Ruim de helft van de hbo studenten komt moeilijk aan een baan na het afronden van hun studie las ik een paar dagen terug.
Lachen moest ik. Heb je je net helemaal de pleuris gewerkt op de havo, examenjaar gehad, het vierde jaar zal dan ook wel niet makkelijk zijn geweest máár dan heb je uiteindelijk wel een diploma.
Dan is het zo ver: eindelijk beginnen met opleiding waar je niet bijzonder veel trek in hebt. Maar goed, papa en mama willen dat ik hbo ga doen dus we gaan maar wéér. Niet gezegd dat het altijd zo is maar veel van dit soort mensen zijn er wel degelijk.
Ik weet precies hoe het gaat in zo’n examenjaar, je hoort als zwetende student die niet meer uit zijn ogen kan kijken van de stress motiverende teksten van je ouders zoals:
‘Je kan het wel, je doet het niet voor niets!’
‘Hierna kan je iets doen wat je wél leuk vindt!’
De rest kan je zelf wel invullen. Ik heb het zelf meegemaakt. Mijn moeder voorspelde in 4 havo dat ik binnen de kortste keren mbo ging doen. Gelijk kreeg ze, moederinstinct noemen ze dat.
De ict’ers, fysiotherapeuten en ook de mensen die bedrijfskunde doen op hbo krijgen het zwaar, op zich niet heel verbazend. Neem zoiets als bedrijfskunde want je legt het standaard af tegen iemand met een universitaire opleiding.
Dit moest ik horen van een vriend van me, hij deed hbo bedrijfskunde en doet nu speciaal vavo om hierna bestuurskunde op de universiteit te gaan doen. Ik heb vrij slimme vrienden!
In het lijstje stond ook de opleiding communicatiewetenschappen. Je mond is er inderdaad even vol mee en dat is het wel zo’n beetje. Misschien ben ik wel de laatste die iets mag zeggen maar wat leer je hier in godsnaam? Bij sommige opleidingen kan je vanuit de naam zien welke richting je opgaat en wat je zo’n beetje gaat leren maar dat kan ik hier dus totaal niet.
Letterlijk lees je dus ‘de wetenschap van communiceren’, eigenlijk toch leuk dat ze je daar 4 jaar mee zoet kunnen houden.
Wel weet ik dat je 25% kans hebt op werk zodra je klaar bent, ook niet echt iets wat motiveert.
Zie al helemaal voor me wat zo’n leraar of mentor dan zegt tegen zijn klas na het lezen van het nieuwsbericht van die dag, moet zoiets zijn zoals: ‘ja jongens eigenlijk worden jullie opgeleid tot toekomstige vaste brievenschrijver voor het UWV!’
Het moet voor die mensen ook geen pretje zijn om dan die opleiding verder af te maken of voor die docenten om überhaupt verder te gaan met lesgeven. Medelijden? Geen seconde. Van sommige opleidingen weet je al jaren dat het ver onder de maat is en toch blijven mensen daarvoor kiezen, zowel op mbo als op het hbo.
Want het hbo is niet de enige, op het mbo kan je ook zat opleidingen uitkiezen waarmee je nooit enige kans hebt op een baan. Een voorbeeld: evenementenorganisatie!
Klassen vol met jongeren worden hiervoor opgeleid, het enige probleem is is dat er ruimschoots meer jongeren zijn die deze opleiding doen dan het gemiddeld aantal gehouden evenementen per jaar.
Toch een klein probleem als je het mij vraagt. Misschien kan je er dan voor zorgen dat de jaarlijkse buurtbarbecue goed verloopt? Dat is tenslotte ook een heel evenement als je in de Schilderswijk woont.
Nu zie ik ook al de reacties voor me nadat dit stukje gelezen is; ‘zeg jij met je mbo!’ Of ‘heb je zelf geen ambitie om door te studeren dan?!’
Alleen van de reacties die dit stukje kan oproepen word ik al gelukkig, maar zelf ben ik er ook nog niet. Feit is wel dat ik na het afstuderen (in hopelijk minder dan 3 jaar, én misschien daarna doorstuderen) meer kans heb op een baan met mijn vakopleiding dan een gemiddelde pas afgestudeerde communicatiewetenschapper.
En dat maakt mij zeer gelukkig!


Denieuwegeneratie

Denkt vrij nuchter over alles. Soms schrijf ik, en als ik schrijf gaat dat over iets wat toevallig in mijn hoofd opkwam. Te nemen met een korreltje zout.

7 reacties

Meralixe · 13 oktober 2014 op 17:21

Welkom op column x.

Zowat halverwege begon er iets te ruisen in mijn hoofd. Ik ben dan maar om veiligheidsredenen gestopt met lezen. 🙂

troubadour · 14 oktober 2014 op 06:44

Heeft de meester nooit verteld hoe je een opstel moet schrijven?
Misschien toch ietsie pietsie aan communicatiewetenschap gaan doen.

Mien · 14 oktober 2014 op 10:29

Een paar korreltjes zout maken nog geen zoutmijn.
Datzelfde geldt voor goud. Blijven oefenen wil ik daarmee zeggen. En heel belangrijk. Als je iets doet, doe het met plezier. Welkom bij de oude brombeerclub CX, Nieuwe Generatie. Grappige naam overigens, doet mij een beetje denken aan Winnetou. 😉

  Denieuwegeneratie · 14 oktober 2014 op 19:48

  Hallo Mien,

  Bedankt voor uw feedback! Hier kan ik alleen maar van leren.
  Ik heb nog een hoop te leren.

  Fijne avond. 🙂

Ferrara · 14 oktober 2014 op 15:14

Gelukkig worden van de reacties, dat is mooi. Ervan leren is beter.
Hardop lezen voor je tot plaatsen overgaat is een advies dat hier vaak wordt gegeven. Doe het eens, misschien hoor je dan dat je ingewikkelde zinnen maakt. Ik ben wel nieuwsgierig geworden welk vak je hebt gekozen.

Succes hier.

  Denieuwegeneratie · 14 oktober 2014 op 19:56

  Hallo Ferrara,

  U heeft helemaal gelijk. Meestal komt er iets in mij op en wil ik het gelijk opschrijven. Of te snel plaatsen
  Wel bedankt voor uw advies, daar kan ik zeker van leren
  🙂

  Denieuwegeneratie · 14 oktober 2014 op 20:04

  Zelf doe ik de opleiding tot meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Leuk dat u het vraagt.

Geef een antwoord