Een jaarlijks terugkerende Nederlandse traditie is het bekijken van de intocht van Sinterklaas. Voor jong, en (eerlijk is eerlijk) oud. Op één en dezelfde dag komt de goede grijsaard in zowel de eigen woonplaats als elders in Nederland aan, maar dat mag de pret niet drukken. Het is maar één keer per jaar vijf december. Sint heeft maar één keer per jaar een intocht. En één keer per jaar een uitvaart. Ik bedoel, uittocht. Zodra hij de hoek van de haven om is, gaat de baard weer af en de spijkerbroek aan. Dat weten we allemaal. Niets mis mee; de cadeaus waren welkom, het avondje gezellig. Maar wat als Sint ooit eens echt het hoekje omgaat? Als hij echt in Pakjesboot twaalf de laatste keer uitvaart?
Dan is er de uitvaartverzekering. Die garandeert dat ook die laatste uittocht goed geregeld is. Met alles erop en eraan; pieten, paard, pakjes en pepernoten. Prima geregeld, precies zoals hij het zou willen.
De Sint gaat met zijn tijd mee; altijd al gedaan. Een eigenschap die het voor de kerstman ook zo moeilijk maakt om hem weg te concurreren. Ieder jaar weer slaagt de Sint er weer in de meest hippe cadeaus op de kop te tikken; MP3 spelers, gezichtscrème voor mannen, het laatste boek van Paulo Coelho, noem het maar op.
Maar ook een uitvaartverzekering is tegenwoordig hip. Het zal niet lang meer duren of we krijgen ze als sinterklaascadeau van onze partner, ons kind of van een vriend. Want uitvaartverzekeringen zijn leuk. Althans, dat is wat de verzekeraars ons willen laten geloven.
Een kleurige folder, met op de voorkant twee goed uitziende, jonge mensen. In de folder een leuke test, waarmee je tot de conclusie komt dat je van je partner niet exact weet hoe die zijn/haar uitvaart vorm wil geven. En dat het verstandig is om het (hoe kom je erop) ‘originele inspiratieboek’ aan te vragen. Met allerlei leuke tips; het moet toch niet gekker worden.
Natuurlijk; regeren is vooruitzien. Niet voor niets houden we agenda’s bij, plannen we vakanties en trouwerijen een jaar van tevoren en regelen we goede annuleringsverzekeringen. Maar is er ergens in het leven nog ruimte voor het ongewisse, ongeplande? Sinterklaas is toch ook niet écht leuk meer zodra je weet wat je partner je op vijf december gaat geven?

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Quinn · 16 augustus 2007 op 17:58

Niet slecht, die combinatie van twee onderwerpen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben. Maar hij valt wel vroeg zeg, dit jaar, om in augustus al een column over de Sint te lezen…

[quote]
Met alles erop en eraan; pieten, paard, pakjes en pepernoten. Prima geregeld, precies zoals hij het zou willen.[/quote]
😀

SIMBA · 16 augustus 2007 op 18:29

Een erg goed geschreven stuk!

lagarto · 16 augustus 2007 op 18:43

Ik vind hem leuk. Je column, bedoel ik dan hé. Uitvaartverzekeringen niet. Doe mij maar gewoon in de vuilnisbak.
groeten lagarto

schoevers · 16 augustus 2007 op 19:00

Ook ik vind hem leuk! Maar laten we maar gerust vaststellen dat de Sint na het uitblazen van zijn laatste ademtocht niet meer de schoorsteen afdaalt, maar kringelend in de schoorsteen opstijgt.
Het is een man die met zijn tijd meegaat. Hij gaat daarna dus zelf in de zak. In zak en as en daarna als strooigoed ……
Een klap voor de economie.

arta · 16 augustus 2007 op 19:48

Goed debuut!
@Schoevers: 😆

DreamOn · 16 augustus 2007 op 22:10

Leuke column!

Sinterklaas is ook heel belangrijk voor mij. Ik kijk ook altijd weer uit naar zijn intocht! Gelukkig komt hij bij mij wat vaker langs! 😉

Ik ben wel benieuwd naar jouw beroep; verzekeringsagent?

Welkom hier!
Groetjes van DO.

pally · 16 augustus 2007 op 22:14

Origineel debuut

JLP · 27 augustus 2007 op 10:34

Consultant. Een fantastische functietitel die niets zegt… Ik ben recruiter, wellicht zegt dat je iets? Grt JLP

JLP · 27 augustus 2007 op 10:35

Ik was zelf ok verbaasd over de combi, maar goed. Je zou ook kunnen zeggen dat ik een beetje laat ben met dit onderwerp, ipv vroeg;-)

Grt JLP

Geef een reactie

Avatar plaatshouder