwakke echo bij. Het was te weinig uitgediept. Het eerste stuk blijft mooi,

groet van Pally

Grumpy-old · 3 december 2007 op 12:59

[quote]Het weer kent geen groter machtsvertoon dan dat boven de 9 Beaufort, de ondergrens voor de eretitel die een beetje windvlaag graag op zijn revers kleeft.[/quote]

Mooie zin

arta · 3 december 2007 op 16:39

Ik vind het, ondanks voorgaande reacties, erg mooi geschreven! 🙂

weathergir · 3 december 2007 op 17:58

Sja, ik ben toch ook nog steeds fan, hoor! Mooi stuk…

Prlwytskovsky · 3 december 2007 op 18:12

Storm in een glas water? 😉

KawaSutra · 3 december 2007 op 23:51

Beetje zweverig maar toch wel mooi geschreven. ‘Riders on a storm’.

Happyturf · 4 december 2007 op 19:00

Nighthawk, ik deel je ontzag voor de kracht van een goede storm, de kracht van de natuur. Dat aspect heb je kort maar krachtig uitgewerkt, stormachtig.

Gr Happyturf

DreamOn · 4 december 2007 op 23:43

Goede column, mooi, maar ik mis toch iets… net of ieder woord je heel veel moeite heeft gekost, alsof je het té mooi wilde doen…

Maar even goede vrienden! 😉

Groetjes DO.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder